Η ερωμένη του Μπιλ Γκέιτς δεν ήταν η Αν Γουίνμπλαντ

Η ερωμένη του Μπιλ Γκέιτς δεν ήταν η Αν Γουίνμπλαντ
Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς σε συνέντευξη, κατά την επίσκεψη τους στην Ουαλία το Φλεβάρη του 2019. @AP Photo/Elaine Thompson

Τη μέρα που ανακοινώθηκε το διαζύγιο του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς, ο μεν μετέφερε στη δε μετοχές αξίας 1.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο λόγος δεν ήταν το 'τρίτο πρόσωπο' που υπάρχει επί δεκαετίες.

Όταν χώρισε ‘ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη’ Jeff Bezos, με την επί 25 χρόνια σύζυγο του, McKenzie Scott, εκείνη έγινε η τρίτη πιο πλούσια γυναίκα της γης. Μετά το δεύτερο διαζύγιο του ‘δεύτερου πλουσιότερου άνδρα’ του κόσμου, Elon Mask με τη δεύτερη σύζυγο του, Talulah Riley (χώρισαν μία το 2012, τα ξαναβρήκαν το 2013 και ξαναχώρισαν το 2015), εκείνη πήρε 16.000.000 δολάρια. O τρίτος πλουσιότερος της υδρογείου είναι ο Bernand Armault, Γάλλος επενδυτής, επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης, πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρίας με είδη πολυτελείας (LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton SE). Είναι ακόμα παντρεμένος με τη δεύτερη σύζυγο του, την Καναδή πιανίστα Hélène Mercier -αντάλλαξαν όρκους το 1991.

Τη μέρα που έγινε γνωστό το διαζύγιο του τέταρτου πιο πλούσιου, με την επί 27 χρόνια σύζυγο του, o Bill Gates μετέφερε στο λογαριασμό της Melinda μετοχές αξίας 1.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συνολική της περιουσία εκτιμήθηκε στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Προφανώς θα υπάρξει και συνέχεια. Δηλαδή, τελείωσε μεν εδώ, η προσωπική τους σχέση, αλλά όλες οι άλλες που ανέπτυξαν τις τελευταίες δεκαετίες θα συνεχιστούν. Και όχι, το ‘τρίτο πρόσωπο’ που αποκαλύφθηκε δεν θα παίξει ρόλο στα όσα ακολουθήσουν.

Σημείωση: η Melinda υπογράμμισε στην αίτηση διαζυγίου που ανέφερε ως λόγο την ανεπανόρθωτη ‘ζημιά’ ότι ‘δεν απαιτείται η υποστήριξη του συζύγου’. Η Melinda είχε συναντήσεις με δικηγόρους για τα πώς και τα γιατί του διαζυγίου, επί τουλάχιστον ένα χρόνο. Για την ακρίβεια, από την ημέρα που οι New York Times αποκάλυψαν πως ο σύζυγος της ήταν φίλος με τον -καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα- Jeffrey Epstein. Κατέληξε στην ομάδα που έχει εκπροσωπήσει την Ivana Trump. O Βill προσέλαβε το γραφείο που μέχρι πρότινος εκπροσωπούσε τον Mark Zuckerberg.

Ο πραγματικός ρόλος του ‘τρίτου’ προσώπου

Μεταξύ όσων διαβάσατε για το περιβόητο διαζύγιο ήταν η πληροφορία πως ο εμπνευστής και δημιουργός της Microsoft πήγαινε κάθε χρόνο ένα διήμερο διακοπές με την πρώην σύντροφο του. Αυτή η φράση χρειάζεται κάποιες διευκρινίσεις.

Πριν δώσει ο Bill στη Melinda το μονόπετρο το 1993, είχε ζητήσει την συγκατάθεση της πρώην συντρόφου του. Η επιχειρηματίας Ann Winbland ήταν το ταίρι του Gates από το 1984 έως το 1987. Μια στάση εδώ για να προσδιορίσουμε τα της σχέσης: πήγαιναν σε virtual ραντεβού, αφού δεν ζούσαν στις ίδιες πόλεις. Δηλαδή, πήγαιναν την ίδια ώρα σε κινηματογράφο, για να δουν την ίδια ταινία, ώστε να μπορούν να μιλήσουν μετά για αυτήν στο τηλέφωνο. Για κάποια χρόνια ο Gates δεν έτρωγε κρέας, κατόπιν υποδείξεων της Ann. Από κοντά βλέπονταν σε διακοπές, όπου μιλούσαν για μοριακή βιολογία, βιομηχανική, φυσική, ανθρωπολογία, την ανθρώπινη εξέλιξη και τη φύση, ενώ έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια και πρόσφεραν φιλανθρωπικό έργο, σε όλες τις ηπείρους.

Χώρισαν όταν η κατά πέντε χρόνια, μεγαλύτερη Winbland τον ενημέρωσε πως θέλει να παντρευτεί. Δεν ήταν κάτι που ήθελε κι εκείνος. Έμειναν φίλοι. Για την ακρίβεια, η Winbland έγινε οικογένεια του Gates και για αυτό όταν ήλθε η ώρα να αποφασίσει εκείνος τι θα κάνει με τη ζωή του, απευθύνθηκε σε έναν από τους ανθρώπους που τον γνώριζαν καλύτερα από όλους. Η Winbland έκρινε πως η Melinda “ήταν εξαιρετική επιλογή για εκείνον, αφού είχε διανοητικό σθένος” και του έδωσε το ΟΚ.

Οι δυο γυναίκες γνωρίστηκαν σε μια από τις ‘παραδοσιακές’ εξορμήσεις που έκανε ήδη 10 χρόνια ο Gates με την Winbland κάθε άνοιξη, για δυο μέρες -στο παραθαλάσσιο σπίτι της τελευταίας στη North Carolina. “Μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας για τον κόσμο και τον εαυτό μας” είχε εξηγήσει η Winbland, “θαυμάζουμε τους εαυτούς μας για τον τρόπο που ως δυο νέοι άριστοι, ξεκινήσαμε μια υπέροχη περιπέτεια στα περιθώρια μιας άγνωστης βιομηχανίας και βρεθήκαμε στο επίκεντρο ενός καταπληκτικού σύμπαντος”. Όλα αυτά τα είχε δηλώσει στο περιοδικό Time, το 2001. Το 2015 σε podcast πρόσθεσε ότι ο Gates είναι ενδιαφέρον τύπος, που διαβάζει πολλά περισσότερα βιβλία από όσα μπορεί να φανταστεί κάποιος και παραμένει ‘μαθητής’ πολλών πραγμάτων. Προφανώς και ήταν ακόμα ο ένας στη ζωή του άλλου.

Ο ‘πόλεμος’ με τη μητέρα του και η ειρήνη -με τον εαυτό του

Στο Time του 2001 διαβάσαμε και ότι ο Gates είχε πάει σε ψυχολόγο, όταν ήταν 11 χρόνων, καθώς αυτό έκριναν πως έπρεπε να κάνει οι γονείς του -o βετεράνος πολέμου, νομικός, φιλάνθρωπος και ακτιβιστής Bill Gates Sr. και η επιχειρηματίας, ακτιβίστρια και δασκάλα Mary Maxwell. Μητέρα και παιδί τσακώνονταν κάθε μέρα. Δεν βοηθούσε πως η εξωστρεφής Mary πίστευε πως ο γιος της όφειλε να κάνει ό,τι του έλεγε. Ένα παράδειγμα της σχέσης τους είναι αυτό που ακολουθεί.

“Η μητέρα του τον φώναζε από το σύστημα ενδοεπικοινωνίας να ανέβει από το υπόγειο, όπου είχε ‘στήσει’ το δωμάτιο του -η Mary έλπισε πως έτσι θα μάθει να καθαρίζει το χώρο του- στην τραπεζαρία για φαγητό. Αυτός δεν απαντούσε και εκείνη ούρλιαζε ‘τι κάνεις;’. Μια μέρα ο Bill της είπε ‘σκέφτομαι’. Η μητέρα του τον ρώτησε για να βεβαιωθεί πως άκουσε καλά ‘σκέφτεσαι;’ και εκείνος της είπε ‘ναι, μητέρα. Σκέφτομαι. Έχεις δοκιμάσει να το κάνεις ποτέ αυτό;‘”.

Ο ψυχολόγος ήταν κατά τον Gates, ένας πολύ ‘cool’ τύπος που του έδινε βιβλία σε κάθε συνεδρία “για παράδειγμα του Freud. Άρχισε να μου αρέσει η θεωρία της ψυχολογίας”. Έπειτα από ένα χρόνο συνεδριών και πολλών τεστ, ο ειδικός ενημέρωσε τη μητέρα του πως θα ήταν χρήσιμο να μη συνεχιστεί ο μεταξύ τους ‘πόλεμος’ γιατί θα έχανε. Εκείνη. Της πρότεινε να προσαρμοστεί “γιατί είναι ανώφελο θα προσπαθείς να τον νικήσεις”. Μολονότι δεν της ήταν εύκολο να ‘πνίξει’ το ανταγωνιστικό της πνεύμα, άκουσε το ψυχολόγο.

Κατά την αφήγηση του πατέρα του, έκανε μόνος του κούνια από μωρό. Επίσης, είχε από μικρός θέμα με την κοινωνικοποίηση -στην οποία ήταν μετρ η Mary. “Του πήρε δυο εβδομάδες προετοιμασίας για να ζητήσει από μια συμμαθήτρια του να πάνε μαζί στο χορό του σχολείου”. Χρειάστηκε πολλές περισσότερες για να διαχειριστεί την απόρριψη.

Για να βοηθήσει την κατάσταση (με το ακοινώνητο του γιου της) η Mary κανόνιζε κάθε Κυριακή μεγάλα οικογενειακά δείπνα που είχαν και πολλά παιχνίδια -μεταξύ τους τα πολυαγαπημένα puzzles του Bill. “Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να νικά. Όταν ήταν να πάει στο γυμνάσιο, ανησυχούσαμε για το αν έπρεπε να τον στείλουμε σε δημόσιο σχολείο, γιατί ήταν πολύ μικροκαμωμένος και ντροπαλός -χρειαζόταν κάποιον να τον προστατεύει. Τα ενδιαφέροντα του απείχαν παρασάγγης από αυτά των συνομηλίκων του”. Επίσης, το επίπεδο του ήταν ανώτερης τάξης. Για αυτό και τον πήγαν σε ελίτ ιδιωτικό σχολείο, όπου ο Gates αγάπησε την υποκριτική. “Όχι όσο αγάπησε να φτιάχνει υπολογιστές”.

Έμαθε τη βασική γλώσσα τους από τον φίλο του, Paul Allen. Στα 13 είχε φτιάξει δυο δικά του προγράμματα. Με τους φίλους του έφτιαξαν εταιρία που ανέλυε και κατέγραφε τα δεδομένα της κίνησης στην πόλη. Ήταν επικερδής. Κατάκτηση, στην κατάκτηση απέκτησε αυτοπεποίθηση “και χιούμορ. Έγινε υπέροχος αφηγητής και μίμος των φωνών όλων μας. Τα βρήκε και με τη μητέρα του”.

Ο ίδιος είχε εξηγήσει πως στα 14 βρήκε μια νέα μορφή επανάστασης. “Δεν έπαιρνα καλούς βαθμούς, αλλά αποφάσισα να ‘βγάλω’ μόνο άριστα, χωρίς να πάρω ένα βιβλίο στο σπίτι. Δεν πήγαινα στα μαθηματικά, γιατί ήξερα ήδη αρκετά και ήμουν πιο μπροστά από τους άλλους -μεταξύ των 10 καλύτερων του έθνους. Έμαθα να είμαι ανεξάρτητος και τελικά, ότι δεν χρειαζόταν να επαναστατώ πια”. Στα 15 δίδασκε προγραμματισμό και έφτιαχνε το πρόγραμμα μαθημάτων του σχολείου. Είχε προσθέσει μια μυστική λειτουργία που τον έβαζε σε μαθήματα “με τα σωστά κορίτσια”. Από όταν παράτησε το Harvard για να ‘στήσει’ τη Microsoft, οι γονείς του τον έβλεπαν σπάνια. “Ήταν μόνιμα απασχολημένος”.

Η γνωριμία με τη Melinda

Ο 65χρονος δημιουργός της Microsoft και η 56χρονη Melinda κυκλοφορούσαν εκεί έξω ως το πόστερ της λέξης ‘συνοδοιπόροι’, καθώς όσες φορές είχαν κληθεί να μιλήσουν για τη σχέση τους και την αντοχή της στο χρόνο, επισήμαιναν πως η ισότητα στη σχέση τους, οι κοινοί στόχοι και η συμφωνία τους επί των βασικών αρχών της ζωής ήταν οι θεμέλιοι λίθοι. Γνωρίστηκαν το 1987, όταν βρέθηκαν να κάθονται δίπλα δίπλα σε ένα επαγγελματικό δείπνο στη Νέα Υόρκη, όταν εκείνη ήταν ακόμα καινούργια ως product manager στη Microsoft.

Όπως είχε πει η ίδια στο docuseries του Netflix για το -έως τότε- έτερον της ήμισυ, με τίτλο ‘Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates’ “είχα πάει καθυστερημένη στο δείπνο, γιατί είχα μια σειρά από συναντήσεις στην άλλη άκρη της πόλης. Όταν έφτασα υπήρχαν δυο κενές καρέκλες. Κάθισα στη δεύτερη από το τέλος. Μετά μπήκε στην αίθουσα ο Bill, από όπου ήταν και κάθισε στην τελευταία καρέκλα. Είχε πολύ χιούμορ και ενέργεια και προς το τέλος της βραδιάς μου είπε ‘κάποιο από εμάς θα πάμε για χορό μετά. Θες να έλθεις;’. Του απάντησα πως είχα άλλα πλάνα”. Κάποιους μήνες μετά έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλον, σε ένα πάρκινγκ. Τότε αυτός τη ρώτησε αν θα ενδιαφερόταν να βγει μαζί του “σε δυο εβδομάδες από το βράδυ της Παρασκευής”. Του απάντησε ‘σε δυο εβδομάδες από την Παρασκευή; Αυτό δεν είναι αρκετά αυθόρμητο για εμένα. Αν θες να βγούμε, τηλεφώνησε μου δυο μέρες νωρίτερα‘”. Μια ώρα αργότερα και ενώ εκείνη είχε φτάσει στο διαμέρισμα της, χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν εκείνος. Τη ρώτησε “είναι αυτό αρκετά αυθόρμητο για εσένα;”.

Αρχικά η σχέση τους ήταν ‘ανοιχτή’. “Εκείνη έβλεπε και άλλους άνδρες, ενώ εγώ είχα τη Microsoft” λέει. Δεν ήταν σίγουρος ότι ήθελε να παντρευτεί “γιατί δεν ήταν βέβαιος πως μπορεί να κάνει αυτήν τη δέσμευση και να έχει την ευθύνη της Microsoft” διευκρινίζει η Melinda. “Αφότου περάσαμε ένα διάστημα μαζί και καταλάβαμε πως νοιαζόμασταν ο ένας για τον άλλον, εμφανίστηκαν μπροστά μας δυο επιλογές: να χωρίσουμε ή να παντρευτούμε” εξηγεί εκείνος, με τη Melinda να προσθέτει ότι “ήμασταν μαζί ένα χρόνο, όταν προς έκπληξη μου, μου είπε ‘σε αγαπώ’”. Τα αισθήματα ήταν αμοιβαία. “Όταν μου είπε πως με αγαπά κι εκείνη τη ρώτησα ‘ωραία και τι θα συμβεί τώρα;”. Ο Gates έπρεπε να πάρει μια απόφαση. Έκανε ό,τι κάθε άλλη φορά που είχε βρεθεί στην ίδια θέση: έγραψε στο λευκό πίνακα που είχε στο δωμάτιο του τα υπέρ και τα κατά. Ήταν το πρώτο πράγμα που είδε η Melinda όταν μπήκε στο δωμάτιο του. “Για εμένα ο γάμος ήταν κάτι πολύ σοβαρό” εξήγησε ο centibillionaire (όρος που προέκυψε για όσους έχουν περιουσία μεγαλύτερη των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λιρών κλπ).

Την Πρωτοχρονιά του 1994 το ζευγάρι παντρεύτηκε στη Χαβάη. Εκείνο το χρόνο ο Gates ‘έχασε’ τη μητέρα του. Το 1996 η Microsoft άξιζε περισσότερα από 10.9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Melinda είχε αποχωρήσει για να αφοσιωθεί στην πρωτότοκη κόρη του ζεύγους -και σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα

Οι Gates έμειναν μαζί για τα επόμενα 27 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων δημιούργησαν περιουσία 130.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ απέκτησαν και τρία παιδιά: τη Jennifer (25 ετών), τον Rory (21) και τη Phoebe (18). Mεταξύ όσων αποκαλύφθηκαν αφότου έγινε γνωστό το διαζύγιο από τους ίδιους μέσω Twitter, το ζευγάρι περίμενε να ενηλικιωθεί η Phoebe για να τελειώσει τη σχέση του. Η δε, Melinda αναζητούσε πληροφορίες επί του διαζυγίου από το 2019.

Μολονότι ανήκουν στους πιο πλούσιους κατοίκους του πλανήτη δεν ανήκουν και σε αυτούς που πριν παντρευτούν είχαν ‘συνθέσει’ και υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο. Αυτό που έκαναν ήταν να ‘φτιάξουν’ ένα μετά γαμιαίο συμβόλαιο (για την ακρίβεια ‘συμβόλαιο χωρισμού’), για το πώς θα χωρίσουν την περιουσία τους. Η περιουσία που θα πάρουν τα παιδιά του ζευγαριού δεν επηρεάζεται. Ευθύς εξ αρχής ο Gates είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τους δώσει το μεγαλύτερο ‘όγκο’ όσων έχει αποκτήσει.

Το 2014 σε TED Talk είχε αποκαλύψει ότι τα παιδιά του θα μπορούσαν αύριο να γίνουν δισεκατομμυριούχοι. “Αλλά δεν είναι αυτό το πλάνο. Χρειάζεται να αποκτήσουν την αίσθηση πως η δική τους δουλειά είναι σημαντική και επουσιώδης”. Και για αυτό θα τους δώσει από 10.000.000 δολάρια. Εν τω μεταξύ, τα παιδιά του εκ των πλουσιότερων κατοίκων της γης από όταν θυμούνται τους εαυτούς τους, θυμούνται και να κάνουν κάθε μέρα και από τουλάχιστον μια δουλειά στο σπίτι -σε καθάρισμα ή άλλη που να αφορά τα οικιακά. Αυτό ήταν κάτι που αποφάσισε η μητέρα τους και στήριξε ο πατέρας τους. Μαζί τους πήγαιναν και σε μουσεία όποιας πόλης και αν επισκέπτονταν στις οικογενειακές διακοπές. Στην εκκλησία πήγαιναν μόνο με τη μητέρα τους, γιατί όπως είχε πει ο μπαμπάς τους “έχω πολλά άλλα πράγματα να κάνω κάθε Κυριακή, το πρωί”. Η Jennifer ασχολείται με την ιππασία και έχει σπουδάσει ιατρική, ενώ φέτος αρραβωνιάστηκε με τον Nayel Nassar, επίσης ιππέα. Ο Rory σπουδάζει νομική.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Gates έχει έτοιμη τη διαθήκη του στην οποία έχει μοιράσει την αμύθητη περιουσία του σε προσφορές προς φιλανθρωπίες. Έως ότου αποδημήσει εις κύριον, μαζί με τη Melinda θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά και νομικά στοιχεία του ‘νοικοκυριού’. Μαζί θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το ίδρυμα που έχουν δημιουργήσει (και φέρει τα ονόματα τους), αξίας μεγαλύτερης των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα