Κορονοϊός: Η κυβέρνηση προϊδεάζει ατεκμηρίωτα για χαλάρωση μέτρων

Κορονοϊός: Η κυβέρνηση προϊδεάζει ατεκμηρίωτα για χαλάρωση μέτρων
Ανοιχτά καταστήματα, στιγμιότυπα από την αγοραστική κίνηση στην οδό Ερμού Eurokinissi

Η πλειοψηφία των επιστημόνων υπερασπίζεται την άποψη ότι είναι νωρίς να μιλάμε για αποκλιμάκωση της διασποράς κορονοϊού. Η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι τα σελφ τεστ είναι η λύση.

Ρεκόρ ελέγχων για κορονοϊό σημειώθηκε χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, γεγονός το οποίο δικαιολογεί και την ανακοίνωση πάνω από 4000 νέων κρουσμάτων. Η Κυβέρνηση σε ρόλο…ομάδας επιδημιολόγων, θεωρεί το γεγονός αρκετά αισιόδοξο, θεωρώντας πως το αμφισβητούμενο εργαλείο των σελφ τεστ, αποτελεί κλειδί για το άνοιγμα δραστηριοτήτων και -γιατί όχι- για διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Με βάση τα στοιχεία τoυ ΕΟΔΥ η θετικότητα, δηλαδή το ποσοστό των τεστ που επιβεβαίωσαν νέες διαγνώσεις κορονοϊού χθες ήταν 5,33%. Αν υπολογίσουμε ότι περίπου 680 νέα κρούσματα ήταν γνωστά από τα self test και επιβεβαιώθηκαν με μοριακό έλεγχο, όντως η θετικότητα υποχωρεί έντονα στο 4,7%. Είναι όμως το ποσοστό αυτό αρκετό;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η πορεία της επιδημίας έχει εισέλθει σε καθοδική τροχιά κι έτσι μπορεί να διακινεί το αισιόδοξο μήνυμα ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σύντομα σε άνοιγμα δραστηριοτήτων. Βασική προϋπόθεση βεβαίως είναι η τήρηση των μέτρων αλλά και η πορεία των εμβολισμών.

Εδώ όμως τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα: Μπορούμε να πιστέψουμε ότι αναχαιτίζουμε την επιδημία όταν έχουμε καθημερινά πάνω από 2500-3000 κρούσματα; Όταν υπάρχουν περί τους 5600 νοσηλευόμενους με κορονοϊό στα νοσοκομεία με τους 800 εξ αυτών σε ΜΕΘ;

Επίσης χθες σημειώθηκαν 93 νέοι θάνατοι, αριθμός που δείχνει την επίπτωση της επιδημίας πριν από 20 ημέρες, δηλαδή ακόμη και πριν το ρεκόρ. Δυστυχώς ο αριθμός μπορεί να κινηθεί υψηλότερα. Αντίστοιχα λοιπόν όταν μετρούσαμε 100 θανάτους τη μέρα πριν τα Χριστούγεννα θα μπορούμε να αναφερόμαστε σε ανοίγματα; Η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει ακόμη φτάσει σε επίπεδα ώστε να αποφύγουμε υψηλό αριθμό απωλειών.

Εδώ να σημειώσουμε ότι χθες είχαμε περίπου 570 νέες εισαγωγές στην επικράτεια αλλά ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τα εξιτήρια τα οποία ήταν της τάξης των 630. Όμως οι 570 είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο νούμερο και το ότι αφορούν σε ηλικίες μικρότερες των 70 ετών στην πλειονότητά τους, δε σημαίνει ότι το ΕΣΥ δεν πιέζεται. Μάλιστα αποτυπώνει το τι συνέβαινε πριν από μία εβδομάδα όσον αφορά στις νέες διαγνώσεις, κάτι το οποίο δεν έχει αλλάξει έντονα.

Σχετικά με τα σελφ τεστ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πρέπει να εξιδανικεύονται ως απόλυτη λύση. Αφενός αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά τους, αφετέρου κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Δυνατότητα διασταύρωσης δεν φαίνεται να υπάρχει. Επίσης μετά την πρώτη σχετική διαδικασία, η οποία αφορούσε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Λυκείου, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν προχώρησε σε κάποια ανακοίνωση που να αναφέρει πόσοι ακριβώς είναι εκείνοι που έλαβαν το τεστ και σε τι ποσοστό μπήκαν στη σχετική πλατφόρμα για να δηλώσουν το αποτέλεσμα.

Δε αμφισβητεί κανείς την αξία του αυτοελέγχου, αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν συμβάλλει τόσο δραστικά στον περιορισμό της επιδημίας όσο η τήρηση των μέτρων. Ίσως είναι καλύτερο να θεωρεί κάποιος που δεν έχει ελεγχθεί ότι δυνητικά είναι φορέας του ιού και άρα τηρεί μέτρα ώστε να μην είναι μεταδοτικός, παρά να θεωρεί τον εαυτό του ψευδώς αρνητικό στον κορονοϊό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα