Τα σχέδια Μητσοτάκη για την κυβέρνηση: Πρωτοκλασάτοι στον πάγκο, κεντρώες “μεταγραφές”

Τα σχέδια Μητσοτάκη για την κυβέρνηση: Πρωτοκλασάτοι στον πάγκο, κεντρώες “μεταγραφές”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Ο πρόεδρος της ΝΔ αφήνει να εννοηθεί ότι όχι μόνο θα μετακινήσει κορυφαίους υπουργούς, αλλά κάποιοι μπορεί να μείνουν εκτός, καθώς και ότι θα φέρει κι άλλους πρώην ΠΑΣΟΚους.

Μία ακόμη “γεύση” από την επόμενη κυβέρνηση του, εφόσον όπως όλα δείχνουν κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, στις 27 Ιουνίου θα ορκιστεί κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διακαναλική συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα μπει σε λογική “εσωτερικών ισορροπίων”, αλλά θα επιλέξει τον καλύτερο ή την καλύτερη για την κάθε “αποστολή” που θα ορίσει για έκαστο υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενες τοποθετήσεις του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει προαναγγείλει ότι στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα δώσει στα μέλη της νέας κυβέρνησης από ένα φάκελο με τις προτεραιότητες και τους στόχους ανά τομέα. Ενώ έχει εκφράσει την ενόχληση του για όσους ράβουν υπουργικά κοστούμια, λέγοντας: “Υπάρχουν πολλοί γάμοι και βαφτίσια το καλοκαίρι, τα κοστούμια μπορεί να είναι χρήσιμα”.

Ο κ. Μητσοτάκης χθες άφησε επίσης εκ νέου να εννοηθεί ότι θα αξιοποιήσει και περισσότερα στελέχη εκτός του χώρου της ΝΔ. “Για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο, η προέλευση των στελεχών”, δήλωσε και έκανε λόγο για “μπόλιασμα της ΝΔ με ικανά στελέχη”.

Οι νέες μεταγραφές προφανώς θα αφορούν και πάλι πρώην ΠΑΣΟΚους, του πάλαι πότε σημιτικού χώρου. Ένας από τους λίγους υπουργούς άλλωστε που θεωρούνται “αμετακίνητοι” στην επόμενη κυβέρνηση είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μάλιστα ενδεχομένως να γίνει “υπερυπουργός” σε μία ενδεχόμενη συνένωση του Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το Εσωτερικών.

Θεωρείται επίσης πιθανό να επιστρέψει στην κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος ήρθε πρώτος σε σταυρούς στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, αν και ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα λάβει υπόψη του ιδιαίτερα τη σειρά εκλογής. Ενώ εφόσον η Νίκη Κεραμέως μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας (η ίδια φέρεται να επιθυμεί το θώκο του Εθνικής Άμυνας), πολλοί βλέπουν ως διάδοχο της την Άννα Διαμαντοπούλου, ως ένα ακόμη “άνοιγμα” στο πάλαι πότε σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα χθες άφησε να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο του rotation που έχει προαναγγείλει, όχι μόνο θα μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι, αλλά ότι κάποιοι μπορεί να μείνουν και εκτός κυβέρνησης.

“Ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι περίπου πεπερασμένος, δεν είναι ατελείωτος. Άρα, είναι δεδομένο ότι μπορεί να υπάρχουν στελέχη τα οποία να είχαν υπουργικό ρόλο και στην επόμενη τετραετία σε πρώτη φάση να μην αξιοποιηθούν”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, “ανάβοντας φωτιές” στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Τα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης “ψάχνονται” λοιπόν από χθες και αναρωτιούνται ποιουης μπορεί να αφορούσε αυτή η προαναγγελία, ενώ αρκετοί θεωρούν (ή ελπίζουν) ότι επρόκειτο απλώς για μία απειλή ώστε να παραμείνουν σφιχτά τα λουριά στην τελική προεκλογική ευθεία.

Βέβαια, κατά πόσον ο κ. Μητσοτάκης θα εγκαταλείψει τη λογική των εσωκομματικών ισορροπίων που είχε σε σημαντικό βαθμό ακολουθήσει την προηγούμενη τετραετία και θα αφήσει όντως εκτός και πρωτοκλασάτους ή θα τους μετακινήσει σε υπουργεία, τα οποια ενδεχομένως δεν θα επιθυμούσαν, θα εξαρτηθεί και από το ποσοστό που θα πάρει και άρα την αυτοδυναμία που θα έχει στην επόμενη Βουλή.

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει διαφορετικά περιθώρια χειρισμών εάν έχει 151, 155, 161 ή 170 βουλευτές. Ο ίδιος έχει βάλει τον πήχη στο εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, όταν η ΝΔ είχε εκλέξει 158 βουλευτές, ενώ σε κάθε ομιλία του ζητά όσο πιο ευρεία και ισχυρή αυτοδυναμία, με το αφήγημα της σταθερότητας και της γρήγορης προώθησης “των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων”, εχοντας ορίσει ως πρώτους στόχους την υγεία και την παιδεία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα