Κορονοϊός: Σήματα συναγερμού από σχολεία και Β. Ελλάδα-Υψηλό το ποσοστό των θανάτων

Κορονοϊός: Σήματα συναγερμού από σχολεία και Β. Ελλάδα-Υψηλό το ποσοστό των θανάτων
Πολίτες στο Μετρό Συντάγματος για Rapid Test. INTIME NEWS

Εντείνεται καθημερινά η ανησυχία για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να σημειώνουν σταθερή άνοδο, ενώ και οι θάνατοι συντηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Μπορεί για την ώρα η Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης να απέχει από το χαρακτηρισμό της ως “κόκκινη” και επίσης κανένα τμήμα σχολείου να μην έχει κλείσει λόγω κορονοϊού, όμως αυτό δε σημαίνει ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει ειδικά μέσα στον Οκτώβριο. Η επέλαση της πανδημίας δυστυχώς συντηρεί σταθερό τον αριθμό των θανάτων κοντα στους 40 την ημέρα.

Χθες σημειώθηκε ρεκόρ νέων διαγνώσεων σε παιδιά που ξεπέρασαν τις 1000, ενώ και η Θεσσαλονίκη σημείωσε ρεκόρ τριών και πλέον μηνών από πλευράς κρουσμάτων.

Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ο νέος επιδημιολογικός χάρτης ο οποίος εκτιμάται ότι θα περιέχει και νέες “κόκκινες” περιοχές κυρίως στη Β. Ελλάδα, όπως συνέβη και πριν μία εβδομάδα με τις Περιφέρειες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και Καβάλας. Σημαντική αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζει η περιοχή της Λάρισας επίσης.

Η κρισιμότητα της κατάστασης στην περιοχή οδήγησε στην έκτακτη επίσκεψη σήμερα στη Θεσσαλονίκη του υπουργός Υγείας, Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, μαζί με το Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή τους θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ, και τους Διοικητές των Νοσοκομείων καθώς και με τους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με αντικείμενο τους πανδημικούς δείκτες που καταγράφονται στη Β. Ελλάδα, το ποσοστό των εμβολιασμών και τις ενέργειες που γίνονται για περαιτέρω αύξησή του καθώς και για την ετοιμότητα των υγειονομικών δομών.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει με προσοχή και τα επιδημιολογικά στοιχεία στις ηλικίες κάτω των 17 ετών και αναμένεται σήμερα και στην έκθεση του ΕΟΔΥ να περιέχονται κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τα κρούσματα στους μαθητές συγκεκριμένα. Να αναφέρουμε πως από την αρχή της σχολικής χρονιά έχουν επιβεβαιωθεί 5.396 κρούσματα σε παιδιά σε σύνολο 21.439. Δηλαδή σε μία εβδομάδα το 1 στα 4 νέα κρούσματα αφορά σε παιδιά.

Πορεία Επιδημίας-Θανάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 46η θέση στον κόσμο και στην 14η θέση στην Ευρώπη των 27 από πλευράς θανάτων σε αναλογία με το μέγεθος του πληθυσμού. Συγκεκριμένα η Ελλάδα καταγράφει 1404 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πολιτών και είναι σε χειρότερη κατάσταση από τη Γερμανία και την Ολλανδία. Επίσης χώρας ανάλογου πληθυσμού όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο με αναλογία 1764 και 2190 θανάτους αντίστοιχα ανά 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν καταγράψει σχεδόν διπλάσια κρούσματα.

Επίσης πλέον οι συγκεκριμένες χώρες σημειώνουν πολύ λιγότερα κρούσματα και απώλειες έναντι της Ελλάδας και νοσηλεύουν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό διασωληνωμένων.

Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία η χώρα πλέον κάνει πολύ μεγάλο αριθμό τεστ και γι’ αυτό επιβεβαιώνει και πολλές νέες διαγνώσεις κορονοϊού. Έτσι και ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε ανοδική πορεία την τελευταία εβδομάδα και φτάνει πλέουν στα 2237 για το τελευταίο 7ημερο έναντι 2077, μια εβδομάδα πριν.

Σταδιακά φαίνεται να αντιστρέφεται και η βελτίωση που είχε σημειωθεί στο ΕΣΥ καθώς τη Δευτέρα οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 212 (ημερήσια μεταβολή +65.62%) με τα εξιτήρια να είναι 149 και η κάλυψη των ΜΕΘ να προσεγγίζει το 70%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα