Κορονοϊός: Η Ελλάδα σε καραντίνα – Τι μένει κλειστό, τι θα λειτουργεί

Κορονοϊός: Η Ελλάδα σε καραντίνα – Τι μένει κλειστό, τι θα λειτουργεί
Εικόνα από την Πλατεία Νέας Σμύρνης Eurokinissi

Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα και πλέον η Ελλάδα μπήκε σε φάση καραντίνας για να αντιμετωπιστεί ο κορονοίός. Αναλυτικά όλη η απόφαση.

Σε συνθήκες καραντίνας η Ελλάδα, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού παρουσιάζουν αύξηση και οι πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δεν συμμορφώθηκαν με τα ήδη ληφθέντα μέτρα.

Έτσι οι αρμόδιοι έκριναν σκόπιμο να επεκτείνουν τις απαγορεύσεις, σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα.

Από σήμερα Σάββατο κλείνουν

-Όλα τα εμπορικά κέντρα,

-Όλα τα καφέ μπαρ και καφετέριες

-Όλη η εστίαση εκτός delivery και take away

-Οι βιβλιοθήκες

-Οι αθλητικές εγκαταστάσεις

-Τα κέντρα αισθητικής

-Τα πρακτορεία τυχερών παιγνίων, αφού υπάρχει πλέον και η διαδικτυακή πλατφόρμα

-Πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα, εκτός από τους ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους, όπου θα δοθούν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για σημεία με μεγάλο συνωστισμό.

-Κουρεία, κομμωτήρια

-Κέντρα αισθητικής, μασάζ

-Οίκοι ανοχής και κέντρα τατουάζ.

Κλειστά θα είναι εκπτωτικά χωριά, εμπορικά κέντρα, mall και shops-in-a-shop. Τα μεμονωμένα καταστήματα θα είναι ανοικτά.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Παράλληλα, λαμβάνονται ειδικά μέτρα για δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα αυτούς με ανοσοκαταστολή.

Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η εργασία back office, δηλαδή να μην εργάζονται σε χώρους που δεν έρχονται σε επαφή με κόσμο. Καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι σε συνεννόηση με το γιατρό τους θα μπορούν να πάρουν άδεια ή θα προβλέπεται και η εργασία από το σπίτι. Ακόμη αναμένεται να τροποποιηθεί και η λειτουργία των ΚΕΠ και θα είναι ανοικτά 7.30 με 15.00 και θα παραμένουν κλειστά Σάββατο. Κλειστά και τα σαλέ των χιονοδρομικών.

Λειτουργούν κανονικά

Στον αντίποδα, κανονικά θα λειτουργούν:

-Φαρμακεία

-Σούπερ μάρκετ

-Φούρνοι

-Ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα)

-καταστήματα λιανικού εμπορίου

-Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

Όλη η λίστα των νέων έκτακτων μέτρων

Αναστέλλονται οι ακόλουθες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα (αναγράφεται ο σχετικός Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας – ΚΑΔ):

1.       Δραστηριότητες κάθε είδους υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης (ΚΑΔ 5610), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά.

2.         Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering) (ΚΑΔ 5621).

3.         Δραστηριότητες κάθε είδους παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.)  (ΚΑΔ 5630), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά.

4.         Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (ΚΑΔ 5914).

5.         Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες (ΚΑΔ 9004).

6.         Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων (ΚΑΔ 9101).

7.         Δραστηριότητες μουσείων (ΚΑΔ 9102).

8.         Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών (ΚΑΔ 9103).

9.        Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κτλ.) (ΚΑΔ 9200), εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων  πλανόδιου πωλητή, υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση και  υπηρεσιών στοιχημάτων σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση.

10.       Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 9311).

11.     Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων (ΚΑΔ 9312), με εξαίρεση αθλητών και ομάδων που είναι σε στάδιο προετοιμασίας για τους ολυμπιακούς αγώνες.

12.       Εγκαταστάσεις γυμναστικής (ΚΑΔ 9313).

13.      Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων (πάρκα ψυχαγωγίας, λούνα παρκ, πανηγύρια, εκθέσεις εμπορικού χαρακτήρα κτλ.) (ΚΑΔ 9321).

14.     Οι ακόλουθες άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας: Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού ή φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04), Υπηρεσίες παιδότοπου (ΚΑΔ 93.29.19.05), Υπηρεσίες σφαιριστηρίου και συναφών ψυχαγωγικών παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια κλπ) (ΚΑΔ 93.29.19.06), Άλλες υπηρεσίες θεάματος (ΚΑΔ 93.29.2).

15.       Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής (ΚΑΔ 9602).

16.       Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία  (ΚΑΔ 9604).

17.    Οι ακόλουθες άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών:  Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ) (ΚΑΔ 96.09.19.09), υπηρεσίες ιερόδουλου (ΚΑΔ 96.09.19.12), υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing) (ΚΑΔ 96.09.19.17).

18.   Η δραστηριότητα όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops−in−a−shop), βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με εξαίρεση τα υπερκαταστήματα τροφίμων σούπερ μάρκετ.

Γενική οδηγία: Σε όλα τα σημεία εξυπηρέτησης κοινού δίνεται η γενική οδηγία τα καταστήματα να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο προφύλαξης ώστε να μην δημιουργούνται ουρές άνω των πέντε (5) ατόμων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα