Έρχονται νέες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος που ανακοινώθηκαν για τον Αύγουστο

Λογαριασμός ρεύματος
Λογαριασμός ρεύματος EUROKINISSI // ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Οι πάροχοι έχουν κληθεί, με βάση επιστολή που παρέλαβαν από τη ΡΑΕ, να στείλουν στοιχεία, τα οποία να αποδεικνύουν ότι τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν δικαιολογούνται από τα κόστη παραγωγής.

Σε επανυπολογισμό χρεώσεων, όπως των κλιμακωτών τιμών, του θέματος με τα διαφορετικά πάγια που αποτελεί «εμπορικό τρικ» και δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές, καθώς και άλλων παραμέτρων που δεν συνάδουν με το νέο μοντέλο τιμολογίων, θα αναγκαστούν πιθανότατα να προχωρήσουν κάποιοι προμηθευτές.

Εως σήμερα όλοι οι πάροχοι έχουν κληθεί, με βάση επιστολή που παρέλαβαν από τη ΡΑΕ, να της στείλουν στοιχεία, τα οποία να αποδεικνύουν ότι τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν για τον Αύγουστο είναι κοστοστρεφή, απολύτως νόμιμα και δεν επιχειρούν μέσω τεχνασμάτων να καταστρατηγήσουν τον νόμο.

Στην επιστολή της, η Αρχή, και ενώ είχε προηγηθεί η έντονη ενόχληση του ΥΠΕΝ για το γεγονός ότι οι εταιρείες έβαλαν στους τιμοκαταλόγους τους παραμέτρους που δημιουργούν και πάλι ασάφεια, καλεί τους προμηθευτές να τεκμηριώσουν με αναλυτικά στοιχεία την κοστοστρέφεια των τιμολογίων τους.

Κατά πόσο δηλαδή δικαιολογείται από τα κόστη, η παρουσίαση τιμολογίων με διαφορετικά πάγια έναντι όσων είχαν έως σήμερα, αλλά και διαφορετικών παγίων ανά τιμολόγιο, καθώς επίσης κλιμακωτών χρεώσεων που μπερδεύουν τους καταναλωτές, αλλά και τιμές που παραπέμπουν σε αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Στόχος της παρέμβασης είναι να κλείσουν τα όποια «παράθυρα» καταστρατηγούν τον νόμο, προκειμένου ο καταναλωτής να έχει μπροστά του μια σαφή net τιμή για να μπορεί να συγκρίνει.

Ειδικά στο θέμα των παγίων, κάποιες εταιρείες είτε αναθεώρησαν προς τα πάνω αυτά που είχαν στα παλαιά τους τιμολόγια, είτε τα καθιέρωσαν για πρώτη φορά. Κατά τη ΡΑΕ, σε κάποια τιμολόγια τα πάγια, ακριβώς επειδή κλιμακώνονται ανάλογα με την κατανάλωση, αλλάζουν σημαντικά προς τα πάνω την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας, μέχρι και κατά 20 ευρώ, παραπλανώντας τον καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ προτίθεται να φέρει άμεσα, συμπληρωματική διάταξη με την οποία θα στερεί από τους προμηθευτές ρεύματος τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τιμοκαταλόγους με διαφοροποιημένα πάγια. Η διάταξη θα τους υποχρεώνει να επαναφέρουν το πάγιο που είχαν έως τώρα, με τη λογική ότι δεν προκύπτει από πουθενά η αύξησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, κάποιες εταιρείες θα υποχρεωθούν να «ξαναδούν» τις χρεώσεις τους, αφαιρώντας συγκεκριμένες παραμέτρους. Και παρ’ ότι δεν είναι βέβαιο μέχρι που μπορεί να φτάσει η παρέμβαση της Αρχής και του ΥΠΕΝ, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν εταιρείες που θα αναπροσαρμόσουν και πάλι τους τιμοκαταλόγους Αυγούστου που ανακοίνωσαν μόλις τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα ακάθεκτες οι πολύ υψηλές χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρισμού ανά την Ευρώπη.

Στη Γαλλία η σημερινή τιμή είναι στα 534 ευρώ, στη Γερμανία 473 ευρώ, στην Ιταλία 564 ευρώ και στη Βουλγαρία 376 ευρώ.

Στην Ελλάδα η τιμή είναι 378 ευρώ, μειωμένη κατά 20% από χθες, με τη μέγιστη της ημέρας στα 634 και την ελάχιστη στα 158.

Η ζήτηση διαμορφώνεται σε 218 γιγαβατώρες και στο μείγμα παραγωγής 39,7% έχει το αέριο, 29% οι ΑΠΕ, 18% ο λιγνίτης, 5,8% τα υδροηλεκτρικά και 3,3% οι εισαγωγές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ηλεκτρική Ενέργεια
SHARE:

24Media Network