Οι χειρότερες χώρες της Ευρώπης για ΛΟΑΤΚΙ – Η θέση της Ελλάδας

Οι χειρότερες χώρες της Ευρώπης για ΛΟΑΤΚΙ – Η θέση της Ελλάδας
Βία κατά ΛΟΑΤΚΙ+ shutterstock

Ο χάρτης της ILGA-Europe αποτυπώνει το πού βρίσκεται κάθε χώρα της Ευρώπης σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

O νέος “Rainbow χάρτης” της Ευρώπης, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κυκλοφόρησε απ’ την ILGA-Europe. Ο χάρτης αποτυπώνει το πού βρίσκεται κάθε χώρα της Ευρώπης σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, με βάση συνολικά 48 κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, στα εγκλήματα μίσους, στην αναγνώριση των τρανς, ίντερσεξ ατόμων κλπ.

Οι χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας που συμμετέχουν κατατάσσονται και σε μια λίστα σύμφωνα και με το σκορ που συγκεντρώνουν. Από αυτές, όπως και πέρσι έτσι και φέτος, μόνο οι 17 κατέγραψαν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται για ακόμη μία φορά η Μάλτα, η οποία σύμφωνα με το avmag αυξάνει το ποσοστό της από 89,10% που ήταν πέρσι σε 98,78%, ενώ την τελευταία θέση είναι σταθερά το Αζερμπαϊτζάν με 2,33%, το οποίο μετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά γεωγραφικά ανήκει στην Ασία.

Η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου

Η Κύπρος βρίσκεται και πάλι στην 29η θέση με το ποσοστό 30,97%, ενώ η Ελλάδα συναντάται και πάλι στην 18η θέση με ποσοστό 47,2%.

rainbow-europe.org

Οι δέκα κορυφαίες χώρες

Οι πέντε χώρες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία είναι η Μάλτα 93,78%, το Βέλγιο με 74,24%, το Λουξεμβούργο με 71,95% (σημείωσε μείωση), η Πορτογαλία με 68,35% (σημείωσε σημαντική αύξηση) και η Νορβηγία με 67,49% (σημείωσε μείωση). Ακολουθούν η Φινλανδία, Σουηδία, η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

rainbow-europe.org

Οι δέκα χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό

Οι πέντε χώρες με τις χειρότερες βαθμολογίες στην κατάταξη είναι το Αζερμπαϊτζάν με 2,33%, η Τουρκία με 3,83% (μείωση από το 3,89% του 2020), η Αρμενία σταθερά με 7,49%, η Ρωσία με 9,7% (μείωση από το 10,20% του 2020) και το Μονακό σταθερά με 11,29%. Ακολουθούν η Λευκορωσία, η Πολωνία (σημείωσε πτώση από το 2020), ο Άγιος Μαρίνος, και η Λετονία.

rainbow-europe.org

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα