Αγρότες μπήκαν στο κέντρο της Λάρισας και της Καρδίτσας – Πέταξαν άχυρα και γάλα

Διαβάζεται σε 3'
Αγρότες χύνουν γάλα στην Καρδίτσα
Αγρότες χύνουν γάλα στην Καρδίτσα thessaliatv

Oλοένα και πιο δυναμικές γίνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ επίκειται συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο κέντρο της Λάρισας βρίσκονται, από το απόγευμα της Παρασκευής, διαμαρτυρόμενοι αγρότες με τα τρακτέρ τους.

Ξεκίνησαν, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, από τον κόμβο Πλατυκάμπου και στάθμευσαν στην κεντρική πλατεία, όπου θα παραμείνουν με τα τρακτέρ τους μέχρι το Σάββατο, στις 3:00 το μεσημέρι.

Παράλληλα, αγροκτηνοτρόφοι από το μπλόκο στον Ε-65 προχώρησαν σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Εκεί τους ανέμεναν δεκάδες φορείς και σωματεία, δείχνοντας τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν. Περίπου 20 τρακτέρ έφτασαν από το μπλόκο στην πλατεία. Συμβολικά, οι αγροκτηνοτροφοι πέταξαν άχυρα και γάλα, “ό,τι απέμεινε από τον κάμπο που πλημμύρισε”.

«Τα αιτήματά μας είναι ακόμη αναπάντητα. Θέλουμε να μείνουμε στην αγροτιά αλλά η Κυβέρνηση δεν μας βοηθά. Περιμένουμε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό να είναι θετική, διαφορικά θα αλλάξουμε τρόπο διαμαρτυρίας. Αν τα αιτήματά μας δεν γίνουν αποδεκτά, τα μπλόκα θα γίνουν πιο σκληρά» τόνισε ο αγρότης Στάθης Σιδηρόπουλος όπως αναφέρει το onlarissa. 

Από πλευράς του ο αγρότης Κυριάκος Τσικριτσής από το Δήμο Τυρνάβου υπογράμμισε πως «είχαμε παγετούς, χαλαζοπτώσεις και περονόσπορο στα αμπέλια, ο οποίος δεν αποζημιώνεται από το κράτος. Να λυθούν στο ακέραιο όλα τα προβλήματά μας, να έχουμε αφορολόγητο πετρέλαιο και χαμηλή τιμή στην κιλοβατώρα για το ρεύμα μας. Επίσης ζητάμε 100% αποζημίωση σε όλα τα πλημμυρόπληκτα χωράφια».

Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Νίκης όπου έκλεισαν για τέσσερις ώρες το τελωνείο, προκειμένου να μην περάσουν τα εμπορεύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία και από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ ομάδες έκαναν μπλόκο στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών

Σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό προχώρησαν και οι αγρότες της Λέσβο  στη διασταύρωση Καλλονής – Αγίας Παρασκευής. Έκαψαν ζωοτροφές, τις οποίες έσβησαν στη συνέχεια με γάλα.

stonisi.gr

Στον Μητσοτάκη οι αγρότες

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με συμβολικούς αποκλεισμούς χωρίς κλιμάκωση μέχρι την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά την οποία θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία, υπάρχει ένα άλλο αίτημα που έγινε προς το γραφείο του πρωθυπουργού από πλευράς των αγροτών.

Αναμένουν την απάντηση εάν θα γίνει δεκτό αυτό το αίτημα. Παράλληλα, διαμόρφωσαν την αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον οποίο, όπως επισημαίνουν, αναμένουν ειλικρινή διάλογο και λύσεις.

Τα βασικά τους αιτήματα, που γνωστοποίησαν και με επιστολή τους στον πρωθυπουργό είναι:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου
  • Επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ
  • Αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων, που δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
  • Έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις στα τελωνεία
  • Κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές
  • Έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα