Κακοκαιρία Αθηνά: Δεκάδες κλήσεις απ’ όλη τη χώρα στην Πυροσβεστική – Ποιες περιοχές θα πληγούν τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Αθηνά: Δεκάδες κλήσεις απ’ όλη τη χώρα στην Πυροσβεστική – Ποιες περιοχές θα πληγούν τις επόμενες ώρες
Εντονη βροχόπτωση στο Γαλάτσι. Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας Αθηνά. Αγριεύει τις επόμενες ώρες ο καιρός και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μεγάλα προβλήματα στο ανατολικό Πήλιο, όπου έριξε διπλάσια χιλιοστά βροχής από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.

Νέα επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από την Κυριακή (10/10), με το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας Αθηνά να είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα αργά το απόγευμα, έφτασε και στην Αττική, με έντονη βροχόπτωση να πλήττει την Αθήνα. Νωρίτερα να θυμίσουμε, η κακοκαιρία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε βόρεια Εύβοια, Λάρισα και Πήλιο.

Πάνω από 160 κλήσεις στην πυροσβεστική

Αρκετά προβλήματα έχει προκαλέσει σε διάφορες περιοχές της χώρας το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Μετά την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων σε περιοχές της Επικράτειας, από τα ξημερώματα έως το βράδυ, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 165 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 145 περιπτώσεις, εκ των οποίων σε 26 για αντλήσεις υδάτων και σε 119 για κοπές δέντρων.

Πιο αναλυτικά:

  • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δέχτηκε 11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Ψαροπούλι και Αγία Άννα στην Εύβοια.
  • Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε 16 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και 4 για κοπές δέντρων.
  • Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δέχτηκε 26 κλήσεις εκ των οποίων 3 για αντλήσεις υδάτων και 23 για κοπές δέντρων.
  • Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέχτηκε 72 κλήσεις, για κοπές δέντρων στις περιοχές: Καλαμάτα, Τριφυλία, Τρίπολη, Οιχαλία, Πύλο, Μεσσήνη, Μεγαλόπολη, Άργος και Κόρινθο.
  • Οι Περιφέρειες, Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων δέχτηκαν 20 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών.

Πού θα “χτυπήσει” η “Αθηνά” τις επόμενες ώρες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, εκδηλώνονται από το μεσημέρι της Κυριακής στα νησιά του Ιονίου, την κεντρική, κυρίως, Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Από το πρωί της Δευτέρας (11/10) το “‘αγριο” αυτό σκηνικό του καιρού θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας και πιο συγκεκριμένα στην κεντρική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά και τα κεντρικά και μέχρι το απόγευμα και στη Μακεδονία, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Από εκεί και πέρα, στα νοτιοανατολικά θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα στα βόρεια σε βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μικρή πτώση στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Ζαγορά Πηλίου: Διπλάσια χιλιοστά βροχής από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας

Σημαντικά προβλήματα έχουν προκληθεί σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς και στο Ανατολικό Πήλιο όπου τα φαινόμενα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη διάρκεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης (07/10) έως το απόγευμα τις Κυριακής, ο αθροιστικός υετός που έχει καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε 72 ώρες, ξεπερνά τα 700 χιλιοστά (τα 473 στις 9/10 και έως το απόγευμα σήμερα), ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα