Κίνα: Ο επιστήμονας που δημιούργησε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά, επιστρέφει στο εργαστήριο

Διαβάζεται σε 3'
He Jiankui
He Jiankui AP

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Κινέζος He Jiankui εργάζεται πάνω σε γενετικές ασθένειες και επιμένει ότι η γονιδιακή επεξεργασία ανθρώπινων εμβρύων θα γίνει μια μέρα αποδεκτή

Ένας επιστήμονας που φυλακίστηκε στην Κίνα για το ρόλο του στη δημιουργία των πρώτων γενετικά τροποποιημένων μωρών στον κόσμο λέει ότι επέστρεψε στο εργαστήριό του για να εργαστεί στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ και άλλων γενετικών ασθενειών.

Σε συνέντευξή του σε ιαπωνική εφημερίδα, ο He Jiankui δήλωσε ότι συνέχισε την έρευνα για την επεξεργασία του γονιδιώματος των ανθρώπινων εμβρύων, παρά τη διαμάχη σχετικά με την ηθική της τεχνητής τροποποίησης των γονιδίων, η οποία, όπως προέβλεψαν ορισμένοι επικριτές, θα οδηγήσει σε ζήτηση για μωρά που θα αποτελούν προϊόν σχεδίασης.

“Θα χρησιμοποιήσουμε απορριπτόμενα ανθρώπινα έμβρυα και θα συμμορφωθούμε τόσο με τους εγχώριους όσο και με τους διεθνείς κανόνες”, δήλωσε ο στη Mainichi Shimbun σύμφωνα με τον Guardian, προσθέτοντας ότι δεν σχεδιάζει να παράγει περισσότερα μωρά με επεξεργασία γονιδιώματος. Προηγουμένως, είχε χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο γνωστό ως Crispr-Cas9 για να ξαναγράψει το DNA σε έμβρυα.

Οι γενετικά τροποποιημένες δίδυμες και η φυλάκιση στην Κίνα

Το 2019 ένα δικαστήριο στην Κίνα καταδίκασε τον Jiankui σε τριετή φυλάκιση για παραβίαση των ιατρικών κανονισμών, αφού ισχυρίστηκε το προηγούμενο έτος ότι είχε δημιουργήσει γενετικά τροποποιημένες δίδυμες αδελφές, τη Lulu και τη Nana, πριν από τη γέννησή τους.

Τα πειράματά του προκάλεσαν σοκ στον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο. Καταδικάστηκε ευρέως επειδή προχώρησε στην επικίνδυνη, ηθικά αμφιλεγόμενη και ιατρικά αδικαιολόγητη διαδικασία με ανεπαρκή συγκατάθεση από τις εμπλεκόμενες οικογένειες στην Κίνα.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι είχε πλαστογραφήσει έγγραφα από μια επιτροπή ελέγχου δεοντολογίας στην Κίνα που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσληψη ζευγαριών για την έρευνά του.

Είπε ότι είχε χρησιμοποιήσει μια διαδικασία γονιδιακής επεξεργασίας γνωστή ως Crispr-Cas9 για να ξαναγράψει το DNA στα έμβρυα των αδελφών – τροποποιήσεις που, όπως ισχυρίστηκε, θα έκαναν τα παιδιά ανοσοποιημένα στον HIV.

Συνέχισε να υπερασπίζεται το έργο του, παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις, λέγοντας ότι ήταν “περήφανος” που δημιούργησε τη Lulu και τη Nana. Ένα τρίτο κορίτσι γεννήθηκε το 2019 ως αποτέλεσμα παρόμοιων πειραμάτων.

Θεραπείες για σπάνιες γενετικές ασθένειες

Ο Jiankui είπε στο Mainichi ότι ήλπιζε να χρησιμοποιήσει την επεξεργασία του γονιδιώματος σε ανθρώπινα έμβρυα για να αναπτύξει θεραπείες για σπάνιες γενετικές ασθένειες όπως η μυϊκή δυστροφία Duchenne και η νόσος του Αλτσχάιμερ, σε τρία εργαστήρια που έχει ανοίξει μετά την αποφυλάκισή του από τη φυλακή το 2022.

Είπε ότι τα τρία παιδιά με τροποποιημένο γονιδίωμα είναι “απολύτως υγιή και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την ανάπτυξή τους”, σύμφωνα με την εφημερίδα, προσθέτοντας ότι τα δίδυμα, ηλικίας τώρα 5 ετών, πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο.

“Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του συνόλου των γονιδιακών αλληλουχιών [των παιδιών] δείχνουν ότι δεν υπήρξαν τροποποιήσεις στα γονίδια παρά μόνο για τον ιατρικό στόχο, παρέχοντας αποδείξεις ότι η επεξεργασία γονιδιώματος ήταν ασφαλής”, δήλωσε στη Mainichi. “Είμαι υπερήφανος που βοήθησα οικογένειες που ήθελαν υγιή παιδιά”.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στον Guardian το 2023, ενήργησε “πολύ γρήγορα”, προωθώντας τη διαδικασία, αλλά απέφυγε να ζητήσει κάποια συγγνώμη.

Στη συνέντευξή του στη Mainichi, δήλωσε ότι η κοινωνία θα “αποδεχθεί τελικά” την επεξεργασία γονιδίων ανθρώπινων εμβρύων στην προσπάθεια να βρεθούν θεραπείες για γενετικές ασθένειες.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα