Κορονοϊός: Μεγάλο ρίσκο το ταυτόχρονο άνοιγμα λιανεμπορίου – σχολείων

Κορονοϊός: Μεγάλο ρίσκο το ταυτόχρονο άνοιγμα λιανεμπορίου – σχολείων
Πολίτες στο δρόμο με μάσκες. AP

Τα στοιχεία της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου δείχνουν ότι η ραγδαία πτώση των κρουσμάτων που σημειώθηκε την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα ανακόπηκε απότομα.

Συνεδριάζει και σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, με τη μέθοδο του click away, όπως έχει προαναγγείλει και ο Πρωθυπουργός. Δυστυχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία για την συνολική επίπτωση της χαλαρότητας λόγω εορτών στην επιδημία κορονοϊού, δεν είναι ακόμη σαφή, όμως ήδη διαπιστώνεται μία τάση επιστροφής σε τετραψήφια νούμερα νέων μολύνσεων. Την ίδια ώρα από αρκετούς επιστήμονες σημειώνεται ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου ενέχει σημαντικό ρίσκο.

Ήδη κλείνουμε 2 μήνες lockdown και η απόδοση του δεν φαίνεται να έχει επιφέρει τα αναμενόμενα. Μάλιστα σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι αυτά που πετύχαμε λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις του πληθυσμού κατά τον πρώτο μήνα lockdown, υπονομεύονται.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε, ότι την εβδομάδα μέχρι και τα Χριστούγεννα (19-25/12) έγιναν 192.718 τεστ και εντοπίστηκαν 5.310 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα δηλαδή θετικότητα 2,75%. Μία εβδομάδα μετά, δηλαδή το διάστημα 26/12-1/1, διαπιστώνουμε λιγότερα κρούσματα ήτοι 4.598 αλλά και σημαντικά χαμηλότερο αριθμό τεστ στα 146.820 ήτοι θετικότητα 3,13%. Στη συνέχεια δηλαδή τις τελευταίες 6 ημέρες διενεργήθηκαν 94.205 τεστ και επιβεβαιώθηκαν 3.333 νέα κρούσματα, δηλαδή θετικότητα 3,5%.

Φαίνεται λοιπόν ότι η κινητικότητα του πληθυσμού οδήγησε σε μία σημαντική αλλά όχι δραματική άνοδο των κρουσμάτων, όμως φαίνεται πως αυτή θα εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά τις επόμενες 7-10 ημέρες, έως ότου διαπιστωθεί αν το αυστηρότερο lockdown της εβδομάδας που διανύουμε κατάφερε να σταματήσει την άνοδο. Επίσης θα διαπιστωθεί και εάν τα μέτρα αυτά είχαν ισχυρότερη επίδραση στην επιδημία, έναντι των συνωστισμών που παρατηρήθηκαν στις εκκλησίες τα Θεοφάνια.

Ιδιαίτερα κρίσιμη δε, θεωρείται η σημερινή και αυριανή ανακοίνωση των επιδημιολογικών στοιχείων όπου θα αποτυπώνεται ξεκάθαρα το τι συνέβη κατά το τριήμερο 24-26/12. Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν και μια καλύτερη εικόνα στα μέλη της Επιτροπής ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην εισήγησή της.

Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο ένα άμεσο άνοιγμα και του λιανεμπορίου, καθώς συνδυαστικά με την κινητικότητα λόγω επανέναρξης των δημοτικών σχολείων μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα ενισχυτικά στην μεταδοτικότητα του ιού. Υπάρχει βέβαια και η εκτίμηση ότι ίσως να είναι δυνατή η λειτουργία και πάλι του λιανεμπορίου σε περιοχές με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο.

Μια ακόμη άγνωστη παράμετρος, είναι και το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα, όμως λογικά η μετάδοσή του για την ώρα είναι περιορισμένη. Αυτή τη στιγμή επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί πόσα από τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώνονται έχουν μολυνθεί από τον μεταλλαγμένο κορονοϊό. Προς το παρόν αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς έχουμε και σύμμαχο τον καλό καιρό και αρκετές ακόμη δραστηριότητες δεν έχουν απόλυτα μεταφερθεί σε κλειστούς χώρους.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα