Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids: Μύθοι και αλήθειες για τον ιό HIV

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids: Μύθοι και αλήθειες για τον ιό HIV
1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids Eurokinissi

Γύρω από τον ιό HIV επικρατούν πολλοί μύθοι, προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια τόσο στους ίδιους τους ασθενείς όσο και στους οικείους τους. 

Η 1η Δεκέμβρη έχει θεσπιστεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά του ιού HIV ή αλλιώς η Μέρα κατά του Aids. Τα κρούσματα στην Ελλάδα μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2019 (σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ) που έχουν καταγραφεί είναι 17.909, με το συντριπτικό 82,54% αυτών να αφορά σε άνδρες. Από αυτά τα περιστατικά έχουν εμφανίσει Aids τα 4.306, ενώ 10.523 άτομα λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή.

Ο ιός HIV είναι ένας ιός που όταν εισέλθει στον οργανισμό καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην έχει πλέον άμυνα απέναντι στις λοιμώξεις παντός είδους. Θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά δεν μεταφέρεται μόνο με τη σεξουαλική επαφή (π.χ. μεταφέρεται και με χρήση κοινής ένεσης με οροθετικό).

Το Aids είναι το τελικό στάδιο της λοίμωξης από τον ιό HIV και εμφανίζεται όταν πια το σώμα έχει τόσο πολύ χαμηλό ανοσοποιητικό που πλέον είναι πολύ ευάλωτο σε λοιμώξεις και κακοήθειες. Με τη λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων από την αρχή της νόσησης, ο ασθενής μπορεί να παραμείνει υγιής για πολλά πολλά χρόνια. 

Φυσικά, όπως και σε κάθε άλλη ασθένεια έτσι και γύρω από τον ιό HIV επικρατούν πολλοί μύθοι, προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια τόσο στους ίδιους τους ασθενείς όσο και στους οικείους τους. 

Μύθος 1: Αν είσαι οροθετικός (θετικός δηλαδή στον ιό HIV) και είναι και ο σύντροφός σου οροθετικός, τότε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται προφυλακτικό στις μεταξύ σας συνευρέσεις. 

Η αλήθεια: Βεβαίως και πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό, διότι αρχικώς το προφυλακτικό δεν προστατεύει μόνο από τον HIV αλλά και από πολλά άλλα αφροδίσια νοσήματα, στα οποία οι οροθετικοί είναι εξαιρετικά ευάλωτοι εφόσον έχουν τόσο αδύναμο ανοσοποιητικό. Παράλληλα, η μόλυνση από ένα στέλεχος του ιού δεν αποκλείει επιμόλυνση και από άλλο στέλεχος (μπορεί ο σύντροφός σου να έχει μολυνθεί από άλλο ή και από άλλο στέλεχος του ιού). Κάθε στέλεχος έχει ανθεκτικότητα σε κάποια φάρμακα και αυτό σημαίνει ότι αν κολλήσεις πολλά στελέχη περιορίζονται οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν για εσένα. 

Μύθος 2: Τα συμπτώματα είναι αμέσως αντιληπτά και θα καταλάβεις αμέσως ότι κόλλησες. 

Η αλήθεια: Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα για χρόνια ολόκληρα! Κάποιοι εμφανίζουν συμπτώματα από την πρωτολοίμωξη, τα οποία όμως μοιάζουν με αυτά μιας κοινής λοίμωξης (όπως της λοίμωξης από λοιμώδη μονοπυρήνωση) και μετά από λίγες εβδομάδες εξαφανίζονται. Έτσι, δεν γίνεται αντιληπτό ούτε από τον ίδιο τον ασθενή. Ο μόνος σίγουρος τρόπος να μάθει κάποιος αν έχει εκτεθεί στον ιό είναι μέσω του ειδικού τεστ ανίχνευσης του ιού. 

Μύθος 3: HIV και Aids είναι ακριβώς το ίδιο. 

Η αλήθεια: Όχι, δεν είναι το ίδιο. Είναι διαφορετικά στάδια θα λέγαμε της ίδιας ασθένειας. Ωστόσο, η ύπαρξη του ιού HIV στον οργανισμό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι κάποιος ασθενής θα αναπτύξει Aids. Όλα βασίζονται στη στάση του ασθενούς απέναντι στην ασθένεια και στη συμμόρφωσή του στη λήψη της αντιρετροϊκής αγωγής αλλά και στην τήρηση των συμβουλών του θεράποντος ιατρού του. Ένας ασθενής που είναι οροθετικός μπορεί λαμβάνοντας συστηματικά τα φάρμακά του να μην νοσήσει ποτέ από Aids. Το Aids εμφανίζεται όταν τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού πέσουν κάτω από 200. 

Μύθος 4: Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV θα ζήσουν μόνο λίγα χρόνια, ό,τι κι αν κάνουν. 

Η αλήθεια: Ένας ασθενής που έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν λαμβάνει τα φάρμακα που πρέπει θα ζήσει περίπου 5-10 χρόνια. Αν λαμβάνει συστηματικά και σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού του τα φάρμακά του, τότε το προσδόκιμο ζωής του θα είναι ίδιο με των ανθρώπων που δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Για περισσότερες πληροφορίες για νόσους και παθήσεις και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, επισκεφτείτε το DoctorAnytime.gr: Οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς & γιατροί μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας του doctor anytime ή στο τηλέφωνο επικοινωνίας 215 5604667.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα