Σκηνές από τα προσεχώς στο Νευροκόπι: Με πολικές θερμοκρασίες επί 3,5 μήνες, ζητούν αύξηση του επιδόματος θέρμανσης

Σκηνές από τα προσεχώς στο Νευροκόπι: Με πολικές θερμοκρασίες επί 3,5 μήνες, ζητούν αύξηση του επιδόματος θέρμανσης
Ο δύσκολος Χειμώνας έρχεται Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Είκοσι τόνους ξύλων χρειάζεται μια οικογένεια στο Νευροκόπι για να βγάλει το χειμώνα που κρατάει ως τα τέλη Μαΐου. Με τις τιμές να ανεβαίνουν συνεχώς η δημοτική αρχή ζητά να δοθεί το ανώτατο επίδομα θέρμανσης και να μπει πλαφόν στην τιμή των εμπορικών καυσόξυλων.

Αντιμέτωποι με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα είναι οι κάτοικοι του Νευροκοπίου, όπου ήδη από την περασμένη Δευτέρα το θερμόμετρο έδειξε έναν βαθμό Κελσίου στο Οχυρό. Και μπορεί να είναι συνηθισμένοι στο κρύο, δεν είναι συνηθισμένοι όμως στις αυξημένες τιμές της καύσιμης ύλης που καλούνται να πληρώσουν.

Ηδη οι κάτοικοι άναψαν τζάκια και σόμπες,  ενώ τα καλοριφέρ καίνε στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια από τις αρχές της εβδομάδας.

«Πλέον χειμώνιασε στο Νευροκόπι και η πρώτη επίσημη μέρα του χειμώνα για εμάς ήταν όταν ο υδράργυρος έδειξε έναν βαθμό Κελσίου. Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα είμαστε σ’ αυτές τις θερμοκρασίες, οπότε πρέπει να ανάβει η σόμπα, να υπάρχει καύσιμη ύλη για να ζεσταίνονται τα σπίτια», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ  «Πρακτορείο Fm» ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, Γιάννης Κυριακίδης.

Όπως είπε «μπορεί στο dna των κατοίκων να είναι το κρύο, όμως φέτος οι τιμές της καύσιμης ύλης προβληματίζουν. Όταν το βραδάκι η θερμοκρασία φτάνει στο μηδέν δεν μπορείς να μην ανάψεις θέρμανση».

Καμινάδα από τζάκι Eurokinissi

 

Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια, λόγω κόστους, το πετρέλαιο και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και με πέλλετ, ενώ για να βγάλει τον χειμώνα μία μέση οικογένεια χρειάζονται περίπου 20 τόνοι ξύλου.

Ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου εκτίμησε πως λόγω της αυξημένης τιμής και στα καυσόξυλα αρκετοί πολίτες θα αντιμετωπίσουν φέτος προβλήματα.

«Πέρσι που δεν είχαμε αυτές τις τιμές και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου έφτασαν σε ρεκόρ χορήγησης βοηθημάτων σε απόρους και οικονομικά αδύναμους. Ζητάμε να δοθεί το ανώτατο επίδομα θέρμανσης και να μπει άμεσα πλαφόν στα εμπορικά καυσόξυλα, γιατί δεν θα φτάσουν τα καυσόξυλα του δασαρχείου», τόνισε.

Η δημοτική αρχή σχεδιάζει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να συγκεντρώσει αναλυτικά τις θερμοκρασίες από τους τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς που διαθέτει η περιοχή και να τις συμπεριλάβει σε μία επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

«Θα σας πω μόνο ένα στοιχείο. Μία στις τέσσερις ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν. Από τις 365 μέρες του έτους, περίπου τις 100 είμαστε κάτω από το μηδέν», ανέφερε ο δήμαρχος.

Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσόξυλων

Όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ της για το Magazine η Νίκη Μπάκουλη, το 2013 το κυβικό μέτρο κόστιζε έως 62 ευρώ, το 2015 η τιμή πήγε έως τα 80 ευρώ, το 2020 ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 ευρώ, το 2021 πωλείτο από 100 έως 120 ευρώ και φέτος είναι ήδη στα 140 ευρώ.

“Οι λόγοι της αύξησης είναι πολύ συγκεκριμένοι” έλεγε στο Magazine o εκ των ιδιοκτητών της εταιρίας StahlPlus που ασχολείται και με το εμπόριο ξυλείας, Χρήστος Χαλάτσης, “κατ’ αρχάς, απαγορεύτηκε εξαγωγή ξύλου από τη Βουλγαρία. Μέχρι την απαγόρευση η Ελλάδα προμηθευόταν το 30% της συνολικής ποσότητας από αυτήν τη χώρα. Φέτος λοιπόν, προκύπτει έλλειψη της πρώτης ύλης.

Έπειτα, όπως όλοι γνωρίζουμε, αυξήθηκε πολύ η τιμή των καυσίμων. Μια νταλίκα που μετέφερε ξύλα από το Βόλο στην Αθήνα χρειαζόταν 300 ευρώ για τα πετρέλαια της. Τώρα θέλει 450 ευρώ.

Ο συνδυασμός αυτών των δυο παραγόντων επηρέασε την τιμή πώλησης ενός υλικό που δεν έχει τρομερά κέρδη, θέλει πολύ χώρο και έχει πολύ όγκο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα