Οι Πράσινοι της Γερμανίας: Ανάγκα και θεοί πείθονται

Οι Πράσινοι της Γερμανίας: Ανάγκα και θεοί πείθονται
Η Αναλένα Μπέρμποκ 2021/Michael Sohn/Associated Press

Το οικολογικό τους πρόσημο δεν τους έχει εμποδίσει να κήδονται για το μέλλον της βιομηχανίας και την Οικονομία εν γένει. Ποιος είπε ότι είναι ανέφικτος ένας γειωμένος ριζοσπαστισμός;

Πολλοί θα το πούν ρεφορμισμό. Αλλοι θα μιλήσουν για μετάλλαξη. Οι Πράσινοι το λένε, έργοις, ρεαλιστική πολιτική που συνδυάζει μια δίδυμη έγνοια. Τόσο για το Περιβάλλον όσο και για την βιομηχανία(την Ανάπτυξη και την Οικονομία γενικώς).

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν οι Finansial Times, ότι η επικεφαλής των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, έχει την Οικονομία πρώτη κουβέντα στα χείλη της, χωρίς βεβαίως να υποβαθμίζει τον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματος. Την Οικολογία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Αιφνιδιασμένοι ευχάριστα οι Γερμανοί βιομήχανοι τείνουν ευήκοον ούς στις θέσεις των Πρασίνων. Να τη η μετάλλαξη θα πούν οι βιαστικοί. Ακούστε τις θέσεις μας λέει η Μπέρμποκ. Προτάσεις τεκμηριωμένες και υλοποιήσιμες. Όπως αυτή:

Να συμφωνήσει το κράτος με τους βιομήχανους ώστε να δοθούν εντός δεκαετίας 500 δισεκ. Ευρώ σε δημόσιες υποδομές, με σκοπό ένα βιώσιμο μοντέλο βιομηχανίας. Τα χρήματα θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό. Γι αυτό πρέπει να λασκάρει το φρένο χρέους.

Περιβάλλον και Ανάπτυξη, λοιπόν. Χωρίς δογματισμούς και σκληρύνσεις εκ μέρους των Οικολόγων, αλλά με υποχρεώσεις και από την πλευρά των βιομηχάνων. Υποχρεώσεις που απορρέουν από την πάνδημη διαπίστωση ότι η καταστροφή του Περιβάλλοντος έχει πια άμεσες επιπτώσεις (και) στην Οικονομία.

Οι Πράσινοι δεν θεωρητικολογούν. Εχουν συγκεκριμένο πεδίο αναφοράς για να πείσουν ότι ο συνδυασμός Ανάπτυξης- Οικολογίας είναι εφικτός. Ενας δικός τους, ο Φρίτς Κούν, πρώην δήμαρχος της Στουτγάρδης, είναι σήμερα κυβερνήτης στο κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης, όπου συνωστίζονται γνωστές βιομηχανίες (Daimler, Porsche, Bosch κ.α.).

Εκεί, λοιπόν, ο Κούν κάνει πράξη το «Σύμφωνο με την Βιομηχανία», κηδόμενος τόσο για τις θέσεις εργασίας( ενας στους δέκα κατοίκους του κρατιδίου εργάζεται στις αυτοκινητοβιομηχανίες), όσο και για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Παλιότερα οι Πράσινοι είχαν οριακές θέσεις για την Οικολογία. Βαθμηδόν κατανόησαν ότι ο ριζοσπαστισμός παραμένει μη προσπελάσιμος σε ευρύτερη κοινωνική κλίμακα, όταν προσκρούει στην άρνηση να ληφθεί υπόψιν η παράμετρος της Οικονομίας.

Η γείωση αυτή άρχισε να αποδίδει. Από το 8% που έλαβαν στις εκλογές του 2017, σήμερα έχουν φτάσει δημοσκοπικά στα ποσοστά του 16-19%. Και ελπίζουν ότι στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου θα πιστοποιηθεί η σημαντική αυτή άνοδος.

Πέραν της γόνιμης στροφής, η εδραίωση των Πρασίνων στο κέντρο της πολιτικής σκηνής οφείλεται και στην Αναλένα Μπέρμποκ. Σοβαρή και ήρεμη, αποφεύγει τα συνήθη(έριδες, υψίσυχνος καταγγελτικός λόγος κλπ) και συνδυάζει τον εγγενή ριζοσπαστισμό με την διατύπωση τεκμηριωμένων ρεαλιστικών θέσεων.

Προ καιρού, τότε που είχε δοκιμαστεί η Γερμανία από τις πλημμύρες (θανατικό και καταστροφές), η Μπέρμποκ κέρδισε τις εντυπώσεις: απέφυγε τις εύκολες καταγγελίες, δεν ζήτησε κεφαλές επι πίνακι και έδωσε έμφαση στην έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπτώσεων, αλλά και στον σχεδιασμό αποτελεσματικής αντιπλημμυρικής πολιτικής.

Οι Πράσινοι της Γερμανίας αιφνιδιάζουν ευχάριστα, αδιαφορώντας απ΄ο,τι φαίνεται για σκονισμένα στερεότυπα που τους εγκαλούν για μετάλλαξη.

Σε μια εποχή κατά την οποία προέχει να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια απειλή της κλιματικής κρίσης, χωρίς να πληρώσει τον λογαριασμό η πλειονότης, το παράδειγμα των Πρασίνων προβάλλει φωτεινό. Παράδειγμα προς μίμησιν…

ΥΓ: Κάποτε, στην ηγεσία των Πρασίνων έκανε κουμάντο εκείνος ο ανεκδιήγητος Γιόσκα Φίσερ. Ηταν ο άνθρωπος που είχε υποστηρίξει εκθύμως την γκανγκστερική επέμβαση της Δύσης στην Γιουγκοσλαβία. Εφτασε δε στο σημείο ο άθλιος, εκθειάζοντας τους βομβαρδισμούς εναντίον της Σερβίας, να πεί No Pasaran, λοβιάζοντας το θρυλικό σύνθημα της Ντολόρες Ιμπαρούρι, ηρωϊδας του Ισπανικού Εμφυλίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα