Έμειναν με το παράπονο τα μικρά τουριστικά καταλύματα

Έμειναν με το παράπονο τα μικρά τουριστικά καταλύματα
Στιγμιότυπο από την Αστυπάλαια eurokinissi

Η απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει τα μικρά τουριστικά καταλύματα από την έκτακτη ενίσχυση των 300 εκατ. ευρώ, έφερε έντονες αντιδράσεις.

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει τα μικρά τουριστικά καταλύματα από την έκτακτη ενίσχυση των 300 εκατ. ευρώ, για τις πρώτες μέρες λειτουργίας του τουριστικού κλάδου.

Τα 350 εκατ. ευρώ, Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, που έδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σε μικρομεσαίες (300 εκατ.) και μεγάλες (50 εκατ.) τουριστικές επιχειρήσεις, άφησε εκτός νυμφώνος τα μικρά τουριστικά καταλύματα.

Μάλιστα η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.), επισημαίνει ότι «το πρόγραμμα αποκλείει για άλλη μια φορά μεγάλη μερίδα πληττόμενων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αφού βασική προϋπόθεση για την ένταξή τους σε αυτό αποτελεί το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού. Προϋπόθεση που αφήνει εκτός του προγράμματος τα μικρά τουριστικά καταλύματα, αφού στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις των 7 με 10 δωματίων, κατά μέσο όρο.»

Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. είχε ζητήσει στο νέο πρόγραμμα να μην ισχύει το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού, επιθυμώντας το αντίστοιχο ποσοστό της ενίσχυσης να ανέρχεται στο 20% του τζίρου των επιχειρήσεων για το 2019, έναντι του 5% που προβλέπεται, προκειμένου το μέτρο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. σημειώνει ότι εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο τα μικρά τουριστικά καταλύματα έχουν περιέλθει σε κατάσταση «ασφυξίας», εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων αποκλείστηκαν από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ την ίδια στιγμή, οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν εκτός των χρηματοδοτήσεων των περιφερειών, λόγω των υψηλών μορίων που απαιτούνταν.

«Καμία στήριξη δεν έχει προσφέρει εδώ κι έναν χρόνο στις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων η κυβέρνηση, η οποία μοιράζει χρήματα επιλεκτικά. Ο εμπαιγμός των επιχειρήσεών μας που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, έχει ξεπεράσει κάθε όριο», αναφέρει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Παναγιώτης Τοκούζης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα