Ιαπωνία και ΗΠΑ υπέρ της άσκησης πιέσεων στη Βόρεια Κορέα

Ιαπωνία και ΗΠΑ υπέρ της άσκησης πιέσεων στη Βόρεια Κορέα
President Donald Trump, left, shakes hands with Japanese Prime Minister Shinzo Abe during a joint news conference at the Akasaka Palace, Monday, Nov. 6, 2017, in Tokyo. Trump is on a five country trip through Asia traveling to Japan, South Korea, China, Vietnam and the Philippines. (Kiyoshi Ota/Pool Photo via AP) Kiyoshi Ota/Pool Photo via AP

Nτόναλντ Τραμπ και Σίνζο Άμπε συνομίλησαν τηλεφωνικά το βράδυ της Τετάρτης κι επιβεβαίωσαν ότι «δεν μπορεί να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος με την Βόρεια Κορέα»

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να διατηρήσουν την άσκηση πιέσεων στην Βόρεια Κορέα μέχρι η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά το βράδυ της Τετάρτης κι επιβεβαίωσαν ότι «δεν μπορεί να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος με την Βόρεια Κορέα», εκτός κι αν η Πιονγιάνγκ συμφωνήσει «στην συνολική, επιβεβαιωμένη και μη αντιστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», στην Κορεατική Χερσόνησο, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ιαπωνικής διπλωματίας.

«Ο διάλογος για τον διάλογο δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Abe στους δημοσιογράφους με την τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in που πιέζει για μία διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο, προσφέρθηκε η δυνατότητα μιας συνάντησης του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un στην Πιονγιάνγκ. Την πρόσκληση απηύθυνε στο Νοτιοκορεάτη πρόεδρο η αδερφή του Kim, που επισκέφτηκε την χώρα την προηγούμενη εβδομάδα για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence που ήταν επίσης στην Βόρεια Κορέα για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στην διεξαγωγή συνομιλιών με την Βόρεια Κορέα με αποκλειστικό μήνυμα ότι θα εγκαταλείψει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της.

Η Ιαπωνία ανέφερε επίσης, ότι εντόπισε μία ύποπτη μεταφορά εμπορευμάτων, με την εμπλοκή πλοίου, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στην εφαρμογή του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας. Η παράνομη συναλλαγή, εντοπίστηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και σε απόσταση 250 χιλιομέτρων ανατολικά της Σανγκάης, ανέφερε το ιαπωνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης.

(Φωτογραφία: Kiyoshi Ota/Pool via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα