Ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, τα “συμφέροντα” και η επόμενη κυβέρνηση…

Ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, τα “συμφέροντα” και η επόμενη κυβέρνηση…
Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τους επικρατέστερους υποψήφιους για την θέση του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ και για τον ρόλο του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η εκλογή νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γιατί άραγε; Όχι γιατί ξαφνικά το αγάπησαν μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι, που μέχρι πρότινος είτε το αγνοούσαν είτε το απαξίωναν σε κάθε ευκαιρία. Η απάντηση είναι απλή: διότι από το κόμμα αυτό μπορεί να εξαρτάται η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις προσεχείς εκλογές.

Μέχρι τώρα το κυρίαρχο «αφήγημα» των συντριπτικά περισσότερων μέσων ενημέρωσης (εννοείται, φιλοκυβερνητικών…) ήταν ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού η ΝΔ έχει διασφαλισμένη την αυτοδυναμία όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

Όμως, μια πιο προσεκτική παρατήρηση των πιο πρόσφατων συσχετισμών, όπως την αποτυπώνουν ακόμα και οι «φιλικές» προς τη ΝΔ δημοσκοπήσεις, δείχνει ότι βεβαιότητα δεν υπάρχει και γι’ αυτό πολλοί κάνουν δεύτερες σκέψεις. Η φθορά της ΝΔ είναι τέτοια που, παρά τη διαφαινόμενη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να την καρπωθεί, ενδέχεται να μην είναι δυνατός ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης. Έτσι κι αλλιώς η αυτοδυναμία είναι σχεδόν αδύνατη στις πρώτες εκλογές, που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Αλλά μπορεί να μην επιτευχθεί ούτε στις δεύτερες με ενισχυμένη αναλογική, αν το ποσοστό του πρώτου κόμματος είναι κάτω από 38%. Και τότε θα χρειαστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής και του νέου αρχηγού του. Μέχρι στιγμής και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι (αλφαβητικά, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Παπανδρέου) αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα αν θα συμπράξουν σε κυβέρνηση συνεργασίας και με ποιον και προτάσσουν την αυτόνομη πορεία του κόμματος. Όμως, ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο μόνος που έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την προοδευτική κυβέρνηση «ψευδή πρόταση». Εξ αυτού συνάγεται ότι, αν χρειαστεί, δηλαδή αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, ο κ. Λοβέρδος θα έτεινε ευήοκον ους σε πρόταση συνεργασίας με τη ΝΔ. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι και ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Λοβέρδο προτιμά για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ.

Η εμφανής υποστήριξη που έχει ο κ. Λοβέρδος από το μεγαλύτερο μέρος των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης φανερώνει ακριβώς αυτό: αν η ΝΔ δεν πετύχει αυτοδυναμία, να μπορεί να βρει συνεταίρο.

Ο δεύτερος, παράλληλος, στόχος όσων «ενδιαφέρονται» για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ είναι να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ δηλαδή κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και, αν χρειαστεί, με κάποιο τρίτο κόμμα. Γι’ αυτό η πίεση προς τον Γιώργο Παπανδρέου ή τον Νίκο Ανδρουλάκη (αν δεν εκλεγεί ο κ. Λοβέρδος), θα είναι μεγάλη. Ήδη ο πρώην πρωθυπουργός έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις και ο ίδιος έχει καταγγείλει παρεμβάσεις κατεστημένων συμφερόντων στην εσωκομματική εκλογή, μολονότι ο ίδιος κρατά ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα συμφέροντα αυτά, πάντως, αν εκλεγεί ο κ. Παπανδρέου, ελπίζουν να αποσπάσει ψηφοφόρους μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» του Αλέξη Τσίπρα να αποκλειστεί. Πάντως, ο κ. Παπανδρέου είναι ο μόνος υποψήφιος που θεωρείται ότι δεν θα συμφωνούσε σε νέα συνεργασία με τη ΝΔ, μετά την οδυνηρή εμπειρία της περιόδου 2011-2014.

Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ο περισσότερο «άγνωστος» από τους υποψηφίους, καθώς αποφεύγει επιμελώς να πει οτιδήποτε για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Ο ίδιος, αν εκλεγεί αρχηγός, θα προτιμούσε να μη βρεθεί στο δίλημμα να συμμετάσχει ή όχι σε κυβέρνηση συνεργασίας. Στη ΝΔ και στα μέσα ενημέρωσης που την υποστηρίζουν θα αρκούσε ο κ. Ανδρουλάκης να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπέρασμα: όσοι θα ψηφίσουν στις 5 Δεκεμβρίου (και αν χρειαστεί και στις 12) για το νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν ψηφίζουν μόνο γι’ αυτό. Αλλά (είναι πολύ πιθανό) και για το ποια κυβέρνηση θέλουν να σχηματιστεί μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές, αν οι κάλπες δεν βγάλουν αυτοδυναμία. Εντέλει το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης θα δείξει και πού ανήκει ο χώρος που έχει απομείνει από το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ: ανήκει στην ευρεία Κεντροαριστερά, όπως διακηρύσσουν οι υποψήφιοι αρχηγοί και τα άλλα στελέχη του ή απλώς έχει μετατραπεί, οριστικά πια, σε εν δυνάμει «τσόντα» του άλλοτε μεγάλου αντιπάλου του, της ΝΔ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα