Τσίπρας: Να ξεκαθαρίσει η ΝΔ τη θέση της για την πιστοληπτική γραμμή

Τσίπρας: Να ξεκαθαρίσει η ΝΔ τη θέση της για την πιστοληπτική γραμμή
Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Φώφης Γεννηματά, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας και μέσω αυτής και του Ελληνικού λαού, για το περιεχόμενο των κρίσιμων συζητήσεων που η Κυβέρνηση ερήμην τους διεξάγει με τους εταίρους και δανειστές. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στην πρωτολογία του ότι η επικείμενη έξοδος στις αγορές είναι "βόλτα σε ναρκοπέδιο" αλλά στη δευτερολογία του τάχθηκε ρητώς κατά της πιστοληπτικής γραμμής.

Πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το αν είναι υπέρ της καθαρής εξόδου στις αγορές ή υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη μεταμνημονιακή περίοδο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε στην πρωτολογία του, εμμέσως πλην σαφώς, κατά της καθαρής εξόδου στις αγορές. «Η έξοδος στις αγορές μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, μια βόλτα σε ναρκοπέδιο» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν πέτυχε την απαιτούμενη αποκλιμάκωση στα επιτόκια και την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας που θα μας εξασφαλίσουν μετά τον Αύγουστο «χαμηλό κόστος δανεισμού».

Η θέση αυτή του κ. Μητσοτάκη εξελήφθη ως σαφής στήριξη στην πρόταση για πιστοληπτική γραμμή. Στη δευτερολογία του όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «ψεύδος» ότι η ΝΔ ζητά πιστοληπτική γραμμή. «Ουδέποτε εμείς ως ΝΔ έχουμε ζητήσει προληπτική γραμμή στη συγκυρία τη σημερινή. Είπαμε ότι πρέπει να διασφαλίσετε ότι η χώρα θα δανείζεται με χαμηλά επιτόκια» διασαφήνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι δύο τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη προκάλεσαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει τι προτείνει το κόμμα του. «Σας άκουσα να λέτε ότι η έξοδος στις αγορές σας είναι ναρκοπέδιο, τώρα λέτε ότι δεν ζητάτε πιστοληπτική γραμμή, τι ζητάτε λοιπόν;» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η μόνη εναλλακτική σε αυτές τις δύο επιλογές είναι νέο μνημόνιο. «Μένω με αυτή την απορία από την τοποθέτησή σας» είπε στον πρόεδρο της ΝΔ. Χαρακτήρισε, πάντως, «καλοδεχούμενο» το όχι του κ. Μητσοτάκη στην πιστοληπτική γραμμή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα