Υδρογονάνθρακες: Το επενδυτικό στοίχημα του Block 2 και ο νέος χάρτης των ερευνών στο Ιόνιο
Διαβάζεται σε 4'
Το Block 2 αποτελεί σήμερα το πιο ώριμο πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, όμως δεν είναι το μοναδικό.
- 10 Ιουλίου 2026 08:49
Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται το πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο Block 2, δυτικά της Κέρκυρας, καθώς η κοινοπραξία ExxonMobil, Energean και HELLENiQ Energy ολοκληρώνει, με βάση πληροφορίες, τα τελευταία βήματα πριν από την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Ελλάδα έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Έτσι, η επιλογή, όπως φαίνεται, του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ως επιχειρησιακής βάσης υποστήριξης της γεώτρησης θεωρείται ένα από τα βασικά ορόσημα του έργου, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες, με βάση πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η έγκρισή της αποτελεί προϋπόθεση ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την έναρξη των γεωτρητικών εργασιών τον Φεβρουάριο του 2027.
Η ΜΠΕ θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, με στόχο την καταγραφή των χαρακτηριστικών του θαλάσσιου οικοσυστήματος και του βυθού, πριν από την ανάπτυξη των γεωτρητικών εργασιών.
Σημειώνεται ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα λειτουργήσει ως κέντρο εφοδιαστικής υποστήριξης της γεώτρησης, εξυπηρετώντας τη μεταφορά εξοπλισμού, σωλήνων, καυσίμων, αναλωσίμων και προσωπικού. Η επιλογή του έγινε έπειτα από αξιολόγηση των διαθέσιμων υποδομών, με την Ηγουμενίτσα να επικρατεί έναντι της Πάτρας και του Αστακού.
Η γέωτρηση
Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση αφορά τον στόχο «Ασωπός-1», ο οποίος θεωρείται από τους πλέον υποσχόμενους για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια. Το έργο υλοποιείται από την ExxonMobil, που συμμετέχει με ποσοστό 60%, την Energean με 30% – η οποία έχει και τον ρόλο του διαχειριστή της γεώτρησης – και τη HELLENiQ Energy με 10%.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το γεωτρύπανο θα επιχειρήσει σε θαλάσσιο βάθος περίπου 1.300-1.400 μέτρων, ενώ η γεώτρηση θα φτάσει σε συνολικό βάθος 4.622 μέτρων. Το κόστος της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης εκτιμάται μεταξύ 60 και 70 εκατ. ευρώ.
Ένα εγχείρημα υψηλού ρίσκου με μεγάλες προοπτικές
Παρότι οι πιθανότητες γεωλογικής επιτυχίας υπολογίζονται στο περίπου 16% – ποσοστό που θεωρείται φυσιολογικό για έρευνες σε ανεξερεύνητες περιοχές – οι εκτιμήσεις για το πιθανό μέγεθος του κοιτάσματος εξηγούν το έντονο ενδιαφέρον των εταιρειών που συμμετέχουν στο έργο.
Με βάση τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Energean, ο στόχος «Ασωπός» ενδέχεται να περιέχει έως και 270 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αν η γεώτρηση επιβεβαιώσει αυτές τις εκτιμήσεις, θα πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο των τελευταίων ετών.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσουν νέες γεωτρήσεις για να επιβεβαιωθούν τα αποθέματα και να σχεδιαστεί η ανάπτυξη του κοιτάσματος. Εκτιμάται ότι οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την παραγωγή και μεταφορά του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ.
Στα σχέδια που εξετάζονται περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του κοιτάσματος μέσω πλωτής μονάδας παραγωγής, με το φυσικό αέριο να μεταφέρεται προς την Ελλάδα και την Ιταλία μέσω υφιστάμενων ή νέων ενεργειακών διασυνδέσεων, όπως ο αγωγός TAP και η προτεινόμενη διασύνδεση ITGI.
Διευρύνεται το πρόγραμμα ερευνών
Υπενθυμίζεται ότι το Block 2 αποτελεί σήμερα το πιο ώριμο πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, όμως δεν είναι το μοναδικό.
Η υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης με την κοινοπραξία Chevron – HELLENiQ Energy για τις θαλάσσιες περιοχές «Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2» διευρύνει σημαντικά τον χάρτη των ερευνών.
Παράλληλα, στο Block 10 του Νοτίου Ιονίου, ανοιχτά του Κυπαρισσιακού, η Chevron συμμετέχει με ποσοστό 70% και έχει τον ρόλο του διαχειριστή, ενώ η HELLENiQ Energy διατηρεί το υπόλοιπο 30%. Οι σεισμικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση των δεδομένων θα καθορίσει αν η περιοχή θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή σε ερευνητική γεώτρηση μέσα στα επόμενα χρόνια.
Το επόμενο βήμα στο «Block Ιόνιο»
Παράλληλα εξελίσσονται οι εργασίες και στο θαλάσσιο «Block Ιόνιο», μια παραχώρηση περίπου 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που εκτείνεται δυτικά της Κέρκυρας και της Λευκάδας και έχει αναλάβει η HELLENiQ Energy.
Η εταιρεία συνεχίζει την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, ενώ αναζητά στρατηγικό εταίρο με εμπειρία στις υπεράκτιες γεωτρήσεις, ο οποίος θα μπορούσε να συμμετάσχει στην επόμενη φάση του έργου.
Εφόσον οι τεχνικές μελέτες επιβεβαιώσουν το δυναμικό της περιοχής, το «Block Ιόνιο» θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο βήμα του ελληνικού προγράμματος ερευνών μετά το Block 2 και το Block 10, ενισχύοντας τις προοπτικές για νέες επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων.