Τρέχει τώρα ο Μητσοτάκης να “μαζέψει” το σχέδιο για ιδιωτικό ΕΣΥ

Τρέχει τώρα ο Μητσοτάκης να “μαζέψει” το σχέδιο για ιδιωτικό ΕΣΥ
Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Με την απόσυρση του Πνευματικού που άργησε μία ημέρα, η ΝΔ προσπαθεί να αποκρούσει τις κατηγορίες πως ετοιμάζει αμερικανικό μοντέλο στα νοσοκομεία με κριτήριο το κόστος.

Μετά τις αντιδράσεις και από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας να κορυφώνονται, αλλά και με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και “αμερικανικό μοντέλο” στη δημόσια υγεία, ο Σπύρος Πνευματικός ετέθη με καθυστέρηση 24 ωρών εκτός εκλογικής μάχης, για την απάνθρωπη δήλωση του περί διαλογής καρκινοπαθών με γνώμονα το κόστος.

Από την Πειραιώς υποστήριζαν βέβαια ότι οι δηλώσεις του κ. Πνευματικού βρίσκονται σε απόκλιση απο την πολιτική που εφάρμοσε και θα εφαρμόσει η ΝΔ στην υγεία, για αυτό και υπήρξε όπως ανέφεραν εξαρχής επικοινωνία του γραμματέα της γαλάζιας ΠΕ, Παύλου Μαρινάκη, με τον υποψήφιο βουλευτή Ευβοίας, ο οποίος προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση περί παρερμηνείας των λεγόμενων του.

Προφανώς πάντως, στη ΝΔ περίμεναν ότι το θέμα θα έκλεινε λίγο πολύ εκεί. Ωστόσο στην Πειραιώς έσπασαν τα τηλέφωνα, με τη βάση της ΝΔ να εκφράζει δυσαρέσκεια και να θέτει το ερώτημα γιατί ο κ. Πνευματικός δεν διεγράφη.

Την ίδια στιγμή, ήταν ορατός ο κίνδυνος αντισυσπείρωσης της κοινωνίας στις δεύτερες εκλογές απέναντι στο ενδεχόμενο μία νέα και δη πανίσχυρη κυβέρνηση Μητσοτάκη να ανατρέψει τα θεμέλια της δημόσιας υγείας.

Ήδη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ κατήγγειλαν τη ΝΔ με αφορμή τα τελευταία τραγικά περιστατικά θανάτων ανθρώπων λόγω ελλείψεων στο ΕΚΑΒ και από χθες κορύφωσαν τις επιθέσεις, εκτιμώντας ότι ο κ. Πνευματικός απλώς ομολόγησε ευθαρσώς το πραγματικό σχέδιο για το ΕΣΥ.

Ενώ βέβαια οργή είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του μεταξύ των καρκινοπαθών, που δίνουν μάχη ζωής.

Η τελική απόφαση ελήφθη στις 10 χθες το πρωί και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την επίσκεψη στην Εύβοια, την περιφέρεια δηλαδή όπου ήταν υποψήφιος ο κ. Πνευματικός και άρα θα έπρεπε να συνοδεύσει τον πρόεδρο της ΝΔ στην περιοδεία του. Σημειωτέον ότι ο κ. Πνευματικός είχε έρθει τρίτος σε σταυρούς και η ΝΔ με την απλή αναλογική είχε εκλέξει δύο βουλευτές, επομένως με την ενισχυμένη αναλογική ήταν πιθανό να μπει και εκείνος στη Βουλή.

Στον κ. Πνευματικό τηλεφώνησε πρώτα ο πρόεδρος της επιτροπής εκλογικού αγώνα της ΝΔ, Γιάννης Μπρατάκος και συνεχεία ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και ανακοίνωσε την απόσυρση του υποψηφίου βουλευτή κατά την επίσκεψη του στην Αιδηψό.

Σημειωτέον ότι ο κ. Πνευματικός τίθεται εκτός εκλογικού αγώνα και όχι εκτός ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Εύβοια, καθώς τα ψηφοδέλτια, έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο και δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα (όπως δηλαδή είχε γίνει και με τον Γιώργο Κατρούγκαλο του ΣΥΡΙΖΑ πρίν τις πρώτες εκλογές), ενώ συμφωνήθηκε ότι εάν εκλεγεί ως τρίτος στη λίστα, θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως επιχείρησε να απαντήσει και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί σχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και διαλογής ασθενών με κριτήριο το κόστος, όπως γίνεται στις ΗΠΑ.

“Σήμερα στη χώρα μας προσφέρουμε πολλές περισσότερες επιλογές για ακριβές θεραπείες καρκίνου από ό,τι χώρες οι οποίες έχουν πιο ισχυρή οικονομία από την πατρίδα μας.

Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, μαθήματα από κανέναν και ούτε δεχόμαστε αυτή τη στιγμή αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές οι οποίες συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της. Μακριά από μας, λοιπόν, όλες αυτές οι λογικές”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Σε όποιον, λοιπόν, αμφισβητεί τη βούληση της ΝΔ να στηρίξει το ΕΣΥ, τους λέω, εδώ, από την Αιδηψό: σταματήστε επιτέλους τα fake news. Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε και θα εξακολουθούμε να έχουμε”, είπε επίσης.

Τι έχει πει η ΝΔ για συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα

Επέμεινε ωστόσο ότι το ΕΣΥ “μπορεί να συνεργάζεται υπό προϋποθέσεις με τον ιδιωτικό τομέα, για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας, δωρεάν όμως. Δωρεάν, όμως, πάντα για τους πολίτες οι οποίοι ούτως ή άλλως πληρώνουν μέσα από τις ιατρικές τους εισφορές, μέσα από τις εισφορές υγείας, για να μπορούν όταν χρειαστούν να έχουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίπλα τους.”

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ και πριν τις πρώτες εκλογές είχε μιλήσει για αγορά υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρόκειται για ιδιωτικοποίηση δεδομένου ότι δεν θα πληρώνει ο ασθενής επιπλέον, παρότι φυσικά τα χρήματα θα προέρχονται από τις εισφορές των πολιτών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για την παράλληλη εργασία των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή και μία σειρά άλλων προβλέψεων σημαίνουν ότι καταργήθηκε ουσιαστικά ο νόμος 1397/1983, τον οποίο εισηγήθηκε ως υπουργός ο Παρασκευάς Αυγερινός και εμπνεύστηκε ο Γιώργος Γεννηματάς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επομένως κατηγορήθηκε ότι ξήλωσε το ΕΣΥ, μία απο τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της “Αλλαγής”, δηλαδή της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, η οποια αλλαξε τα δεδομένα στην υγεία στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση φυσικά αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες. Ήδη πάντως η πρόθεση να μετατραπούν στο μέλλον όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των εργαζόμενων. Η πρώτη κίνηση έγινε ήδη στο Ογκολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Προσχηματική θεωρεί την απόσυρση Πνευματικού η αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε πάντως ότι στην πραγματικότητα ο κ. Πνευμαντικός απομακρύνθηκε επειδή “φανέρωσε το κρυφό σχέδιο” του προέδρου της ΝΔ, τον οποίο και κάλεσε σε τηλεμαχία με θέμα την Υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα θεωρεί ότι η απομάκρυνση ήρθε μετά τις δύο παρεμβάσεις Τσίπρα για το θέμα, ενώ η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση της αναφέρει: “Μπορεί ο κ. Πνευματικός να φεύγει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, αυτό που μένει ωστόσο είναι η αποκάλυψη της κρυφής ατζέντας της ΝΔ για την Υγεία: Περαιτέρω συρρίκνωση του ΕΣΥ, ιδιωτικοποιήσεις και υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν καθολικής περίθαλψης στο βωμό του κόστους.”

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αποσύρει τον κ. Πνευματικό “όχι για τις απαράδεκτες κυνικές δηλώσεις του, αλλά γιατί «μαρτύρησε» ότι η απαξίωση και αποδόμηση του ΕΣΥ είναι πολιτική επιλογή της ΝΔ“.

Ενώ και το ΚΚΕ έκανε λόγο για “κατάπτυστη και ανατριχιαστική δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, κ. Πνευματικού, που θυμίζει Μένγκελε”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα