ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ειδήσεις, νέα και ανακαλύψεις σχετικά με επιστημονικά θέματα.

Ομάδα επιστημόνων με συμμετοχή του ΑΠΘ λύνει το μυστήριο διαστημικής απειλής

Ομάδα επιστημόνων με συμμετοχή του ΑΠΘ λύνει το μυστήριο διαστημικής απειλής

Το αίνιγμα μιας ενδεχόμενης, καταστροφικής σύγκρουσης του αστεροειδούς Apophis με τη Γη διαλευκάνθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων στην οποία μετείχε και το το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τώρα το χτύπημα των γοριλών στο στήθος είχε την ερμηνεία του μηνύματος 'φύγε όσο είναι η ώρα'. Έρευνα αποκαλύπτει πως δεν είναι αυτή η αλήθεια.

Ο πραγματικός λόγος που οι γορίλες χτυπούν το στήθος τους θα σας εκπλήξει

Γερμανοί επιστήμονες θέλησαν να ερευνήσουν τα μη ηχητικά σήματα των γοριλών και τη σημασία τους στην επικοινωνία των ζώων. Ανακάλυψαν τον πραγματικό λόγο που τα θηλαστικά χτυπούν το στήθος τους -και δεν είναι για να προκαλέσουν έναν καβγά.

Βόρειο Σέλας: Ανακαλύφθηκε γιατί οι άνθρωποι ακούνε παράξενους ήχους

Βόρειο Σέλας: Ανακαλύφθηκε γιατί οι άνθρωποι ακούνε παράξενους ήχους

Αρχαιότερα έθνη που ζούσαν στην Λαπωνία πίστευαν πως το Β. Σέλας ήταν τα πνεύματα των προγόνων τους και ο θόρυβος το τραγούδι τους. Χάρη στις πρόσφατες ανακαλύψεις επιστημόνων γνωρίζουμε πλέον τι πραγματικά ισχύει.

Ο Λέων Τολστόι σε πίνακα του 1909

Όλοι γνωρίζουμε ότι θα πεθάνουμε, γιατί όμως δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε;

Η μυστηριώδης εμπειρία του υπαρξιακού σοκ όταν συνειδητοποιούμε ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, κάτι που όμως πάντα γνωρίζαμε, η οποία φτάνει στην ουσία του τι είναι να είσαι άνθρωπος.

Ινδία: Στο "μικροσκόπιο" σπάνια περίπτωση 25χρονης που έβγαζε αίμα από τα μάτια της

Ινδία: Στο "μικροσκόπιο" σπάνια περίπτωση 25χρονης που έβγαζε αίμα από τα μάτια της

Το έντονο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας συγκεντρώνει μια 25χρονη Ινδής η οποία, χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, έβγαζε αίμα από τα μάτια της κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στον Λίβανο

Γιατί μερικές φορές η πιο ισχυρή πράξη αντίστασης είναι να μην κάνουμε τίποτα

Οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι σε όσους ασκούν το δικαίωμά τους για αντίσταση. Γιατί δεν έχουν σημασία μόνο αυτά που κάνουμε αλλά και αυτά που δεν κάνουμε, αρκεί να είναι με τον σωστό τρόπο και τους σωστούς λόγους.

Δίας και δορυφόρος

Οι άνεμοι στον Δία έχουν τριπλάσια ταχύτητα από τους ισχυρότερους κυκλώνες στη Γη

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στη στρατόσφαιρα του Δία σχηματίζονται ισχυρά αέρια ρεύματα, που συμπεριφέρονται ως μία γιγάντια δίνη με διάμετρο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Γη και με ύψος περίπου 900 χιλιομέτρων.

Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού

Κορονοϊος: Οι επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου η μόνη λύση απέναντι στην πανδημία

Οι τακτικές επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι το μέλλον της μάχης ενάντια στην πανδημία, σύμφωνα με την επικεφαλής του βρετανικού προγράμματος γενετικής επιτήρησης.

Μηχανισμός Αντικυθήρων

Φως στα μυστικά του Μηχανισμού Αντικυθήρων από Βρετανούς και Έλληνες επιστήμονες

Ο Μηχανισμός, που φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, θεωρείται ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο. Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Θαλάσσια σαλιγκάρια

Βρέθηκαν θαλάσσια σαλιγκάρια που αυτο-αποκεφαλίζονται και μετά δημιουργούν νέο σώμα

Μαγεία της φύσης. Βρέθηκε σαλιγκάρι που όταν το σώμα του γεμίζει παράσιτα αυτο-αποκεφαλίζεται και στη συνέχεια το κεφάλι ξεκινάει να αναπτύσσει εκ νέου καρδιά και σώμα.

Εικόνα από την αποστολή του Apollo 15 στη Σελήνη το 1971

Ξεχάστε την εποχή της πληροφορίας - Όλα πλέον έχουν να κάνουν με τη φήμη

Η μετάβαση από την "εποχή της πληροφορίας" στην "εποχή της φήμης". Πώς η γνώση μας εξαρτάται από τις αναπόφευκτα προκατειλημμένες κρίσεις άλλων ανθρώπων, τους περισσότερους από τους οποίους δεν γνωρίζουμε.

Microraptor gui fossil, Early Cretaceous.

Η πρώτη ανάσα στη Γη πριν 3,1 δισεκατομμύρια χρόνια

Νέες μελέτες αποκαλύπτουν πως οι πρώτοι οργανισμοί που "ανέπνευσαν" οξυγόνο έζησαν πριν 3,1 δισεκατομμύρια χρόνια. Πιθανώς η ικανότητα αναπνοής εξελίχτηκε αργά και εξαπλώθηκε σταδιακά στον πλανήτη.