Μητσοτάκης: Ο Τσακαλώτος δεν έχει κρύψει ότι είναι μαρξιστής

Μητσοτάκης: Ο Τσακαλώτος δεν έχει κρύψει ότι είναι μαρξιστής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε INTIME NEWS

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για "ξεκάθαρο κρατισμό" και ότι θέλει επανακρατικοποίηση των τραπεζών "για να δίνει δάνεια σε κολλητούς". Δήλωσε ότι δε βλέπει περιθώριο συνεννόησης με Ανδρουλάκη.

Για “ξεκάθαρο κρατισμό” από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, υπερασπίζοντας ταυτόχρονα την κυβερνητική πολιτική των επιδομάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης ότι μετά τις εκλογές και προς το τέλος της τετραετίας θα πρέπει το κράτος να απεμπλακεί από τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού και να γίνει αντικείμενο ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του κράτους στη διαδικασία ήταν μνημονιακή υποχρέωση και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη εξαγγείλει ότι ο κατώτατος μισθός θα επέστρεφε ως αρμοδιότητα στους κοινωνικούς εταίρους όπως ζητούν και οι ίδιοι, επομένως ο πρωθυπουργός ακολουθεί σε αυτό την αξιωματική αντιπολίτευση. Τίθεται πάντως πως συμβαδίζει αυτή η δήλωση με τις εξαγγελίες του για τον κατωτάτο και το μέσο μισθό.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μία μονάδα τουλάχιστον, ενώ συνέδεσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό να εξεταστεί στο τέλος της τετραετίας διαβαθμισμένος συντελεστής ΦΠΑ όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά επέμεινε στο “όχι” σε μείωση του ΦΠΑ. Επικαλέστηκε άλλωστε ότι το πείραμα της Ισπανίας με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα απέτυχε, καθώς όπως είπε δε μειιώθηκαν οι τιμές.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα να επεκτείνουμε τα αναδρομικά και τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους“, ενώ έκανε λόγο για κίνητρα σε όσους συνταξιούχους θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη σύνταξη τους.

Ο κ. Μητσοτάκης έβαλλε κατά ορισμένων “Ιλουμινάτι” που διαφωνούσαν με την πολιτική των επιδομάτων και τα μέτρα στήριξης απέναντι στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

“Δεν κάνω βήμα πίσω από την αξιολόγηση παντού στο δημόσιο”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας μάλιστα με αφορμή τις αντιδράσεις στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ότι “σε πολλά ζητήματα είναι κοντά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ” και πως “η κεντροαριστερή αντιπολίτευση είναι απέναντι σε όλα αυτά”.

Στο ερώτημα εάν βγαίνουν τα ποσοστά από τις 21 Μαϊου για σχηματισμό κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης ήταν κάθετος: “Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή περιθώριο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη“. Επικαλέστηκε ότι δε γίνεται από τη στιγμή που το πρώτο κόμμα έχει υπερτριπλάσιο ποσοστό του τρίτου κόμματος, να λέει το τρίτο κόμμα δεν θέλω για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Τόνισε όμως ότι κυρίως υπάρχει το θέμα των πολιτικών διαφορών, αναφέροντας εκτός απο την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε μάλιστα ότι: “Το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη μου θυμίζει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Για αυτό και τσακώνονται με το ΣΥΡΙΖΑ για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.”

Όσον αφορά στις υποκλοπές, ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η έκθεση της PEGA καταλήγει πως δεν υπήρχε κεντρικό σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εκ νέου στο Γιάνη Βαρουφάκη για το σχέδιο “Δήμητρα”, αλλά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την “Περσεφόνη”. Μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε πως “όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζητά μία ευκαιρία να κυβερνήσει χωρίς μνημόνιο, μήπως εννοεί ότι χωρίς μνημόνιο θα πάει να ξανακάνει τα ίδια. Τουλάχιστον ο κ.Τσακαλώτος με το μνημόνιο είχε ένα πλαίσιο, δεν μπορούσε να κάνει αυτά που πίστευε. Τώρα μας λέει τι μπορεί να κάνει. Άρα εκτός μνημονίου θα ήταν φοβάμαι πολύ πιο επικίνδυνοι. Ο κ.Τσακαλώτος δεν έχει κρύψει ότι είναι μαρξιστής“.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να επανακρατικοποιήσει την Εθνική Τράπεζα “για να δίνει δάνεια σε κολλητούς” . Παρέπεμψε δε εμμέσως και πάλι στο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ λέγοντας: “Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο σκοπός μίας κρατικής τράπεζας σήμερα, να δίνει δάνεια όπως έδινε η Εθνικη τη δεκαετία του ’80 σε φίλους και γνωστούς;”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα