Μίσιγκαν: Mέτρα “εποχών Covid” σε φάρμες για τη γρίπη των πτηνών

Διαβάζεται σε 4'
Μίσιγκαν: Mέτρα “εποχών Covid” σε φάρμες για τη γρίπη των πτηνών
Associated Press

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο Μίσιγκαν για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, με τα μέτρα που λαμβάνονται να θυμίζουν “εποχές Covid”.

Ορισμένοι γαλακτοπαραγωγοί αντιστέκονται στις πρωτοπόρες σε εθνικό επίπεδο προσπάθειες του Μίσιγκαν να σταματήσει την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, υπό τον φόβο ότι τα μέτρα που επιβάλλονται θα πλήξουν τα εισοδήματά τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι κυβερνητικοί περιορισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τις φάρμες, ξυπνούν μνήμες της Covid-19 στο Μάρτιν του Μίσιγκαν και σε άλλες μικρές πόλεις.

Η πολιτεία έχει δύο από τα τέσσερα γνωστά κρούσματα σε ανθρώπους, όλοι εργαζόμενοι σε γαλακτοκομεία, από τότε που οι ομοσπονδιακές αρχές επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα στον κόσμο σε βοοειδή των ΗΠΑ, στα τέλη Μαρτίου. Η εν λόγω αμερικανική πολιτεία έχει εξετάσει περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη από τις 12 πολιτείες με επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αγελάδες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας εκφράζουν φόβους ότι η γρίπη των πτηνών έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε πανδημία, μόλις λίγα χρόνια μετά τον κορωνοϊό. Καθώς οι ανησυχίες αυτές αυξάνονται, η αποδοχή και η επιτυχία ή η αποτυχία της προληπτικής αντίδρασης του Μίσιγκαν παρακολουθούνται από άλλες πολιτείες που αναζητούν έναν οδικό χάρτη κατά της νόσου.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, περισσότερες από δώδεκα συνεντεύξεις με παραγωγούς του Μίσιγκαν, κρατικούς αξιωματούχους υγείας, ερευνητές και βιομηχανικές ομάδες, μαζί με προκαταρκτικά στοιχεία, δείχνουν μέχρι στιγμής περιορισμένη συμμετοχή των γαλακτοπαραγωγών στις προσπάθειες ανάσχεσης και μελέτης του ιού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κλήσεις από τους τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους μένουν αναπάντητες, τα χρήματα για την έρευνα στις μονάδες μένουν στα αζήτητα και οι εργάτες εξακολουθούν να αρμέγουν αγελάδες χωρίς επιπλέον προστατευτικό εξοπλισμό.

Ο Brian DeMann, γαλακτοπαραγωγός από το Μάρτιν του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι το ξέσπασμα της γρίπης και η αντίδραση της πολιτείας θυμίζουν εποχές Covid-19. Ο 37χρονος πιστεύει ότι οι κανόνες του Μίσιγκαν για τον περιορισμό της γρίπης των πτηνών θα γίνονταν ευρύτερα αποδεκτοί αν παρουσιάζονταν ως συστάσεις και όχι ως υποχρέωση για τους αγρότες. «Κανείς δεν ξέρει αν αυτά τα πράγματα που μας λένε να κάνουμε, θα βάλουν φρένο στην εξάπλωση της γρίπης» δήλωσε ο DeMann, ο οποίος επανέλαβε μια θέση που συμμερίζονται και άλλοι αγρότες. «Όπως και το 2020, στους ανθρώπους δεν άρεσε να τους λένε τι να κάνουν».

Αυτή την άνοιξη, πολλοί ιδιοκτήτες σε γαλακτοπαραγωγικές φάρμες στις ΗΠΑ δεν έλαβαν υπόψη τους τις ομοσπονδιακές συστάσεις να προσφέρουν περισσότερο προστατευτικό εξοπλισμό στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τους αγρότες και τους εργαζόμενους. Ο DeMann δήλωσε ότι δεν επένδυσε σε νέο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες για τους εργαζομένους του, επειδή δεν είναι σαφές πώς εξαπλώνεται ο ιός.

Περίπου 900 γαλακτοπαραγωγικές φάρμες βρίσκονται στην ύπαιθρο του Μίσιγκαν, με αγελάδες σε υπαίθριους στάβλους και σωρούς ζωοτροφών καλυμμένους με προστατευτικούς μουσαμάδες και παλιά ελαστικά που χρησιμοποιούνται ως βαρίδια.

Ο Τιμ Μπόρινγκ, διευθυντής γεωργίας του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι το κοινωνικό στίγμα και οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις από τις λοιμώξεις έχουν αποθαρρύνει τους αγρότες να εξετάζουν τις αγελάδες για τη γρίπη των πτηνών στην έκτη μεγαλύτερη παραγωγό γάλακτος της χώρας.

Η πολιτεία κατέγραψε για τελευταία φορά μόλυνση σε κοπάδι αγελάδων στις 9 Ιουλίου, το 26ο θετικό δείγμα. Πέντε άλλες πολιτείες επιβεβαίωσαν, επίσης, κρούσματα τον τελευταίο μήνα και περίπου 140 κοπάδια έχουν μολυνθεί σε εθνικό επίπεδο από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Το Μίσιγκαν προσφέρει στις φάρμες έως και 28.000 δολάρια για να δελεάσει όσους έχουν μολυσμένα κοπάδια να συμμετάσχουν σε έρευνα. Περισσότερες από δώδεκα φάρμες έχουν μέχρι στιγμής εκδηλώσει ενδιαφέρον, ανακοίνωσε η πολιτεία.

Ξεχωριστά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσφέρει οικονομική βοήθεια. Δώδεκα από τα 21 κοπάδια για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις για οικονομική στήριξη είναι από το Μίσιγκαν.

Για την ενίσχυση των δοκιμών, το USDA ξεκίνησε ένα εθελοντικό πρόγραμμα στο οποίο οι Αμερικανοί αγρότες μπορούν να εξετάζουν δεξαμενές γάλακτος εβδομαδιαίως για τη γρίπη των πτηνών. Έξι αγρότες σε έξι πολιτείες έχουν εγγράψει από ένα κοπάδι ο καθένας, αλλά ένας αγρότης του Μίσιγκαν δεν είναι ακόμη ανάμεσά τους.

Μάλιστα, προκειμένου να ενισχύσει τους ελέγχους, το υπουργείο Γεωργίας ξεκίνησε ένα εθελοντικό πρόγραμμα στο οποίο οι Αμερικανοί αγρότες μπορούν να ελέγχουν δεξαμενές γάλακτος για τη γρίπη των πτηνών σε εβδομαδιαία βάση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα