Το success(ion) story της ΝΔ – Μην φορολογείτε τους Κροίσους

Το success(ion) story της ΝΔ – Μην φορολογείτε τους Κροίσους
Οι πρωταγωνιστές του Succession θα ένιωθαν πολύ άνετα στην Ελλάδα Graeme Hunter/HBO

Κροίσοι μες στην κρίση και χωρίς φορολόγηση υπερκερδών, το νέο δόγμα της ΝΔ μετά τη νίκη της στις εκλογές. Απόλυτη διαστρέβλωση των λεγόμενων της Πόπης Τσαπανίδου σε μια απόπειρα "κατασκευής" νέας υπόθεσης Κατρούγκαλου και επίθεση στο ΠΑΣΟΚ.

Απαγορευμένη τείνει να γίνει η συζήτηση για τη φορολόγηση των πλουσίων στην Ελλάδα με απόλυτη στοχοποίηση εκείνου που θα τολμήσει να την κάνει. Αυτό άλλωστε μας έδειξε και το Succession που ολοκλήρωσε την πορεία του στην τηλεόραση. Ο ακραίος πλούτος διαπλέκεται πάντοτε με την εξουσία, και πάντοτε εμπεριέχει αναλγησία. Στο δικό μας το “χωριό”, ο πλούτος ρέει μες στην κρίση και οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μείωσή του, ανάγεται πλέον σε κινδυνολογία μέσα από την πλέον κυνική προπαγάνδα που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα.

Το πρωί της Τετάρτης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου μίλησε για “προοδευτική φορολογία στα μερίσματα”, επαναλαμβάνοντας στην ουσία όσα είχε δηλώσει σε δική του συνέντευξη ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Η κ. Τσαπανίδου επανέλαβε ενόψει δεύτερου γύρου εκλογών, πως πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο χαμηλής απόδοσης που ναι μεν βρίσκεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν αποτελεί τη βασική προτεραιότητα. Πρόκειται για μέτρο αύξησης του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, από το 5% στο 10%, και την προοδευτική του εξέλιξη έως 15%, όπως περιγράφεται στη σελίδα 7 του προγράμματος.

Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΙ η κ. Τσαπανίδου υπογράμμισε πως το μέτρο δεν αποσύρεται, αλλά δεν θα τεθεί ως πρώτο “όπλο” στην εργαλειοθήκη του κόμματος για την εξεύρεση εσόδων. Η απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, να “στήσει” δεύτερη υπόθεση Κατρούγκαλου ήταν πασιφανής, καθώς πράγματι, μετά τις εμμονές του πρώην βουλευτή όπως διατυπώθηκαν δημοσίως, στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε συντριπτική ήττα – 54% ΝΔ έναντι 17,3%.

Για την ακρίβεια, η κ. Τσαπανίδου είπε πως τις πρώτες 50 ημέρες πιθανής διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να μειώσει τη φορολογία με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ρίξει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, να καταργήσει τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, μεταξύ άλλων, ενώ δεσμεύεται να φορολογήσει τα “υπερκέρδη που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων”.

“Σας είπα πως υπάρχει πρόβλεψη για φορολόγηση στα υπερέσοδα”, είπε η κ. Τσαπανίδου, επικαλούμενη το ήδη γνωστό, και κοινοποιημένο, πρόγραμμα του κόμματός της. “Να διώξουμε δηλαδή τις επενδύσεις”, είπε σε αυτό το σημείο ο κ. Σκέρτσος, ασκώντας κριτική, σε όσα όπως είπαμε, είναι γνωστά.

“Οι επενδύσεις στις οποίες αναφέρεστε”, απάντησε η κ. Τσαπανίδου, “ξέρετε πολύ καλά χωρίς να το επικοινωνείτε ότι είναι real estate, είναι αυτό που πάρα πολλοί φορείς σας κατηγορούν, και από τη μια η ανάπτυξη έρχεται με αλλαγή σε ιδιοκτητικά καθεστώτα σε αυτόν τον τομέα και από την άλλη με την μετοχική αλλαγή σε επιχειρήσεις που τις είχαν ελληνικά χέρια, και μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου περνούν σε ξένα χέρια”.

Αφού ερωτήθηκε ξανά, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε για ακόμη μια φορά πως πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βρεθούν κέρδη από τα υπερέσοδα μεγάλων εταιρειών, στο παράδειγμα της ExxonMobil. “Δηλαδή 3,5 δις ευρώ φορολόγηση στις επιχειρήσεις στις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης”, απάντησε ο Α. Σκέρτσος, με την κ. Τσαπανίδου να λέει: “Σε εκείνες που έχουν σημειώσει υπερέσοδα”. “Αυτές υπάρχουν στην ΑΑΔΕ και στα δημόσια στοιχεία, μπορεί να τις βρει κανείς”, συνέχισε. “Τα υπερκέρδη ορίζονται με τον ίδιο τρόπο που τα όρισε η ΕΕ σε πάρα πολλές χώρες, τα φορολόγησε, εισέπραξε ποσά, τα μοίρασε στους πολίτες, είναι κάτι που έχει σημειωθεί ήδη. Δεν θα γίνω εγώ εφοριακός. Αυτά τα υπερέσοδα είναι καταγεγραμμένα και η κυβέρνηση δεν τα έχει υπολογίσει σωστά γιατί κλείνει το μάτι σε αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν υπερκέρδη στην πλάτη των πολιτών”, κατέληξε η κ. Τσαπανίδου.

Φυσικά, τα παραπάνω πόρρω απέχουν από το πώς “έπαιξαν” τα λεγόμενα της κ. Τσαπανίδου στα περισσότερα sites, με τίτλους περί “έκτακτης φορολόγησης 3,5 δις στις επιχειρήσεις”, που υποτίθεται πως προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Για “βόμβα Τσαπανίδου” έγραψε στο Twitter και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ίδια η κ. Τσαπανίδου επανήλθε άλλωστε διευκρινιστικά, αναφέροντας τα εξής:

“Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη ελάχιστων εταιρειών και αποδυνάμωση νοικοκυριών μέσω υψηλού ΦΠΑ. Το 2022, οι ισολογισμοί μόνο των εταιρειών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από έξι δισεκατομμύρια. Το μέσο νοικοκυριό όμως δε μπορούσε να βγάλει το μήνα από την ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος. Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ . Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη.  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ υπόσχεται διεύρυνση της λεηλασίας του εισοδήματος και της περιουσίας μισθωτών και μικρομεσαίων και φοροασυλία στους λίγους και ισχυρούς φίλους της. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης στις 25 Ιούνη”.

Για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας έχει μιλήσει άλλωστε ανοιχτά και το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, η Χαριλάου Τρικούπη είχε μιλήσει για αλχημείες της κυβέρνησης στη δήθεν φορολόγηση των υπερκερδών στον τομέα της ενέργειας, ανακοινώνοντας πως “η πολυδιαφημισμένη από τον πρωθυπουργό φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, θα γίνει με… εκπτώσεις”, καθώς “δεν θα φορολογηθεί το συνολικό ποσό των 930 εκ. ευρώ αλλά υποπολλαπλάσιο, το οποίο πάλι δεν προσδιορίζεται καθώς περιμένουμε νέους υπολογισμούς”.

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ ζητάει:

-Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής

-φορολόγηση υπερκερδών ηλεκτροπαραγωγών

-μείωση ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά

-μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα

-αύξηση κατώτατου μισθού & ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει και εκείνο τη θέση πως βάσει του προγράμματός του, θα αυξηθεί η φορολογία στα μερίσματα από 5% σε 15%, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει και το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι “δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα και να απαλλάσσουμε από τον φόρο τη μεταβίβαση με γονικές παροχές μεγάλων περιουσιών”.

Από τη δική της μεριά η ΝΔ δια στόματος Σκέρτσου σημειώνει πως η αύξηση του φόρου στα μερίσματα όσο και η έκτακτη φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων είναι προβληματικές, γιατί ενδέχεται “να φρενάρουν την αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων”.

Η ΝΔ προκρίνει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά με σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν αφορολόγητο που θα ανέλθει στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Η ολομέτωπη επίθεση της ΝΔ στα φορολογικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, έχει βεβαίως τριπλό στόχο.

Από τη μια η Πειραιώς θέλει να “κόψει” ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ χτυπώντας τον εκεί που “πονάει”, δηλαδή στο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής το οποίο και είχε “πληρώσει” κατά τη διακυβέρνησή του, χάνοντας μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης και δη, των ελεύθερων επαγγελματιών.

Από την άλλη αποσκοπεί στο να μην της “φύγουν” πασοκογενείς ψηφοφόροι προς την Χ. Τρικούπη, και αντιστρόφως προσδοκά στο να κερδίσει κάποιους από αυτούς που ψήφισαν μεν ΠΑΣΟΚ, ωστόσο συγκλίνουν με το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Τέλος, βασικό μέλημα της ΝΔ είναι να μην “ακουμπήσει” τους ντόπιους κροίσους, που ζουν το δικό τους success(ion) story, για να κάνουμε εδώ και μια ακόμη αναγωγή στη σειρά του HBO που μόλις ολοκληρώθηκε (σε αντίθεση με τα πλάνα της ΝΔ). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε έθεσε πολύ καθαρά τις προτεραιότητές του κατά την πανηγυρική του ομιλία μετά τη νίκη της 21ης Μαίου. Είπε πως η ΝΔ ζητάει την αυτοδυναμία για να “υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις” που ακόμη δεν έχουν γίνει, οι οποίες αφορούν ενταντικότερες ιδιωτικοποιήσεις και μάνατζμεντ σε δημόσιους φορείς, όπως το ΕΣΥ. Πρακτικά, θα ήταν αδύνατο για τη ΝΔ να “αδικήσει” τους βασικότερους συμμάχους της, δηλαδή εκείνους που συσσωρεύουν τα μεγαλύτερα ποσά πλούτου στη χώρα, κάτι που διαφαίνεται και μέσα από τις συνεχιζόμενες δηλώσεις Σκέρτσου.

Έτσι, η γαλάζια προπαγάνδα έχει βάλει διπλό στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα προγράμματα των οποίων στο σκέλος των μερισμάτων, έρχονται πολύ κοντά.

Από την άλλη, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καλό θα ήταν τα επιτελεία των δύο κομμάτων να επιμείνουν τις ημέρες που μένουν προς τις δεύτερες κάλπες στην εκλαΐκευση και συγκεκριμενοποίηση των φορολογικών τους μέτρων, αναδεικνύοντας πως πρόκειται για μέτρα που αφορούν το συμφέρον των πολλών έναντι του ολιγοπωλίου. Τέλος, αυτό που θα αναμέναμε να δούμε προεκλογικά, θα ήταν όχι μόνο μια συζήτηση γύρω από το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και της ρύθμισης της εργασιακής ζούγκλας που διέπει τη λειτουργία τους. Ένα θέμα που φυσικά, ουδέποτε θα αναδείξει το πρώην κυβερνών και πρώτο στις δημοσκοπήσεις, κόμμα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα