Εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας εδώ και τώρα

Εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας εδώ και τώρα
Υπέρμετρη βία από την αστυνομία στη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου

Το φρικτό τέλος του Ζακ Κωστόπουλου ας γίνει τουλάχιστον η αφορμή η Αστυνομία να γίνει επιτέλους Αστυνομία. Γιατί, όχι δεν μας αρέσει.

Τα νέα στοιχεία που διαρκώς έρχονται στο φως για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, αποκαλύπτουν όλο και πιο ξεκάθαρα τα σκοτεινά σημεία στους χειρισμούς της Αστυνομίας, που όχι απλά υιοθέτησε άκριτα την εκδοχή των “νοικοκυραίων” οι οποίοι μετείχαν στο λιντσάρισμα, αλλά συνέβαλε σε αυτό και παραποίησε (αθέλητα ή ηθελημένα) την πραγματικότητα.

Το βίντεο που δημοσίευσε χθες το News 24/7 δίνει μία άλλη διάσταση στην υπόθεση, καθώς είναι το πρώτο στοιχείο που συνηγορεί στην εκδοχή ο Ζακ Κωστόπουλος να μην μπήκε στο “κοσμηματοπωλείο” για να ληστέψει.

Εν τω μεταξύ το μαχαίρι που “κράδαιναν” διάφοροι ως απόδειξη των όσων εξαρχής ισχυρίστηκε ο κοσμηματοπώλης και η Αστυνομία, δεν είχε αποτυπώματα του νεκρού. Να ξεκαθαρίσουμε βέβαια πως ακόμη και να είχε μπει για να ληστέψει, αυτό επ’ ουδενί δε δικαιολογούσε τα όσα συνέβησαν.

Και η αντίδραση της κοινωνίας ήταν εξαρχής κάθετη σε αυτό. Αλλά εφόσον τελικώς δεν ισχύει η εκδοχή που έσπευσε το βράδυ εκείνης της μοιραίας Παρασκευής να δώσει η Αστυνομία, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για τη στάση της και τους χειρισμούς της. Πολλώ δε μάλλον που στη δικογραφία υπάρχουν τεράστια κενά. Εάν δεν υπήρχαν τα βίντεο και η κινητοποίηση που προκάλεσαν, δε θα μαθαίναμε ποτέ την αλήθεια.

Και αυτό είναι τρομακτικό. Όπως τρομακτικό είναι να βγαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Δημοσθένης Πάκος και να δηλώνει ευθαρσώς πως “αυτή είναι η πρακτική. Σε όποιον αρέσει. Σε όποιον δεν αρέσει…” Δεν μας είπε βέβαια τι θα κάνει σε όποιον δεν αρέσει αυτή η πρακτική.

Αν και όλοι υποθέτουμε. Και φρίττουμε. Δεν αρέσει στον κ.Πάκο που κρίνουμε τη δράση της Αστυνομίας και δεν μπορεί λέει η δράση της Αστυνομίας να κρίνεται με βάση την ιδεολογία αυτού που κυβερνάει. Δεν σας ζητήσαμε όμως να γίνετε αριστεροί αγαπητοί κύριοι αστυνομικοί. Σας ζητήσαμε να γίνετε Αστυνομικοί και όχι μπασκίνες που ευχαριστιούνται την άσκηση μικροεξουσίας.

Οι αστυνομικοί που λέρωσαν τα χέρια τους με το αίμα του Ζακ Κωστόπουλου, θα έπρεπε να βρεθούν εκτός σώματος χθες.

Η πρώτη γυναίκα υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, έχει ένα βαρύ καθήκον. Να είναι και η πρώτη που θα κάνει γενναία βήματα εκδημοκρατισμού της Αστυνομίας.

Διότι θέλουμε Αστυνομικούς με το Α κεφαλαίο. Θέλουμε να μπορούμε σε αυτούς να προσφύγουμε, ιδίως όταν είμαστε αδύναμοι. Δεν θέλουμε να βλέπουμε στολή και να φοβόμαστε. Διότι εάν μας συμβεί κάτι, την Αστυνομία θα καλέσουμε, όχι κάποια συλλογικότητα.

Θέλουμε τα καλά στοιχεία στην Αστυνομία να κερδίσουν αυτή τη μάχη. Ας καταλάβουν πως όσο αντιμετωπίζουν ως εχθρό την κοινωνία, έτσι θα τους αντιμετωπίζει κι εκείνη. Θέλουμε Αστυνομικούς που να είναι ο Νόμος, όχι ο Φόβος. Όσα δεν έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, ας γίνουν έστω τώρα. Όχι για τον Ζακ μόνο, για όλους μας. Γιατί όχι, δε μας αρέσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα