Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα στήριξης για ανέργους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους

Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα στήριξης για ανέργους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους
Γυναίκα έξω από κλειστό φαρμακείο MotionTeam

Έμειναν εκτός των μέτρων, 120.000 εργαζόμενοι, αναφέρει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό ο Ελληνικός Σύνδεσμος για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εγκαταστάσεων.

Παρατείνεται, έως τις 31 Μαΐου 2020, η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ – τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ – τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2020.

Αυτό ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με θέμα «κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».

Επισημαίνεται ότι, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να παρατείνεται περαιτέρω η διάρκεια των παροχών.

Παράλληλα, η ΠΝΠ προβλέπει μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία, για τη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προβλέπονται μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, που αφορούν αναστολή της προθεσμίας για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και των δόσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Εκτός των μέτρων 120.000 εργαζόμενοι

Εκατόν είκοσι χιλιάδες εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Εγκαταστάσεων δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα οικονομικής βοήθειας για όσους εργαζομένους πλήττονται άμεσα από το κλείσιμο ή την μερική λειτουργία των επιχειρήσεων/εργοδοτών τους.

Αυτό σημειώνεται στην επιστολή του Ελληνικού Συνδέσμου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εγκαταστάσεων (Hellenic Facility Management Association) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι, το H.F.M.A. αντιπροσωπεύει τις εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν ως δραστηριότητα την παροχή υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Εγκαταστάσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης, φύλαξης, σίτισης, διαμόρφωσης και συντήρησης πρασίνου, απεντομώσεων, κλπ αλλά ταυτόχρονα και την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά με λοιπές υπηρεσίες.

«Εκπροσωπούμε μία αγορά με κύκλο εργασιών άνω των 950 εκατομμυρίων και προσωπικού άνω των 120.000 εργαζομένων» όπως σημειώνεται στην επιστολή με την οποία εκφράζεται η ανησυχία διότι δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα οικονομικής βοήθειας που εξήγγειλε η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι των εταιρειών του κλάδου. Οι εργαζόμενοι αυτοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους (ως φύλακες, καθαριστές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανικοί, καμαριέρες, κηπουροί κ.λπ.) στις εγκαταστάσεις αυτών των επιχειρήσεων οι οποίες αποφασίστηκε να λάβουν βοήθεια από το κράτος και που ουσιαστικά είναι οι έμμεσοι εργοδότες τους.

«Πλην όμως, οι άνθρωποι αυτοί πλήττονται εξίσου και με τον ίδιο τρόπο με τους άμεσους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών. Θεωρούμε, συνεπώς, ότι, για λόγους ισότητας αλλά και ηθικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, πρόσβαση στην εξαγγελθείσα οικονομική στήριξη θα πρέπει να έχουν, όχι μόνο οι εργαζόμενοι που απασχολούνται άμεσα στις επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά ή τίθενται σε μερική λειτουργία, αλλά και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές μέσω των εταιρειών του κλάδου μας» όπως υποστηρίζει ο σύνδεσμος.ο οποίος σημειώνει ότι ως σωματείο είναι μέλος του ΣΕΒ, του ευρωπαϊκού οργανισμού EuroFM καθώς και του οργανισμού I.F.M.A.

Ο σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η ενίσχυση των εργαζομένων του κλάδου από το κράτος είναι αναγκαία «διότι οι εταιρείες είναι εντάσεως εργασίας και δεν διαθέτουν αξιόλογα πάγια περιουσιακά στοιχεία, δεν έχουν ούτε τα αναγκαία διαθέσιμα ούτε τη δυνατότητα λήψης δανείων, αλλά ούτε και αξιόλογα μεταβλητά κόστη τα οποία θα μπορούσαν να περικόψουν, ώστε να μπορούν να καλύψουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων των οποίων οι έμμεσοι εργοδότες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και έχουν διακόψει/αναστείλει τις συμβάσεις με τις εταιρείες του κλάδου μας. Είναι, επομένως, μαθηματικώς βέβαιο ότι αν οι εργαζόμενοι αυτοί των εταιρειών μας δεν ενταχθούν στο εξαγγελθέν πρόγραμμα ενίσχυσης, οι εταιρείες του κλάδου μας είτε θα προβούν σε απολύσεις (όσες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τις αποζημιώσεις απόλυσης) είτε απλώς θα πτωχεύσουν».

Ο σύνδεσμος υπογραμμίζει ωστόσο στο τέλος της επιστολής ότι, στην παρούσα κατάσταση, δεν είναι στις προθέσεις του η απόλυση προσωπικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα