Μητσοτάκης: Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠ

Μητσοτάκης: Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠ
25/6, 18 2023. ( /EUROKINISSI) Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέστησε: "Κράτει από αυτούς ή αυτές που προεξοφλούν υπουργική θέση". Τι είπε για τις προσλήψεις στην υγεία και τον ΑΣΕΠ, αλλά και και τα ιδωτικά ΑΕΙ. Αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού στο υπουργείο Παιδείας

“Τίποτα δεν έχει κριθεί και ο μεγάλος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της Κυριακής είναι ο εφησυχασμός”, διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να αποφύγει φαινόμενα χαλαρότητας στο παρά πέντε των δεύτερων εκλογών.

Τίποτα απολύτως δεν έχει προεξοφληθεί. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μας δίνει μία πολύ καλή αντίληψη του πως σκέφτεται η κοινωνία να τοποθετηθεί, αλλά προφανώς οι πολίτες πρέπει να πάνε να ξαναψηφίσουν”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Παραδέχθηκε πάντως ότι βλέπει τις δημοσκοπήσεις και προετοιμάζεται, αλλά έδωσε το σύνθημα “χαμηλά τους τόνους, καμία προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος”, σχολιάζοντας μάλλον σκωπτικά τα ρεπορτάζ για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Έστειλε επίσης εκ νέου μήνυμα σε όσους ράβουν υπουργικά κοστούμια, λέγοντας: “Κράτει από αυτούς ή αυτές που προεξοφλούν υπουργική θέση“.

Αποκάλυψε πάντως ότι εκτός από τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, το υφυπουργείο Αθλητισμού θα μεταφερθεί στο Παιδείας σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού. Δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν θα “σπάσει”, αλλά θα παραμείνει ως έχει.

Ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή τις προσλήψεις ιδίως στον τομέα της υγείας έκανε εκ νέου λόγο για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠ. “Κάτι που με προβληματίζει έχει να κάνει με την ταχύτητα που γινονται οι προσλήψεις. Ο ΑΣΕΠ είναι αξιόπιστος, όμως οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες”, δήλωσε και προανήγγειλε ότι μία σημαντική μεταρρύθμιση για τον επόμενο ή την επόμενη υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιταχυνθεί η διαδικασία των προσλήψεων. “Μιλάμε για αλλαγή λειτουργίας του ΑΣΕΠ, όχι για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ“, τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε την πρόθεση του να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και ειδικότερα για την αλλαγή του άρθρου 16 ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Τα πανεπιστήμια μπορούν να είναι και ιδιωτικά υπό την προϋποθέση ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος του κράτους”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι ήδη “απελευθερώθηκαν τα πανεπιστήμια για να συνεργάζονται περισσότερο με τον ιδιωτικό τομέα”, αναφέροντας για παράδειγμα ότι στην Ιατρική Θεσσαλονίκης υπάρχει ξενόγλωσσο πρόγραμμα με χρέωση για φοιτητές από το εξωτερικό.

“Αρχίζει να γίνεται η Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης, από το να εξάγουμε φοιτητές έχει έρθει η ώρα να μπορούμε εμείς να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες”, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Δήλωσε επίσης ότι “κάτι που θα μας απασχολήσει την επόμενη τετραετία είναι η καλή τεχνική εκπαίδευση. Δεν θα πάνε όλα τα παιδιά στον πανεπιστήμιο. Η αγορά αναζητά σήμερα αγωνιωδώς καλούς τεχνίτες με πολύ καλές απολαβές”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι: “Απέχουμε πολύ από το να έχουμε μία ακροδεξιά στην Ελλάδα η οποία να έχει συγκροτημένη πολιτική έκφραση. Ούτε τώρα εκτιμώ ότι θα συμβεί αυτό. Και δεν είμαι σίγουρος όλα αυτά τα κόμματα και τα κομματίδια τα οποία έχουν εμφανιστεί στα δεξιά της ΝΔ τελικά τι διαδρομή θα έχουν και πόσο θα αντέξουν στο χρόνο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.” Εξέφρασε άλλωστε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι: “Οι πολίτες εκείνοι, οι οποίοι έχουν ίσως πιο πατριωτικές ανησυχίες, θα πρέπει να είναι καλυμμένοι από την πολιτική την οποία άσκησε η ΝΔ αυτά τα τέσσερα χρόνια.”

Κάρφωσε δε τη “Νίκη”, κάνοντας λόγο για “συνειδητή προσπάθεια καπηλείας τού θρησκευτικού συναισθήματος, πολύ υπόγεια”. Εκτίμησε ότι: “Αντελήφθησαν και οι πολίτες ότι εδώ δεν μπορεί να υπάρχουν κόμματα τα οποία να λένε ότι μόνο αυτά εκφράζουν την Ορθοδοξία και ότι όποιος δεν τα ψηφίζει είναι λιγότερο πιστός ή λιγότερο Ορθόδοξος από κάποιον άλλον. Αυτό μπορεί να έγινε στις προηγούμενες εκλογές, αλλά τώρα έχουμε καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει.” Και δήλωσε: “Δεν εκτιμώ ότι, ειδικά και μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, υπάρχει περιθώριο αυτή τη στιγμή για μια άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα μας.”

Στην ερώτηση ειδικότερα για μετακίνηση της ΝΔ στο κέντρο, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Εμένα δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες, με την έννοια ότι θεωρώ τον εαυτό μου έναν προοδευτικό μεταρρυθμιστή, φιλελεύθερο πολιτικό με έντονες θα έλεγα πατριωτικές ευαισθησίες”.

Δήλωσε επίσης: “Πιστεύω σε ένα κράτος το οποίο πρέπει να είναι ισχυρό και το οποίο πρέπει να παρεμβαίνει, να διορθώνει τις ατέλειες και τις αδυναμίες της αγοράς, αλλά και το οποίο πρέπει να δίνει και χώρο στην ιδιωτική οικονομία να αναπτύσσεται.

Αυτή είναι η αντίληψή μου για τον ρόλο τού κράτους, το οποίο απέχει πάρα πολύ, ξέρετε, από τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της δεκαετίας τού ’80, που ήθελαν το κράτος ουσιαστικά απόν και την αγορά να τα ρυθμίζει όλα.”

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Απορώ πώς δεν είπαν ότι φταίω και για το βαθυσκάφος το οποίο χάθηκε στον Ατλαντικό.”

Υποστήριξε ότι σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ: “Για τα πάντα «έφταιγε ο Μητσοτάκης» και παρουσίαζαν την εικόνα μιας χώρας η οποία δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα των πολιτών” και εκτίμησε: “Προσθέστε στο μείγμα τοξικότητα, χυδαιότητα, fake news, προσωπικές επιθέσεις σε εμένα, στην οικογένειά μου. Το κοκτέιλ αυτό οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως “το τι θα γίνει στην αντιπολίτευση, αφορά την αντιπολίτευση”, εκτίμησε ότι “θα χρειαστεί χρόνος για να ανασυγκροτηθεί” και υποστήριξε ότι: “Αυτό όμως μας υποχρεώνει εμείς να είμαστε και η αντιπολίτευση του εαυτού μας.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα