Κάηκε το ΚΥΤ της Μόριας: Στο δρόμο 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Κάηκε το ΚΥΤ της Μόριας: Στο δρόμο 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες
Πυρκαγιά ναπό τα μεσάνυχτα σε όλο τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αυτή την ώρα άστεγοι, μέσα στους δρόμους.Η πυρκαγιά ξέσπασε μετά από επεισόδια,όταν ανακοινώθηκαν κρούσματα κορονοϊού στον καταυλισμό, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020 (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ) Eurokinissi

Στις φλόγες για ακόμα μια φορά η προσφυγική δομή. Επεισόδια μετά την ανακοίνωση των 35 θετικών κρουσμάτων κορονοϊού. Αγωνία για 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που περιφέρονται στο δρόμο και αναζητούν στέγη.

Υπό τις συνθήκες εξέγερσης με πλήθος πυρκαγιών εξελίχθηκαν τα γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου.

Από αργά το βράδυ της Τρίτης και κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας έως το πρωί όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής παλεύουν πραγματικά να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στο πολύπαθο νησί της Λέσβου.

Την στιγμή που κάτω από ύποπτες συνθήκες αργά το βράδυ ξέσπασαν δύο πυρκαγιές στη Δυτική Λέσβο, σε Άντισσα και Βατούσα, ξέσπασαν και δεκάδες εστίες εντός και εκτός δομής του ΚΥΤ Μόριας, στην άλλη άκρη του νησιού. Πλέον στην Άντισσα η φωτιά είναι σε ύφεση και στη Βατούσα εμφανίζει καλύτερη εικόνα.

Κατεστραμμένες εγκαταστάσεις στη Μόρια Eurokinissi

Αφορμή για την ένταση που προηγήθηκε των πυρκαγιών εντός και εκτός δομής του ΚΥΤ Μόριας φαίνεται να είναι η αντίδραση μία ομάδας μεταναστών στο άκουσμα πως ύστερα από 2.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 35 θετικά κρούσματα εντός της δομής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται θετικά κρούσματα κορονοϊού στη δομή και μπαίνουν περιοριστικά μέτρα, ωστόσο υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θεωρούν ότι είναι πιθανό πίσω από αυτή την εξέγερση να βρίσκονται ξενόφερτες ΜΚΟ που έχουν προκαλέσει αντίστοιχα προβλήματα και οι ίδιοι άνθρωποι που στέλνουν οικογένειες μεταναστών στην Πλατεία Βικτωρίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε βίντεο του lesvospost.gr:

Φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας AP

Μάλιστα, υπήρχε εδώ και καιρό προσπάθεια από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να εξουδετερώσει την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα ορισμένων ΜΚΟ στα νησιά εντοπίζοντας τυχόν οικονομικές ατασθαλίες, κάτι που όπως όλα δείχνουν λόγω των συμβάντων θα επιταχυνθεί ως διαδικασία.

Ξαφνικά, λοιπόν και ενώ η Λέσβος βρισκόταν υπ’ ατμόν με δύο δασικές φωτιές, ξέσπασε ένταση στη Μόρια και άρχισαν να ξεσπούν δεκάδες εστίες εντός και εκτός δομής, που λόγω και των δυνατών ανέμων μετατράπηκαν σύντομα σε πύρινη λαίλαπα.

Για τις διάσπαρτες εστίες πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε χορτολιβαδική έκταση, εντός αλλά και εντός του ΚΥΤ Μόριας Λέσβου, επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., καθώς κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης – σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ.- απωθήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, από ομάδα μεταναστών, με ρίψη αντικειμένων, με τα χέρια και με φραστικές επιθέσεις.

Φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας AP

Για αρκετή ώρα για να μπορέσουν να επιχειρήσουν οι πυροσβέστες χρειάστηκαν την βοήθεια των ΜΑΤ. Κάθε εστία που έσβηναν όμως και σβήνουν αντικαθίσταται αμέσως με δέκα νέες από τα ίδια άτομα που ενδεχομένως έχουν προκαλέσει αυτή την κατάσταση.

Τυχόν προσαγωγές μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει, όμως έχουν καταστραφεί πολλές σκηνές εντός και εκτός δομής και πολλοί οικίσκοι. Κάθε σκηνή και κάθε οικίσκος που σβήνεται από την Πυροσβεστική ελέγχεται για τον εντοπισμό τυχόν θυμάτων, με αρνητικά ευτυχώς αποτελέσματα μέχρι στιγμής, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η όλη επιχείρηση.

Φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας AP

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ενημέρωση που έχουν μέχρι στιγμής είναι πως τουλάχιστον έχουν διασωθεί οι οικίσκοι και οι εγκαταστάσεις των προστατευόμενων ανηλίκων και οι οικίσκοι των διοικητικών υπηρεσιών, του προσωπικού και των υπηρεσιών καταγραφής.

Σε όλη την υπόλοιπη δομή υπάρχει τεράστια καταστροφή και τώρα μένει το κρίσιμο ερώτημα πού θα μείνουν οι 13.000 μετανάστες που απομακρύνθηκαν εγκαίρως και με ασφάλεια ύστερα από μία τεράστια και δύσκολη επιχείρηση της Αστυνομίας.

Φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας AP

Ορισμένοι προσπάθησαν μαζικά να κινηθούν τα ξημερώματα προς την πόλη και τοποθετήθηκε φραγμός της Αστυνομίας για να τους αποτρέψουν και ενδεχομένως να μεταφερθούν στην παραλία μετά την Παναγιούδα, μέχρι να βρεθεί λύση.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μεταβαίνουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο νησί για να βρουν την λύση, καθώς σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δεν θα προτιμηθεί η λύση της μεταφοράς στην ενδοχώρα, ακριβώς για να μην δοθεί το λάθος μήνυμα στις δομές των υπόλοιπων νησιών και λειτουργήσει η Μόρια σαν αρνητικό παράδειγμα αλλά θα γίνουν όλες οι προσπάθειες που χρειάζονται για να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η δομή ή κάποιο άλλο σημείο στο νησί για να επιστρέψουν εκεί οι 13.000 μετανάστες. Άλλωστε όπως τονίζουν οι αρμόδιοι ήδη από τους 20.000 έχουν μειώσει τον αριθμό των φιλοξενουμένων κατά 7.000 άτομα.

lesvospost.gr

lesvospost.gr

Αυτήν τη στιγμή και ύστερα από μία μακρά και εξαιρετικά δύσκολη νύχτα οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται κυρίως εντός της δομής λόγω και των πολλών εύφλεκτων υλικών και εκτός έχουν περιοριστεί αρκετά. Μαζί συνεχίζονται και οι προσπάθειες της Αστυνομίας να περιορίσει τυχόν μαζικές εξορμήσεις προς την πόλη, ενώ σίγουρα αναμένονται έρευνες για την εξιχνίαση αυτών των γεγονότων και για τον εντοπισμό των υπευθύνων.

Πρόσφυγες στο δρόμο μετά τη φωτιά Eurokinissi

Η ΕΛ.ΑΣ. στέλνει στη Λέσβο ενισχύσεις από την Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130.

Σε δηλώσεις του στο OPEN ο κοινοτάρχης Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης επιβεβαίωσε ότι η φωτιά έχει περιοριστεί:

Στη Λέσβο ο Μάνος Λογοθέτης

Στη Λέσβο μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης.

Όπως δηλώνει ο κ. Λογοθέτης η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει: «με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».

Εικόνες του lesvosnews.net από τις φωτιές που προηγήθηκαν σε Άντισσα και Βατούσα:

lesvosnews.net

lesvosnews.net

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα