Ο Τόλης Βοσκόπουλος μια βροχερή νύχτα – Μαρτυρία που δείχνει πόσο σπουδαίος άνθρωπος ήταν

Ο Τόλης Βοσκόπουλος μια βροχερή νύχτα – Μαρτυρία που δείχνει πόσο σπουδαίος άνθρωπος ήταν

Ο σκηνοθέτης Στράτος Τζίτζης θυμάται ένα... βροχερό περιστατικό με τον Τόλη Βοσκόπουλο αποκαλύπτοντας για ακόμη μια φορά τον σπουδαίο χαρακτήρα του μακαρίτη.

«Όλα ειπώθηκαν ήδη,» μου λέει κάπως μοιρολατρικά ο Σταμάτης Κραουνάκης από τηλεφώνου σε ένα διάλειμμα της πρόβας του στην Επίδαυρο. «Αποχώρησε το μεγαλύτερο λαϊκό σταρ του τραγουδιού,» συμπληρώνει. Για να κλείσει με μια παραδοχή που λίγο-πολύ όλοι προσυπογράφουμε: «Ο Βοσκόπουλος ήταν πολύ μεγάλος μάγκας. Μάγκας με μι κεφαλαίο –Μάγκας! Γράψε αυτό.»

Πράγματι, από χτες το πρωί, όταν η είδηση του θανάτου του λαϊκού τραγουδιστή και ηθοποιού, Τόλη Βοσκόπουλου, άλωσε ειδησεογραφία και σόσιαλ, τα περισσότερα επί του θέματος έχουν πια ειπωθεί. Βιογραφικές αναδρομές, παραλειπόμενα, δηλώσεις, αναφορές στο έξοχο ποιόν του ανθρώπου -ακόμη και αναγωγές στην τρέχουσα αποτρόπαια επικαιρότητα με τις γυναικοκτονίες έγιναν, τονίζοντας πόσο ο εκλιπών θαύμαζε, σ ε β ό τ α ν και αγαπούσε το γυναικείο φύλλο.

Αναζήτησα, στο Βερολίνο όπου διαμένει, τον σκηνοθέτη Στράτο Τζίτζη. Τον άνθρωπο που, κατά κάποιο τρόπο, επανέφερε τον Βοσκόπουλο στην αυλή του σινεμά το 2000, πολλές δεκαετίες μετά το μεσουράνημά του στην χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Τόλης, βέβαια, δεν έπαιξε στην κωμωδία του Τζίτζη «Η αγάπη είναι ελέφαντας», αλλά τραγούδησε ένα από τα (πολύ χαρακτηριστικά) τραγούδια του σάουντρακ. Και όσα έχει να θυμηθεί ο σκηνοθέτης της ταινίας γι’ αυτήν την φευγαλέα συνεργασία βάζουν ακόμη μια χρυσή πινελιά στο πορτρέτο του ανθρώπου Τόλη Βοσκόπουλου. Του ανθρώπου, κι όχι του σκέτου ολόλαμπρου καλλιτέχνη…

«Για τη μουσική της ταινίας “Η αγάπη είναι ελέφαντας” συνεργάστηκα με τον Μίνωα Μάτσα. Και ήταν δική του ιδέα να καλέσει τον Τόλη [Βοσκόπουλο] για το λαϊκό τραγούδι στην ιστορία με την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και τον Μπάμπη Χατζηδάκη [σ.σ. η ταινία ήταν σπονδυλωτή]. Τους στίχους του τραγουδιού τους είχα γράψει εγώ. Κι επειδή ήταν επείγον να τελειώσουμε το soundtrack έγκαιρα, ο Τόλης ήρθε στο στούντιο μέσα στη νύχτα, μετά το πρόγραμμά του στο κέντρο όπου τραγουδούσε, και ενώ έβρεχε καταρρακτωδώς, σε μια φθινοπωρινή καταιγίδα… Αυτή η προθυμία του να βοηθήσει με εντυπωσίασε, δεδομένου ότι δεν υπήρχε αμοιβή (πέρα από τα δικαιώματα), και όλοι οι τραγουδιστές συμμετείχαν αφιλοκερδώς, ανεξάρτητα αν ήταν σχετικά άγνωστοι (όπως η Τάνια Νασιμπιάν) ή μεγάλα ονόματα (σαν τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Πασχάλη Τερζή, τον Αντώνη Ρέμο). Βέβαια, το ότι ο συνθέτης ήταν ο Μίνως Μάτσας έπαιξε ρόλο στο να έχουμε αυτό το επιτελείο ερμηνευτών, όπως και ένα θαυμάσιο soundtrack, πολυσυλλεκτικό, από ταγκό και λαϊκά μέχρι μουσική ηλεκτρονική.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα