Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κινήθηκαν και αυτή την εβδομάδα σε αρκετές περιπτώσεις γύρω από ζητήματα ασφάλειας των πολιτών. Επιπροσθέτως, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την αστυνομική βία σε βάρος πολιτών, τις υποκλοπές, την υγεία, την οικονομία, την υποστελέχωση καίριων υπηρεσιών του δημοσίου, καθώς και ζητήματα διαφάνειας . Αυτή την εβδομάδα η συμμετοχή από τα κόμματα ήταν υψηλή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 194 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ με 49, ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 39, το ΚΚΕ με 36, η Νέα Δημοκρατία με 33, ύστερα ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 22, το ΜέΡΑ25 με 13 και τέλος οι Ανεξάρτητοι με 2 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 94 Ερωτήσεις, 61 Αναφορές, 33 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και τέλος 2 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 20.02.2023

Κίνημα Αλλαγής: Αποστράτευση τέως Αρχηγού της Αστυνομίας.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Καμίνης, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, σχετικά με την αποστράτευση του τέως Αρχηγού της Αστυνομίας, του οποίου η θητεία είχε ανανεωθεί προ ενός μηνός και τις δηλώσεις που έκανε κατόπιν της αποστράτευσής του, οι οποίες εγείρουν ερωτήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο τέως αρχηγός της Αστυνομίας αποστρατεύεται με στόχο τη βελτίωση και την πιο αποτελεσματική εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε επιστολή του ο τέως Αρχηγός της Αστυνομίας κάνει λόγο για κυκλώματα εντός της υπηρεσίας και για παρεμβάσεις στις οποίες εκείνος στάθηκε εμπόδιο, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα, με τον αρμόδιο Υπουργό να παραδέχεται εμμέσως τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα αλλά να μην δίνει απαντήσεις. Ο βουλευτής αναφέρει ότι ο πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας φαίνεται να χρεώνεται τις αστοχίες που έγιναν στη διαχείριση των συγκεντρώσεων για την τραγωδία των Τεμπών και παρόλο που επικροτεί το θάρρος της πολιτικής ηγεσίας στις παραδοχές για ύπαρξη πολυετών κατεστημένων σε κρίσιμες υπηρεσίες της αστυνομίας, καταδεικνύει την Κυβερνητική αποτυχία. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός καλείται να απαντήσει, μεταξύ άλλων, για τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας και για το ποιός κατείχε την ευθύνη για τον σχεδιασμό και εφαρμογή των μέτρων της Αστυνομίας για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 16/3/2023 στην Αθήνα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Νέες αστυνομικές προκλήσεις σε Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων-Ηλίας Αρσένης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, σχετικά με τα περιστατικά αστυνομικής βίας που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο. Στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια καθιστικής-ειρηνικής διαμαρτυρίας για την αποτροπή της κοπής δεντρών, προσήχθησαν με βίαιο τρόπο 14 πολίτες. Επίσης, στον Βόλο, έξω από τα δικαστήρια για τη δίκη του Βασίλη Μάγγου, δέχθηκε επίθεση ο πατέρας του από αστυνομικούς, με σκοπό την αποτροπή του ιδίου και υπόλοιπων πολιτών να εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο περιστατικών, σύμφωνα με τον βουλευτή, είναι η άσκηση αστυνομικής βίας σε πολίτες που ασκούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Με δεδομένο το καθεστώς ατιμωρησίας των αστυνομικών που εμπλέκονται σε περιστατικά αυθαιρεσίας και βίας, την άρνηση λογοδοσίας της ΕΛ.ΑΣ και την απουσία ελεγκτικού πλαισίου για τη δράση και τις αποφάσεις της αστυνομίας, όπως επισημαίνεται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες, ο Υπουργός ερωτάται, εάν έχει διατάξει ΕΔΕ για τις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις αστυνομικής βίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Χωρίς ασφάλεια βρέφη και νήπια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Υπόλογος ο Υπουργός Εργασίας για πιθανό ατύχημα.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ερωτάται από τριάντα εννέα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για την ασφάλεια που πρέπει να διέπει του βρεφονηπιακούς σταθμούς και την εξαίρεση από αυτήν, για σταθμούς που είχαν ιδρυθεί παλαιότερα και δεν συμμορφώθηκαν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, το 2017 έπειτα από διαβούλευση με ιδιοκτήτες και συλλόγους βρεφονηπιακών σταθμών, υπεγράφη ΥΑ που έθετε νέες, σύγχρονες και εναρμονισμένες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, κάτι το οποίο κρινόταν απαραίτητο για να μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα των δωρεάν vouchers. Με ΚΥΑ δινόταν μία μεταβατική περίοδος, ώστε να έχουν ένα χρονικό διάστημα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές και ρητή υποχρέωση να εναρμονιστούν με τις εκάστοτε διατάξεις πυροπροστασίας. Από το 2019, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε τέσσερις παρατάσεις προθεσμίας και προ ενός μηνός υπεγράφη ΚΥΑ με την οποία καταργείται η υποχρεωτική προσαρμογή των παλαιών δομών προσχολικής αγωγής στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και υπάρχει απαλλαγή των παλαιών σταθμών από την υποχρέωση προσαρμογής στο νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας. Με δεδομένο, ότι πολλοί από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν είχαν συμμορφωθεί προς τον κανονισμό δημιουργούνται βρεφονηπιακοί σταθμοί δύο ταχυτήτων και ερωτάται ο Υπουργός, εάν έχει γνώση της ΚΥΑ και εάν είναι στις προθέσεις του να την αποσύρει άμεσα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 21.03.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Εξόφθαλμα παράνομη η μετάταξη του σταθμάρχη Λάρισας, αποτέλεσμα παράνομων και αυθαίρετων ενεργειών με ευθύνη της κυβέρνησης

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Βασίλειος Κόκκαλης, απευθύνει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών, Γεώργιο Γεραπετρίτη και Μαυρουδή Βορίδη, αντίστοιχα, σχετικά με την μετάταξη του σταθμάρχη Λάρισας , η οποία είναι παράνομη. Ο βουλευτής κάνει αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών και το σοκ που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία, καθώς και την ανάγκη για διερεύνηση όλων των υπαιτίων, καθώς όπως αναφέρει πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος στον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε εκεί ο σταθμάρχης. Με βάση την προκήρυξη, ο σταθμάρχης δεν πληρούσε τα απαραίτητα προσόντα, ούτε το ηλιακό όριο που τίθεται, αντίθετα σε όσα ισχυρίστηκε ο Υπουργός Εσωτερικών και τεχνηέντως γίνεται η εξαίρεση του ορίου ηλικίας από την Κυβέρνηση καθώς δεν αφορά στην μετάταξη στα πλαίσια κινητικότητας. Επιπροσθέτως, η διαδικασία μετάταξης είναι μη σύννομη και η ευθύνη των οργάνων του ΟΣΕ και της κυβέρνησης καθίσταται περαιτέρω αυξημένη με την προκλητική τοποθέτηση του σταθμάρχη στην έδρα της Λάρισας, όπου  είναι και η κατοικία του. Με βάση τα παραπάνω, αλλά και όλη την διαδρομή που οδήγησε τον σταθμάρχη να κατέχει την συγκεκριμένη θέση όπως αναλυτικά περιγράφει ο βουλευτής, ο Υπουργός ερωτάται τον λόγο που δεν έχουν προβεί στις κατά νόμο δέουσες ενέργειες και αιτείται να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν στην διαδικασία μετάταξης στην οποία συμμετείχε ο εν λόγω σταθμάρχης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΚΕ: Προβλήματα στο τμήμα Αγίας Μαρίνας _ Δημοτικό Θέατρο της γραμμής 3 του Μετρό.

Πέντε βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιο Γεραπετρίτη, αναφορικά με τις βλάβες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στο Μετρό της γραμμής 3 και συγκεκριμένα στην επέκτασή του στο κομμάτι Αγία Μαρίνα-Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ειδικότερα με βάση τόσο δημοσιεύματα όσο και καταγγελίες εργαζομένων έχουν καταγραφεί 391 βλάβες και αστοχίες στο εν λόγω κομμάτι, το διάστημα από τον Ιούλιο του 2022 έως και το τέλος του 2022, με τις 22 από τις 62 που αναφέρονται να αφορούν στο τμήμα Πειραιάς-Δημοτικό Θέατρο και πολλές σχετίζονται με την εισροή υδάτων θαλασσινού νερού εντός της σήραγγας. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, σε ποιά μέτρα θα προβεί για την άμεση επιδιόρθωση των αστοχιών και βλαβών με σκοπό να λειτουργεί με ασφάλεια το συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής 3.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 22.03.2023

Κίνημα Αλλαγής: Τα δυσανάλογα και εξωφρενικά κέρδη τραπεζών εις βάρος των δανειοληπτών.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τα υπέρογκα κέρδη των τεσσάρων τραπεζών στην Ελλάδα και την ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχουν φέρει σε δυσμενή θέση τους δανειολήπτες. Ο βουλευτής αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Economistas», όπου γίνεται λόγος ότι τα συνολικά κέρδη των τραπεζών από τόκους ανέρχονται σε 5,442 δις ευρώ για το 2022, την ίδια στιγμή που οι πολίτες βλέπουν τις δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Ακόμα και ένα πρόγραμμα επιδότησης κατά 50% επί των αυξήσεων που έχουν επιβαρύνει τη μηνιαία δόση των δανειοληπτών κρίνεται ως ανεπαρκές αφού απευθύνεται σε λίγους μόλις 25.000 – 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες. Εκ των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, για το τί είναι διατεθειμένος να κάνει ώστε να υπάρξει ανακούφιση των δανειοληπτών, εάν θα υπάρξει φορολόγηση των τραπεζών για τα υπερκέρδη τους και εάν θα συνεχιστεί η αδικία που συμβαίνει με τους τόκους καταθέσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ως πότε θα υπολειτουργεί το νέο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο του σύμφωνα με το σχεδιασμό του ως αστικού τύπου 24ωρης λειτουργίας;

Ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, ερωτάται από δεκαεπτά βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για το νέο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου το οποίο υπολειτουργεί και δεν ανταποκρίνεται στον αρχικό σχεδιασμό του. Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι το Κέντρο Υγείας στο Κερατσίνι μετρά δύο χρόνια λειτουργίας και πρόκειται για έργο που ξεκίνησε η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ωστόσο παρά το γεγονός που προβλεπόταν να λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή μέχρι τις 21:00, σε μια περιοχή άνω των 80.000 κατοίκων και πλάι στις προβλήτες της Cosco, όπου υπάρχουν συχνά εργατικά ατυχήματα. Παρά την πρόβλεψη για την ίδρυση μίας μονάδας (Κ.Υ.) της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία θα εντάσσονταν στο σχέδιο αποσυμφόρησης των Νοσοκομείων, το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση φαίνεται να αδιαφορούν. Με δεδομένο, ότι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είχαν καταθέσει ανάλογη ερώτηση τον Ιανουάριο του 2021 και δεν απαντήθηκε ποτέ και με βάση το γεγονός ότι οι βουλευτές θεωρούν ότι το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Υπουργός ερωτάται για το ακριβές προσωπικό που υπηρετεί στο Κ.Υ. Κερατσινίου, πότε πρόκειται να στελεχωθεί πλήρως και εάν έχει εκδοθεί ο οργανισμός του Κ.Υ. Κερατσινίου, ο οποίος έχει προταθεί προς έγκριση από τον Αύγουστο του 2019 από την αρμόδια 2η Υ.ΠΕ.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 23.03.2023

ΜέΡΑ25: Αυθαίρετες και έκνομες κινήσεις της διοίκησης του νοσοκομείου Ευαγγελισμός παραβιάζουν κάθε έννοια αξιολόγησης

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, σχετικά με αυθαιρεσίες της Διοίκησης του νοσοκομείου Ευαγγελισμός που αποκαλύπτουν την κυβερνητική εξαπάτηση της αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην περίπτωση γιατρού, η οποία αν και πρώτευσε σε μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία επιλογής για θέση Επιμελητή Β’ Παθολογίας και αρχικά τοποθετήθηκε στην Ε’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, λόγω των αυξημένων αναγκών της εν λόγω Κλινικής, την επόμενη μέρα της κοινοποιήθηκε έγγραφο με βάση το οποίο την τοποθετούσε σε μονάδα της Πολυκλινικής, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της προκήρυξης. Αυτό συνέβη λόγω της συνδικαλιστικής δράσης της συγκεκριμένης γιατρού, ιδιαίτερα τα χρόνια της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα έχουν μετακινηθεί γιατροί από την Πολυκλινική στον Ευαγγελισμό, που πολιτεύονται με τη Νέα Δημοκρατία. Παρόμοιες παραβιαστικές και αυταρχικές πρακτικές από μέρους της Διοίκησης του Ευαγγελισμού δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται και καταγγέλλονται. Ακόμα, ετέθησαν και θέματα παραποίησής του εγγράφου λόγω διαφορετικής ημερομηνίας. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Υπουργός ερωτάται, εάν σκοπεύει να αναιρέσει την έκνομη ενέργεια του Διοικητή και εάν σκοπεύει να εργαλειοποιεί οποιαδήποτε έννοια αξιολόγησης για να απομακρύνονται υπάλληλοι.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ανησυχία και πολλά ερωτηματικά από το “ναυάγιο” της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την κατασκευή τoυ Νοσοκομείου Σπάρτης.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Σταύρος Αραχωβίτης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή τριών νοσοκομείων, ανάμεσα στα οποία και το νέο «Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ», από δωρεά που θα έκανε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ακύρωση του διαγωνισμού έχει προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες, καθώς λόγω της προοπτικής του νέου νοσοκομείου, μειώθηκε η λειτουργική ικανότητα του υφιστάμενου και έχουν ξεκινήσει εργασίες μέσα στον χώρο του παλιού νοσοκομείου ώστε να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες κατά την κατασκευαστική περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση και την παράδοση του νέου. Ο λόγος ακύρωσης, όπως αναφέρει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς των 500 εκατ. ευρώ. Την επομένη της ανακοίνωσης, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος. Υπενθυμίζεται από τον βουλευτή, ότι πρόκειται για Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και το Ίδρυμα που είχε υπογραφεί επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, για τις ενέργειες της Κυβέρνησης μέχρι της εκλογές ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ποιές ενέργειες έχουν γίνει από την ακύρωση του διαγωνισμού έως και σήμερα και αν συμμερίζεται η κυβέρνηση τις υπέρογκες, σε σχέση με το οικονομικό αντικείμενο της δωρεάς, προσφορές των κατασκευαστικών κοινοπραξιών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 24.03.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις η κυβέρνηση και ο κ. Πιερρακάκης προσωπικά, σχετικά με τη διπλή παρακολούθηση της κ. Seaford από ΕΥΠ και Predator, εξαιτίας της διαρροής των στοιχείων εμβολιασμού της. Σε ποιες ενέργειες, ως όφειλε, έχει προβεί για τη διερεύνηση της από 26/1/2023 σχετικής καταγγελίας μας στη Βουλή;

Σαράντα οκτώ βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, σχετικά με την παρακολούθηση της κ. Seaford τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το Predator, λόγω διαρροής στοιχείων από τον εμβολιασμό της. Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι είχαν θέσει και προγενέστερα το ζήτημα παρακολούθησης μέσω διαρροής στοιχείων από τον εμβολιασμό και τότε ο αρμόδιος Υπουργός είχε κάνει λόγο για συνωμοσιολογίες. Κατόπιν αιτήματος της ιδίας της κ. Seaford στην ΑΔΑΕ, διενεργήθηκε έλεγχος και σύμφωνα με δημοσίευμα του Documento, που δεν έχει διαψευσθεί, επιβεβαιώνεται η παρακολούθησή της. Στην συνέχεια προχώρησε η κ. Seaford σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παρακολούθησή της με το Predator και με δεδομένο ότι παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Predator δεν λειτουργούσε για τις υπηρεσίες κάποιων ιδιωτών, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, αλλά για τον ίδιο. Με δεδομένο ότι και οι New York Times επιβεβαιώνουν την είδηση αυτή και καταλήγουν ότι ΕΥΠ και Predator συνδέονται από ένα κοινό κέντρο, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από το Μέγαρο Μάξιμου, ο Υπουργός ερωτάται, πώς και σε ποιούς δόθηκε πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού, εάν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τα δημοσιεύματα και σε ποιές ενέργειες για διερεύνηση έχει προχωρήσει.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέχεια της απόφαση 176/2023 του ΣτΕ σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε ιδιοκτήτες ακινήτων και στις Υπηρεσίες Δόμησης σε όλη τη χώρα;

Η βουλεύτρια του Κινήματος Αλλαγής, Αντωνία Αντωνίου, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση, σύμφωνα με την οποία ήδη από το 1985 απαιτείται η ύπαρξη προσώπου 25 μέτρων τουλάχιστον σε «κοινόχρηστο χώρο» (δρόμο). Ο προσδιορισμός των «κοινόχρηστων δρόμων» σε περιοχές εκτός σχεδίου δεν είναι εφικτός στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών Πολεοδομικών Μελετών σε όλη την επικράτεια, κάτι που ερμηνεύεται ως κατάργηση του δικαιώματος της εκτός σχεδίου δόμησης, στις περισσότερες περιπτώσεις, και έχει οδηγήσει στο πάγωμα της έκδοση οικοδομικών αδειών, οικοδομικών εργασιών και αγοραπωλησιών γεωτεμαχίων. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται, για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει, ώστε να ξεπαγώσει άμεσα η έκδοση οικοδομικών αδειών, οικοδομικών εργασιών και αγοραπωλησιών γεωτεμαχίων και εάν είναι στις επιδιώξεις του να μην απαξιωθεί η εκτός σχεδίου περιουσία των πολιτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα