Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μητσοτάκη: “Αν χρειαστεί θα απαντήσουμε και στρατιωτικά στην Τουρκία”

Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μητσοτάκη: “Αν χρειαστεί θα απαντήσουμε και στρατιωτικά στην Τουρκία”
Το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων Φατίχ στην ανατολική Μεσόγειο τον Ιούλιο του 2019 AP

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία δεν θα παραβιάσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Ο κ. Διακόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open την Τρίτη κλήθηκε να απαντήσει αν η Τουρκία θα προχωρήσει στις έρευνες και στις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

“Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας. Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση”.

Για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ο κ. Διακόπουλος σημείωσε πως “Τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις”.

Όσον αφορά το εάν η Τουρκία θα παραβιάσει τα σύνορα της θάλασσας ανέφερε πως “Δεν νομίζω ότι θα το κάνει, αλλά αν το κάνει θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί”.

Εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπαίνει σε αδιέξοδο σχετικά με την υπόθεση, θεωρώντας πως οι αντιδράσεις της είναι οι προβλεπόμενες. Ακολούθως, τονίζει πως έχει μειωθεί και η μεγάλη προκλητικότητα της Τουρκίας.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα