Δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η δεξιά: Κυβερνητικό αλαλούμ με δηλώσεις υπουργών

Δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η δεξιά: Κυβερνητικό αλαλούμ με δηλώσεις υπουργών
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη Achilleas Chiras / SOOC

Θολώνουν την εικόνα της κυβέρνησης οι αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών, που διαψεύδουν ο ένας τον άλλο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της.

Το φαινόμενο υπουργοί να προβαίνουν σε αντικρουόμενες δηλώσεις ή να διαψεύδουν ο ένας τον άλλο δε συμβαίνει πρώτη φορά, ούτε βέβαια μόνο με τη σημερινή κυβέρνηση.

Το αλαλούμ όμως των τελευταίων ημερών με αιχμή την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της, θολώνει την κυβερνητική εικόνα και προκαλεί εκνευρισμό στο Μαξίμου. Πολλώ δε μάλλον που το “επιτελικό κράτος” Μητσοτάκη έχει επενδύσει στο αφήγημα μίας κυβέρνησης συντονισμένης με σφιχτό έλεγχο από “τα κεντρικά”.

Με δεδομένη δε την κόπωση των πολιτών από τα δύο χρόνια κορονοϊού, όταν υπουργοί παίρνουν πρωτοβουλία να προτείνουν δημοσίως ή και να εξαγγείλουν μέτρα, τα οποία εν τέλει δεν υλοποιούνται, το αποτέλεσμα είναι η κοινή γνώμη να απογοητεύεται.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε ούτε τρεις ημέρες:

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έσπευσε να προεξοφλήσει ότι θα μπορούσαν να καταργηθούν άμεσα ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μέσα στις γιορτές στην εστίαση, όπως η απαγόρευση της μουσικής, για να τον αδειάσει το Μαξίμου την ίδια ημέρα, και μέσω διαρροών και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ενώ τελικά τα μέτρα παρατάθηκαν για μία ακόμη εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να δοθεί παράταση και να μην ισχύσει απο τις 16 Ιανουαρίου η επιβολή του προστίμου για τους πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, σε αντίθεση με τη γραμμή που εξέφρασαν τόσο ο κ.Πλεύρης όσο και ο κ.Οικονόμου. Ο κ.Πέτσας μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες είχε καταθέσει και άλλες προτάσεις στο δημόσιο διάλογο, πχ για την επιβολή επιπλέον μέτρων για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση, για καθυστέρηση της επαναλειτουργίας των σχολείων και για συνταγογράφηση υπό προϋποθέσεις των μοριακών τεστ.

Ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που και στο παρελθόν έχει πολλάκις πάρει… πρωτοβουλίες εν αγνοία του Μαξίμου (ενώ άλλες φορές “κάνει το λαγό”), προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση, καθώς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ως ένα μέτρο για συγκράτηση των ανατιμήσεων.

Αλλά μέσα σε τρεις ημέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης “μάζεψε” την πρόταση αυτή, καθώς τον διέψευσε και ο κ.Οικονόμου αλλά κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ.Σταϊκούρας μάλλον δεν είδε με πολύ καλό μάτι τις ιδέες του Αδώνιδος για “λύση” στο θέμα της ακρίβειας με ένα μέτρο, που θα επηρέαζε τα δημόσια έσοδα, επειδή όπως μουρμουρίζουν ορισμένοι στο οικονομικό επιτελείο το υπουργείο Ανάπτυξης αδυνατεί να ελέγξει την αγορά.

Προς τι όμως όλη αυτή η κινητικότητα υπουργών, που προδίδει και νευρικότητα; Η υπόκωφη εκλογολογία, που ποτέ στην πραγματικότητα δεν έχει σταματήσει, αγχώνει στελέχη που θέλουν να επανεκλεγούν ή να εκλεγούν πρώτη φορά, ενώ το γεγονός ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη και η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί νέες αρρυθμίες στην αγορά και στην οικονομία σε συνδυασμό με την ακρίβεια, ενδέχεται να συμβάλλουν στον ανταγωνισμό δηλώσεων. Βεβαίως σε μία κυβέρνηση δεν είναι πάντα αρνητικό να κατατίθενται προτάσεις. Όμως η εικόνα των τελευταίων ημερών σίγουρα δεν ικανοποιεί το Μαξίμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα