Το debate επιβεβαίωσε τις χαμηλές προσδοκίες – Όσα είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Το debate επιβεβαίωσε τις χαμηλές προσδοκίες – Όσα είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Οι πολιτικοί αρχηγοί στο debate INTIME NEWS

Χωρίς πολύ μεγάλες συγκινήσεις και εντάσεις κινήθηκε το debate των έξι πολιτικών αρχηγών. Ανέβηκαν οι τόνοι στο ζήτημα των υποκλοπών και στα ερωτήματα για πιθανές συνεργασίες. Πώς διατυπώθηκαν οι θέσεις στις έξι βασικές ενότητες. Δείτε όλα τα βίντεο με τις τοποθετήσεις.

Debate ήταν λοιπόν και έγινε. Αποστειρωμένο, σχεδόν προκάτ, μιας και οι πολιτικοί αρχηγοί κινήθηκαν τελικά σε “ασφαλές” και προετοιμασμένο περιβάλλον. Προηγήθηκαν η απόρριψη του αιτήματος εκ μέρους των δημοσιογράφων για ελεύθερη ερώτηση, και η ακόλουθη πρόταση που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για debate “των δύο” στο MEGA.

Σε κάθε περίπτωση, η αναμέτρηση των έξι πολιτικών αρχηγών που αναπτύχθηκε σε έξι θεματικές ενότητες, μπορεί να μην μας έκανε ιδιαίτερα σοφότερους, ωστόσο μας έδωσε μια καλύτερη χαρτογράφηση των νερών στα οποία προτίθενται να κινηθούν τα κόμματα μετεκλογικά, σε επίπεδο δεσμεύσεων και εξαγγελιών. Παράλληλα, “φώτισε” εν μέρει τις “χτυπητές” αντιθέσεις με τις οποίες προσέρχονται στις κάλπες, τις οποίες και θα κληθούν να διαχειριστούν ή να λειάνουν με την προοπτική πιθανών συνεργασιών.

Ουσιαστικά, η ΕΡΤ “μάζεψε” έξι προεκλογικές ομιλίες σε μία, με τους κκ Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα,Βελόπουλο και Βαρουφάκη να προσπαθούν να διαφοροποιηθούν αλλά και να μην αποφεύγουν τις “επιτρεπόμενες” επιθέσεις.

Οι δημοσιογράφοι στο debate Eurokinissi

 

Οι έξι θεματικές ενότητες

Οι έξι δημοσιογράφοι, Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA), ανέπτυξαν τις ερωτήσεις τους στους 6 πολιτικούς αρχηγούς, πάνω σε έξι θεματικές ενότητες:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα,

3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

5) Περιβάλλον και Ενέργεια.

6) Νέα Γενιά

Κάθε ερώτηση είχε διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό, με follow up ερώτηση 15 δευτερολέπτων από τον δημοσιογράφο και απάντηση 45 δευτερόλεπτα από κάθε πολιτικό αρχηγό. Τη συζήτησησυντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στο debate INTIME NEWS

 

Επίθεση Ανδρουλάκη με το “καλημέρα” και… γραβάτες

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ λίγο πριν μπει στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ εξαπέλυσε επίθεση ανεβάζοντας τους τόνους. “Η χώρα χρειάζεται ισχυρό κοινωνικό κράτος και βιώσιμη ανάπτυξη πολλών και βιώσιμων θέσεων εργασίας και όχι την ανάπτυξη του κύριου Μητσοτάκη (…) Εμείς θέλουμε ανάπτυξη με εξωστρέφεια και όχι η χώρα να γίνει ένα γιγάντιο ξενοδοχείο. (…) Όποτε χρειάζεται κάνουμε επίθεση, οπότε χρειάζεται κάνουμε άμυνα, όμως η επίθεση είναι αναγκαία. Είμαι μετριοπαθής δεν μου αρέσει να αντιπαρατίθεσαι χωρίς λόγο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Στα αξιοσημείωτα του “προγεύματος” της διαδικασίας, κατά την έλευση των αρχηγών, ήταν οι χιουμοριστικές ατάκες του κ. Κουτσούμπα περί γραβάτας. “Για να είμαστε σουλουπωμένοι”, όπως είπε.

Παρακάτω παραθέτουμε τις απαντήσεις με τη σειρά που δόθηκαν ανά ερώτηση.

Οι απαντήσεις στην ενότητα “Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση”

Η πρώτη θεματική ενότητα είχε και μια “είδηση” μιας και ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό να επεκταθεί το Market Pass και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα συνεχιστούν μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού και η έκτακτη στήριξη με το Market Pass, το οποίο χαρακτήρισε ένα δοκιμασμένο μηχανισμό. Εστίασε όμως κυρίως στην αύξηση των μισθών, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του για αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ.

“Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες, γιατί πιστεύω ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα συνεχίσει να μειώνεται”, είπε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Το Market Pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο και εφόσον κρίνουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πιεστικό πρόβλημα στις τιμές των σουπερμάρκετ, θα ήμουν διατεθειμένος – στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων τους οποίους πρέπει να τηρήσουμε- να συζητήσω μία επέκταση του και για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους“.

Από τη δική του μεριά ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, “αλλά θα κοστίσει στα funds που θέλουν να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων”. “Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει εκατομμύρια απευθείας αναθέσεις να μας λένε πού θα βρείτε τα λεφτά”, είπε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι “πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα”. Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα “από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ η καθεμία”.

Ναι στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική κι όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στη πρώτη ερώτηση που δέχθηκε στο debate. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός στοχεύει στην βελτίωση της ζωής των Ελλήνων κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για στα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.

“Το μόνο φιλολαϊκό κόμμα είναι αυτό του ΚΚΕ. Δεν ψηφίστηκαν νομοσχέδιά μας στη Βουλή υπέρ των εργαζομένων” σημείωσε από τη δική του μεριά ο Δημήτρης Κουτσούμπας. “Ανεφάρμοστα είναι αυτά που προτείνουμε για την ΕΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΝΑΤΟ”, σχολίασε δηκτικά.

Ο κ. Βελόπουλος είπε πως σχετικά με το “εναλλακτικό νόμισμα”, “κάθε χώρα πρέπει να έχει plan B”.

Από τη δική του μεριά, απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε πως “ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισμα, αυτό ήταν σχέδιο του Σόιμπλε”, είπε, για να προσθέσει πως “η χώρα βαδίζει σε ναρκοπέδιο”.

Εξωτερική πολιτική και Άμυνα – Ενόχληση Ανδρουλάκη με τον Σρόιτερ

Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Αναφερόμενος στις εξοπλιστικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της Ν.Δ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως “θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα” επισήμανε όμως παράλληλα πως “θα διεκδικήσουμε την δυνατότητα στην βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην εθνική αμυντική βιομηχανία”. Τόνισε παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα νομοσχέδια για τους απαραίτητους εξοπλισμούς αναφερόμενος ενδεικτικά στις φρεγάτες Bellhara αλλά και τα πρώτα 16 γαλλικά αεροσκάφη Ραφάλ. Επισήμανε πάντως πως “δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας”.

Επίσης αναφερόμενος στον φράχτη του Έβρου ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι δεν πρόκειται “να τον γκρεμίσουμε” επισήμανε όμως ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν επιλύεται με τις συνταγές Τράμπ στο Μεξικό.

Δεν έκρυψε την ενόχλησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης όταν ρωτήθηκε από τον Αντώνη Σρόϊτερ σχετικά με τους λόγους που δεν έχει συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι η ερώτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο του κύκλου για την εξωτερική πολιτική με την οποία όμως δεν έχει καμία σχέση. Επισήμανε πάντως ότι δεν έχει δεχθεί επίσημη πρόσκληση από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι υπήρξε απλά μια σχετική αναφορά σε ένα δημοσιογραφικό “πηγαδάκι”.

“Δεν υπηρετούν τα συμφέροντά μας οι ενέργειες και οι εξοπλισμοί του ΝΑΤΟ. Εξυπηρετούν μόνο τη συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες”, σχολίασε ο Δ. Κουτσούμπας απαντώντας σχετικά με τις συμμαχίες έναντι της Τουρκίας. “Όταν το ΚΚΕ και ο λαός έρθουν στην εξουσία, θα μιλάμε με όλους. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τούρκικο λαό’, είπε ακόμη.

Ο κ. Βελόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με τις συμμαχίες του κόμματός του, είπε: “Το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιόν είμαι. Ακόμα και με τους Κινέζους”. “Θα έπαιρνα πίσω τη συμφωνία των Πρεσπών”, απάντησε ακόμη σε ερώτημα σχετικά με το τι θα έκανε αν έπαιρνε το υπουργείο Άμυνας.

Από τη δική του μεριά, ο κ. Βαρουφάκης, ερωτηθείς για το τι θα έκανε αν κάποιος καταλάμβανε μια δική μας βραχονησίδα, είπε πως το παν είναι η αποτροπή. “Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης είναι για να αυξηθεί η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων”, σχολίασε ως προς τη θέση που έχει διατυπώσει το ΜέΡΑ25.

Ο κ. Μητσοτάκης, και σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, είπε πως “δεν υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Έπρεπε όμως να διαχειριστώ την επιθετικότητα της Τουρκίας”. “Θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του τουρκικού λαού. Επιμένω στην πολιτική της ισχυρής αποτροπής” είπε για τις εκλογές στη γειτονική μας χώρα, αλλά και τις ισορροπίες δυνάμεων.

“Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής , των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί”, είπε.

Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Για την δημιουργία παρακράτους κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των υποκλοπών. Σημείωσε παράλληλα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως “είμαστε στον δρόμο προς την Ουγγαρία αν δεν κάνουμε βήματα προς την ευρωπαϊκή κανονικότητα”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε την πρόσφατη απόφαση της PEGA τονίζοντας πως “για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα που αφορούν τους θεσμούς”. Δήλωσε πως “εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη δεν εμπιστεύομαι όμως το πολιτικό σύστημα”. Κάνοντας σαφή αναφορά στον πρωθυπουργό είπε πως “είναι αδιανόητο να έχεις στο στενό σου περιβάλλον ανθρώπους που στήνουν ένα τέτοιο παρακράτος” μιλώντας για “στενούς συγγενείς”. Σημείωσε ότι το σύστημα των παρακολουθήσεων “χτύπησε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργούς”. Συνολικά σημείωσε πως “ο σεβασμός στην δικαιοσύνη σημαίνει ότι οι πολιτικοί με το παράδειγμα μας θα πρέπει να δείχνουμε ότι σεβόμαστε την ανεξαρτησία των εξουσιών”.

“Σίγουρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός που να μας οδηγήσουν σε μία θεσμική κανονικότητα. Είμαστε στον δρόμο να γίνουμε Ουγγαρία”, είπε.

Από τη δική του μεριά, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως “Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Έχουν κοινά προγράμματα και κοινές στρατηγικές. Έχουμε ένα πρόγραμμα και δεν δίνουμε στήριξη ή ανοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ο λαός να κρατάει μικρό καλάθι, δίνουν ένα pass και το κόβουν από αλλού”, πρόσθεσε ακόμη. “Το ΚΚΕ δέχεται για τα οικονομικά του συνεχείς ελέγχους και ελέγχονται συνεχώς τα πάντα. Αυτό που αρνηθήκαμε να δώσουμε, είναι λίστα στο κράτος για αυτόν που μας ενισχύει”, είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα οικονομικά του κόμματός του.

Ο κ. Βελόπουλος δήλωσε: “Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία σε οποιονδήποτε και να του επιτρέπει να κάνει διαγγέλματα μέσα από τις φυλακές. Μόνο ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίζει. Είναι αδιανόητο να παρακολουθείς την ηγεσία του στρατού και τον πολιτικό σου αντίπαλο”.

Ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε από τη δική του μεριά: “Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια, λείπουν κομμάτια. Ξέρετε χώρα στον κόσμο που να έχει υπερταμείο; Έχουμε μία κυβέρνηση που αγνοεί το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις της. Διαβουλευτικά συμβούλια από κληρωτούς πολίτες για τον έλεγχο των θεσμών”. Απαντώντας σχετικά με το αν έκανε λάθη το 2015, είπε με νόημα: “Ο κ. Μητσοτάκης να μας πει γιατί δείλιασε να κάνει Εξεταστική για το 2015”.

Ερωτηθείς για το δυστύχημα στα Τέμπη και σχετικά με το αν σκέφτηκε να παραιτηθεί, ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις παρακολουθήσεις και ζήτησα άμεση διαλεύκανση και ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες”.

Περί υποκλοπών και αν ο κ. Ανδρουλάκης και άλλα στελέχη της κυβέρνησης “είναι επικίνδυνοι”, απάντησε: “Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τη δημοκρατία και δεν έπρεπε να παρακολουθείτο. Σύμφωνα με τον Economist η χώρα μας έχει κάνει βήματα μπροστά, παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, πήρε τον λόγο ζητώντας: “Ας δώσει ο κ. Μητσοτάκης κάποιες εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Ας μας πει αν είναι επικίνδυνος. Εγώ απευθύνομαι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά”. “Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός σε κόμματα με συγκλίσεις προγραμματικές. Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτός που είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο”, πρόσθεσε.

Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, κ. Κουτσούμπας, ανέφερε πως η κατάργηση της ελάχιστης βάση εισαγωγής δεν λύνει τα προβλήματα. “Το ΚΚΕ έχει δέσμη μέτρων για την παιδεία”, είπε.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό και την αυτοδιάθεση του σώματος, ο κ. Βελόπουλος δήλωσε: “Υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο δεν μπορώ να τη δεχθώ, είναι δικό μου το σώμα. Γιατί έπρεπε να μπει πρόστιμο στους συνταξιούχους; Για τις αμβλώσεις εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα, έχουμε πρόβλημα και με το δημογραφικό, πλην των βιασμών”. “Τις πολιτικές μας θέσεις τις υπαγορεύον οι παραδόσεις της χώρας μας. Είμαι αντίθετος στον ψευδοπροοδευτισμό”, πρόσθεσε.

“Υπάρχουν πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, μόνο στις ΗΠΑ, πουθενά αλλού. Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι αποκρουστική. Γίνεται για να αναβαθμιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς, εκμεταλλευόμενα την υποχρηματοδότηση των δημοσίων”, είπε ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας για την Παιδεία και τις ιδιωτικοποιήσεις.

 

Απαντώντας για την υγεία και το σχέδιο του κόμματός του, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε: “Το νέο εθνικό σύστημα υγείας αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Δεν είναι αποδεκτές οι καθυστερήσεις σε ραντεβού, όπως και τα ράντσα. Θα αναμορφώσουμε τα έκτακτα περιστατικά σε 80 νοσοκομεία”. “Η μείωση των ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία”, πρόσθεσε.

Απαντώντας για τις μειώσεις στις συντάξεις, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: “Δώσαμε σκληρή μάχη με τους δανειστές, έκανα ό,τι μπορούσα για να φέρω την καλύτερη δυνατή συμφωνία και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα απο τα μνημόνια. Είχαμε απέναντί μας τον Σόιμπλε εκείνη την εποχή αλλά πιστεύω ότι υπήρξε η μέγιστη δυνατή κατανόηση κοινωνικά”.

Επανερχόμενος στο ζήτημα των υποκλοπών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης είπε πως “κίνδυνο αποτελούσα για τη ΝΔ, όχι για τη δημοκρατία. Αυτοί που έστησαν το παρακράτος να πάνε φυλακή”. “Οι διοικήσεις των νοσοκομείων να ορίζονται μόνο με διαγωνισμό, όχι με κομματικά κριτήρια”, πρόσθεσε για το πρόγραμμα του κόμματός του για την Υγεία. Σημείωσε πως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι ένα ισχυρό δημόσιο Πανεπιστήμιο. “Εμείς δεν μπαίνουμε εμπόδιο στα μη κρατικά πανεπιστήμία. Είναι προτεραιότητά μας, όμως, τα ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια”, δήλωσε.

Περιβάλλον και Ενέργεια

Πρώτος στην ενότητα για το περιβάλλον και την ενέργεια απάντησε ο κ. Βελόπουλος. “Ο λαός πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμά του. Υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές που κάνουν λαθρεμπόριο με τη Ρωσία, και να μην κερδίζει ο λαός από αυτό. Επιμένω στην εξόρυξη για αέριο και πετρέλαιο και αυτό πρέπει να το συνδέσουμε με τις συντάξεις”, είπε για να προσθέσει: “Οι πράσινες πηγές ενέργειας δεν αποθηκεύονται, δεν υπάρχει μέθοδος”.

Διατυπώνοντας τις σχετικές θέσεις του κόμματός του, ο γ.γ. του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, ανέφερε: “Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, το μόνο που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος. Το μέλλον είναι μικρές ανεμογεννήτριες, αλουμινίου. Το υδρογόνο είναι το μέλλον”.

Απαντώντας για τις αυξήσεις στην ενέργεια, εν μέσω νέας κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε τις επιχειρήσεις και προστατεύσαμε τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της ενέργειας. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό έχει τεράστια σημασία για την επενδυτική βαθμίδα”.

“Και στον τομέα των μεταφορών έγιναν βήματα, αλλά υπήρξαν και αστοχίες. Η Γραμμή 4 στην Αττική είναι το μεγαλύτερο έργο στη χώρα μας και παραδίδουμε το Μετρό στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα αρχαία”, συμπλήρωσε.

Από τη δική του μεριά ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως: “Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αυτό γίνεται επικαιρο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Εμείς θα σταματήσουμε τον μηχανισμό αναδιανομής εσόδων για να πάνε στους λίγους, και να πάρει ανάσα ο καταναλωτής. Η ΔΕΗ λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικά κριτήρια και με γαλάζια παιδιά που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους. Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε στελέχη που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους. Αυτό θα σταματήσει, η ΔΕΗ θα περάσει σε δημόσιο έλεγχο”.

“Το 34% της ΔΕΗ ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, οπότε αυτό διορίζει πρόεδρο και ΔΣ. Αν θέλει το κράτος να έχει μία πιο φιλική προς την κοινωνία πολιτική, μπορεί να το κάνει”, είπε ο κ. Ανδρουλάκης, απαντώντας και εκείνος περί ΔΕΗ. “Καταψήφισα το εμπόριο ρύπων γιατί είναι φόρος στον άνθρακα και τον πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες”, πρόσθεσε για την τελευταία του πράξη ως ευρωβουλευτής.

“Πρέπει να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη δόμηση από μία διαφορετική διακυβέρνηση”, είπε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ απαντώντας στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για πιθανή συνεργασία, ανέφερε ανεβάζοντας τους τόνους: “Ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ με τη μούφα προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό αφορά και την ενέργεια”.

Νέα Γενιά

Στα ζητήματα της στήριξης της νέας γενιάς, ερωτηθείς πρώτος, ο κ. Βαρουφάκης είπε: “Έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό στο ΕΚΠΑ, από τότε που γύρισα στην Ελλάδα. Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει η ανασφάλεια. Ασφάλεια σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδέων, η είσοδος της αστυνομίας στα πανεπιστήμια είναι ένα όνειδος”. “Είμαι αρωγός οποιουδήποτε έχει απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του. Το κλίμα εμφύλιου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστημία υποδαυλίζει τη διακίνηση των ιδεών”, πρόσθεσε.

Απευθύνοντας το δικό του κάλεσμα στη νεολαία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω τα λάθη μας και δημόσια να ζητήσω συγγνώμη όταν χρειάστηκε. Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες στις εκλογές. Να κάνω μία πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο ή στην ΤτΕ και να αξιολογηθούν, δεν θα πάρει πάνω από 3 μέρες”.

Κάνοντας επίθεση στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας εκ νέου, ο κ. Τσίπρας απάντησε από τη δική του μεριά: “Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής για δύο λόγους: να μειώσουν τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και να αβγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων.  Με μία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στα ελληνικά πανεπιστήμια”, είπε. “Από τις μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες, από τα ιστορικά κινήματα υπάρχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα γιατί η συνθήκη τα κάνει επίκαιρα”, πρόσθεσε ακόμη, για όσα εμπνέουν τους νέους.

“Τα νέα παιδιά ενώ έχουν πολλά εφόδια, δεν έχουν πολλές ευκαιρίες. Πρέπει να δούμε σήμερα τι κάνουμε και να φρενάρουμε το brain drain. Χρειάζεται μία βιώσιμη ανάπτυξη με θέσεις εργασίας και σοβαρές επενδύσεις”, είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

 

Ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε από τους νέους να πάνε να ψηφίσουν, αναφέροντας πως η αποχή δεν είναι “αντισυστημική”.  Είπε πως έπρεπε να λυθεί το ζήτημα με τη ψήφο των νέων που δουλεύουν σεζόν και είναι λάθος ότι δεν λύθηκε. “Η νέα γενιά έχει και γνώση και πείρα γιατί έζησε στην πανδημία, πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα για τα Τέμπη για αυτό και τους λέμε να πάει να ψηφίσει. Δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Τα τελευταία χρόνια η κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βελόπουλος έκανε λόγο για έλλειψη αξιοκρατίας. “Πώς θα πιστέψει ένας νέος τους πολιτικούς που του λένε για 12 χρόνια ψέματα. Διαβάζουν τα παιδιά δεν μπορείς να τους κοροϊδέψεις. Ενοχλήθηκα όταν άκουσα τον κ. Μητσοτάκη όταν είπε ότι είχαμε φθορά από τα Τέμπη αλλά το ξεπεράσαμε. Ο νέος βλέπει ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία και αυτό είναι το χειρότερο έγκλημα”, δήλωσε.

Οι ελεύθερες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν τέλος, με ελεύθερες απαντήσεις – σχολιασμό.

Γ. Βαρουφάκης: “Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φοβάται την ψήφο των Τεμπών, φοβάται αυτούς που δουλεύουν στα κάτεργα στη Μύκονο, στη Ρόδο, στη Σαντορίνη. Έχουμε ένα εισόδημα κατά 20% μικρότερο από το 2007 λόγω των μνημονίων. Από το 2017 έχουμε μία μόνιμη λεηλασία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον Ηρακλή και το Υπερταμείο”.

Κ. Βελόπουλος: “Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αρκεί στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει ένας άνθρωπος που να αγάπαει την Ελλάδα. Τα προγράμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είναι εκθέσεις ιδεών. Επιτέλους αξιοκρατία στη χώρα, όχι ακαταδίωκτο. Για εμάς είναι δέσμευση να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους, έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων”.

Δ. Κουτσούμπας: “Το σύνθημα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας αποτυπώνει όχι μόνο το έγκλημα στα Τέμπη, αποτυπώνει την πορεία των τελευταίων ετών και τις αντιφάσεις ενός συστήματος βαρβαρότητας. Όλοι εδώ οι παριστάμενοι είτε ως πρωθυπουργοί ή υπουργοί ή και στελέχη, με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν ευθύνη για την κατάσταση. Είναι μέρος του προβλήματος αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση. Θα μπορούσε να γίνει συγκυβέρνηση με βάση τα προγράμματα την επομένη της 21ης Μαΐου. Θα είναι αντιλαϊκή κυβέρνηση, γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ”.

Ν. Ανδρουλάκης: “Ζήσαμε 15 χρόνια οικονομικής κρίσης, ανισότητας, ανεργίας και θεσμικής παρακμής. Η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές. Κάποιοι επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Το θέμα είναι τι κυβέρνηση θα έχουμε, προς όφελος των συμφερόντων, ή του ελληνικού λαού; Εγώ αυτό που λέω σήμερα, αυτό θα κάνω και αύριο και δεν θέλω κανένας πολίτης να νιώσει ότι εργαλειοποίησα την ψήφο του. Όχι σε στρατούς μετακλητών και απευθείας αναθέσεις”.

Αλ. Τσίπρας: “Όλοι οι Έλληνες έχουν στα χέρια τους μία μεγάλη αλλαγή. Οι επιχειρηματίες έχουν θηλιά στον λαιμό, αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονται αν θα μπορούν να παράγουν. 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν αν θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς. Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει οτι θα υπάρχει μία κυβέρνηση που θα νοιάζεται για την κοινωνία. Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες με εντιμότητα. Βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, στις αγορές αλλά δεν είχαμε τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε με το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια ευκαιρία να το κάνουμε αυτή τη φορά”.

Κ. Μητσοτάκης: “Οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Το έργο μας θα το αξιολογήσουν οι πολίτες και έχω ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον με πολλές θέσεις εργασίας που θα ανεβάσει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο στα 900 ευρώ. Στην κοινωνική Ελλάδα έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε, πώς θα επενδύσουμε σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη. Η χώρα μας να παραμείνει ισχυρή και να συνδιαμορφώνει την Ευρώπη που θέλουμε”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα