ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Γιάννης Τριάντης

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σωτ. Τριάντης γεννήθηκε στα Τριαντέικα Αγρινίου (6.11.1955). Σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες (τα περισσότερα χρόνια στην «Ελευθεροτυπία»), σε περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εχει εκδώσει ένα βιβλίο (υπάρχουν έτοιμα προς έκδοσιν άλλα δύο). Λατρεύει τη μπάλα, τη ζέστη, την ποίηση, τη μουσική μπαρόκ και τους δύο γιους του.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το φαινόμενο Ερντογάν

ΓΝΩΜΕΣ

Σημειώσεις στον απόηχο της επικράτησης στις εκλογές, για την περίπτωση Ερντογάν, την στάση της Δύσης και τα ελληνοτουρκικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μοιραίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

ΓΝΩΜΕΣ

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι χαρακτηρίζονται από στελέχη της ΝΔ οι επιλογές του πρωθυπουργού. Διαβλέπουν τον κίνδυνο να μην προσέλθουν ούτε στις δεύτερες εκλογές οι απογοητευμένοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος.

Αίθουσα ολομέλειας στη Βουλή

Υπάρχει κίνδυνος για Έλληνα Λεπέν;

ΓΝΩΜΕΣ

Η συγκυρία ευνοεί την πάσης φύσεως Ακροδεξιά. Κατά πόσο είναι εφικτό να συγκροτηθεί στην πατρίδα μας ενιαίος χώρος και να αποκτήσει την δυναμική του Λεπενισμού;

Ψηφοδέλτια σε κάλπη

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε

ΓΝΩΜΕΣ

Τίποτε δεν είναι δεδομένο για την έκβαση των εκλογών. Οσοι επαναπαύονται στις δημοσκοπήσεις και στην προπαγάνδα, καλό είναι να θυμηθούν την δραστική αλλαγή του σκηνικού μετά τα Τέμπη. Και φυσικά να μην ξεχνούν τη ρήση του Σόλωνα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα

Ελληνοτουρκικά: Προπαντός, όχι ψευδαισθήσεις

ΓΝΩΜΕΣ

Η αισιοδοξία για νέα εποχή καλής και ανέφελης γειτονίας δεν είχε διάρκεια. Οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου υπενθύμισαν ότι η προ του σεισμού εμπρηστική ρητορική και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας παραμένουν ίδιες. Η περιώνυμη «διπλωματία των σεισμών» αποδείχτηκε και πάλι φωτοβολίδα.

Σάνα Μαρίν

Μηνύματα από την Φινλανδία

ΓΝΩΜΕΣ

Ήττα της Κεντροαριστεράς, κυρίως λόγω της οικονομικής πολιτικής της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν, και εκτόξευση της Ακροδεξιάς στη δεύτερη θέση.

ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις σοβαροί λόγοι για τη (δημοσκοπική) στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ

ΓΝΩΜΕΣ

Το κυβερνητικό παρελθόν -ένα αιματηρό και ενδιαφέρον εγχείρημα -, η απουσία επεξεργασμένης πρότασης για την αναπτυξιακή προοπτική της Οικονομίας (οι καλές προθέσεις δεν αρκούν) και η υποτίμηση του Μητσοτάκη, συντελούν στη δημοσκοπική στασιμότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τραγωδία στα Τέμπη

Στην κοιλάδα των Τεμπών…

ΓΝΩΜΕΣ

Τίποτε δεν είναι ίδιο μετά την τραγωδία. Βαθιά στα έγκατα της κοινωνίας κάτι παρήγορο συμβαίνει. (Το δισυπόστατο κείμενο που ακολουθεί κλείνει ανορθόδοξα. Μ΄ένα τραγούδι….

Ο Παύλος Πολάκης

Ο πολέμαρχος Πολάκης και οι κλαγγές στον δύσβατο δρόμο της επανάκαμψης

ΓΝΩΜΕΣ

Ποζάρει ισόθεος ο αρειμάνιος Κρητικός. Όμως δεν αποκλείεται οι πολεμικές τρομπέτες του να βλάψουν τον φιλόδοξο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτού του είδους η συμπεριφορά απωθεί μία εκλογικώς κρίσιμη "μάζα" μετριοπαθών ψηφοφόρων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο Kahramanmaras

Στο δόκανο της Δύσης η Τουρκία

ΓΝΩΜΕΣ

Ένα αναπάντεχο γεγονός-ο σεισμός και οι οδυνηρές επιπτώσεις στη γείτονα- διαμορφώνει νέο σκηνικό. Προσωρινή ανακωχή στα ελληνοτουρκικά, ασφυκτική οικονομική και πολιτική εξάρτηση της Τουρκίας από τη Δύση, αλλά και εκ νέου αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή.

Νίκος Φίλης

Οφειλόμενος έπαινος

ΓΝΩΜΕΣ

Στις ερημιές της οξυμένης προεκλογικής αντιπαράθεσης και της αδιάπτωτης κενολογίας, κάποιες δηλώσεις και θέσεις ξεχωρίζουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμνήμων ή λασπολόγος ο πρωθυπουργός;

ΓΝΩΜΕΣ

Ατύχησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρώντας να συνδέσει τα βρώμικα πάμπερς του ΄89 με "τις σακούλες του Καλογρίτσα" προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τις σακούλες θα αποφανθούν τα δικαστήρια. Αλλά για την άθλια κατασκευή των πάμπερς έχουν μιλήσει αμετάκλητα και η Δικαιοσύνη και η ιστορία.

 ΒΟΥΛΗ

Οι απαγορεύσεις βλάπτουν πρωτίστως την Δημοκρατία

ΓΝΩΜΕΣ

Το δημοκρατικό πολίτευμα δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από την κυκλοφορία των ιδεών, ακόμη και των φαιών ή των πάσης φύσεως ανατρεπτικών που έχουν στόχο την κατάλυση της Δημοκρατίας. Η δύναμή της δεν βρίσκεται στις απαγορεύσεις και στη φίμωση, αλλά στην συντριπτική υπεροχή των στοιχείων που διαθέτει.

Εισβολή Μπολσοναριστών στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Μπραζίλια

Οι σπασμοί του φασιστικού εσμού στην διχασμένη Βραζιλία

ΓΝΩΜΕΣ

Δικαιωμένος και τροπαιούχος ο Λούλα, βρέθηκε αντιμέτωπος, άμα τη εκλογή του, με την βραζιλιάνικη εκδοχή του Τραμπισμού. Ο έμπειρος πολιτικός, ριζοσπάστης και ρεαλιστής συνάμα, καλείται υπο δύσκολες συνθήκες να ανατάξει τα ποικίλα κατάγματα της χώρας του.

Έβρος, σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας

To Spiegel ανασκευάζει (για την "μικρή Μαρία") και ρίχνει φως στα "μυστήρια του Εβρου"

ΓΝΩΜΕΣ

Το γερμανικό περιοδικό είχε κατεβάσει προ μηνός τις επιβαρυντικές για τη χώρα μας αναρτήσεις σχετικά με τους 38 πρόσφυγες στον Εβρο. Ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση και θα επανέλθει. Το έπραξε.

Δικαιοσύνη

Μια άστοχη και επικίνδυνη δίωξη

ΓΝΩΜΕΣ

Η παντί τρόπω διευκόλυνση της μεταναστευτικής/προσφυγικής ροής χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι επιπτώσεις τόσο για την χώρα, όσο και για τους εισερχόμενους, συνιστά αφασική αντιμετώπιση ενός ζέοντος θέματος. Όμως είναι δυνατόν η διευκόλυνση αυτή να στοιχειοθετεί αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το αδιανόητο της απειλής από την Τουρκία και η εξοργιστική στάση της Δύσης

ΓΝΩΜΕΣ

Πυραυλική επίθεση εναντίον της Αθήνας! Ετσι η απειλή. Ωμή και χυδαία. Δυστυχώς, η στάση της Δύσης κινείται μεταξύ ειρηνοφόρων γενικοτήτων και εξομοίωσης του θύτη με το θύμα.

Το κτίριο της ΕΥΠ

Δυσώδεις υποθέσεις και χρήσιμα συμπεράσματα

ΓΝΩΜΕΣ

Η… εμβόλιμη Καϊλή -μέγα θέμα, φυσικά- έκλεψε προσωρινά τις εντυπώσεις από την τεκμηριωμένη αποκάλυψη για παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ. Δυσώδεις υποθέσεις, ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Έβρος

Τα μυστήρια του Έβρου και η υπαναχώρηση του Spiegel (που αποσιωπήθηκε)

ΓΝΩΜΕΣ

Το γερμανικό περιοδικό εξαφάνισε προσωρινά το ρεπορτάζ για τους 38 πρόσφυγες στον Εβρο και "τον θάνατο της μικρής Μαρίας", υποσχόμενο ότι θα επανεξετάσει το θέμα. Όμως η ενδιαφέρουσα αυτή εξέλιξη αγνοήθηκε από τα ημέτερα μίντια που είχαν κάνει σημαία το ρεπορτάζ του Spiegel.

Κώστας Καραμανλής

Ο ασυγχώρητος Κώστας Καραμανλής

ΓΝΩΜΕΣ

Το κείμενο που ακολουθεί εδράζεται κατά βάσιν σε ομιλία του υπογραφόμενου κατά την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», του δημοσιογράφου-συγγραφέα Μανώλη Κοττάκη.

Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου

Πολυτεχνείο: Η αυταξία της εξέγερσης και η "μεθυστική τσίκνα" της Μεταπολίτευσης

ΓΝΩΜΕΣ

Η τελευταία έκρηξη σχετικά με το Πολυτεχνείο και την αντίσταση της κοινωνίας στη χούντα προκλήθηκε μετά από τις θέσεις που ανέπτυξε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος, τον παρελθόντα Ιούλιο. Είχε άδικο; Μήπως υπάρχει εξ αριστερών παρόμοια-ή μάλλον πιο σκληρή-κριτική;

Ηχηρές αποκαλύψεις, βαριές καταγγελίες, αμήχανες (κυβερνητικές) απαντήσεις

Ηχηρές αποκαλύψεις, βαριές καταγγελίες, αμήχανες (κυβερνητικές) απαντήσεις

ΓΝΩΜΕΣ

Η καταιγίδα μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδος Documento φαίνεται ότι θα συνεχιστεί με ιδιαίτερη  δριμύτητα. Η στήλη φωταγωγεί δύο συγκεκριμένα γεγονότα που εκθέτουν πλήρως την κυβέρνηση.

Εθνικό έγκλημα

Εθνικό έγκλημα

ΓΝΩΜΕΣ

Ενώ η χώρα μας δαπανά τεράστια ποσά για τους αναγκαίους εξοπλισμούς, ελάχιστα έχει μεριμνήσει για την ανάπτυξη εγχώριων οπλικών συστημάτων και την πολεμική βιομηχανία εν γένει.

Γιώργος Τσίπρας

Όταν πρυτανεύει η δυσανεξία και περισσεύει η ανοησία

ΓΝΩΜΕΣ

Πώς αντιμετωπίζονται τα άβολα δημοσιεύματα και η αυστηρή κριτική που ενδεχομένως να εμπεριέχει υπερβολές, ψεύδη ή ανακρίβειες; Με ανοίκειες επιθέσεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για δημοσιογράφους και ΜΜΕ;

Σιδηρόδρομος στη Μεγάλη Βρετανία

Το συκοφαντημένο κράτος: Λάφυρο και σωτήρας

ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος είπε ότι δεν είναι επινοητικός και ευέλικτος ο καπιταλισμός; Τα γεγονότα, χρόνια τώρα, καταδεικνύουν ότι το κράτος συκοφαντείται και λαφυραγωγείται από τους κήρυκες της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά όταν υπάρχει ανάγκη, το κράτος επιστρατεύεται ως σωτήρας.

Θρυαλλίδα για θερμό επεισόδιο η νέα Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και στο βάθος διάλογος;

Θρυαλλίδα για θερμό επεισόδιο η νέα Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και στο βάθος διάλογος;

ΓΝΩΜΕΣ

Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει δυναμικά αν η Τουρκία επιχειρήσει έρευνες σε ύδατα ελληνικής δικαιοδοσίας. Κλειδί η παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποφυγή σύγκρουσης, αλλά που οδηγεί η παρέμβαση αυτή;

Βραχονησίδες Ίμια

Νέα Ίμια εν όψει;

ΓΝΩΜΕΣ

Ευθείες απειλές, διαρκής ένταση και πολεμική ρητορική. Προπαγάνδα για εσωτερική κατανάλωση εν όψει εκλογών ή αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ρητορικής αυτής η πραγμάτωση-μερικώς, αλλά βολικά για τον Ερντογάν- των απειλών αυτών;

Τζόρτζια Μελόνι

Η ραφιναρισμένη Ακρο-Δεξιά και η αμήχανη Αριστερά

ΓΝΩΜΕΣ

Τι συμβαίνει και ανέρχονται στην εξουσία ή μετέχουν σε συντηρητικές κυβερνήσεις κόμματα με ακροδεξιό πυρήνα, καταλλήλως καθαρμένο, που συστήνονται ως αντισυστημικά; Γιατί υπολείπεται, υποχωρεί και ηττάται η καταγωγικώς ριζοσπαστική Αριστερά;

Φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ

Η τηλεοπτική εποποιία για την κηδεία της Ελισάβετ μας έκανε σοφότερους…

ΓΝΩΜΕΣ

Βγήκαν κάτι παρακατιανοί και είπαν "φτάνει πια με την κηδεία της Ελισάβετ". Δεν κατάλαβαν τίποτε αυτοί οι άνθρωποι. Ευτυχώς που είχαν άλλη γνώμη τα κανάλια και κάλυψαν με περισσή επάρκεια αυτό το μεγίστης σημασίας γεγονός.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Σημεία και τέρατα

ΓΝΩΜΕΣ

Η κατ΄έθος παροχολογία από την ΔΕΘ συνδυάστηκε φέτος με άκρατη κινδυνολογία, τερατώδεις εκφράσεις, απαράδεκτους υπαινιγμούς και έκδηλη αμηχανία εκ μέρους του πρωθυπουργού.