Από Δευτέρα ελεύθεροι: Ζωή με μάσκα, αλλά χωρίς SMS – Ποια καταστήματα ανοίγουν

Από Δευτέρα ελεύθεροι: Ζωή με μάσκα, αλλά χωρίς SMS – Ποια καταστήματα ανοίγουν
Βόλτα στην παραλία του Φλοίσβου Eurokinissi

Ξεκινά από Δευτέρα η πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων και η μερική επιστροφή στην κανονικότητα. Τι θα επιτρέπεται και τι όχι.

Τελευταία μέρα καραντίνας, καθώς από Δευτέρα (04/05), αρχίζει η σταδιακή άρση των μέτρων, που είχαν ληφθεί στα πλαίσια της μάχης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Καταρχάς, σταματά η υποχρέωσή μας να στέλνουμε SMS στο 13033 και να έχουμε έγγραφη βεβαίωση για τις μετακινήσεις μας εντός του νομού όπου είναι η μόνιμη κατοικία μας, ωστόσο δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλο νομό. Επίσης προς το παρόν, απαγορεύονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά.

Όπως έχει διευκρινίσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, “επιτρέπεται η κίνηση σε όλη τη χώρα εντός περιφερειακής ενότητας. Για τις περιπτώσεις που αφορούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ισχύει η δυνατότητα μετακίνησης εντός μητροπολιτικού ιστού. Αυτό σημαίνει ότι περιφερειακές ενότητες οι οποίες απαρτίζουν το μητροπολιτικό ιστό, υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ τους. Ένας συμπολίτης μας μπορεί να φύγει από την Ελευσίνα και να πάει στη Νέα Μάκρη. Τι δεν μπορούν να κάνουν στην Αττική; Δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Τροιζήνα. Γιατί; Διότι πρέπει να περάσουν μέσα από άλλους νομούς. Δεν μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά, γιατί τα νησιά διέπονται από ειδικό καθεστώς. Άρα στις μητροπολιτικές περιοχές Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετατρέπεται η μεταξύ ενοτήτων μετακίνηση, αλλά όχι εκτός περιφέρειας, εκτός μητροπολιτικού ιστού, με τις αιρεσιμότητες που σας ανέφερα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ανακοινωθεί παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τις μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας και για τον μήνα Μάιο.

Παράλληλα, από τις 4 Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα Ι.Χ.

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Ποια καταστήματα ανοίγουν από τις 4 Μαΐου

Τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν απο Δευτέρα, καθώς και το ωράριο λειτουργίας τους γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως είπε τη Δευτέρα ανοίγουν:

-Βιβλιοπωλεία

-Καταστήματα γραφικής ύλης

-Καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών

-Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού

-Αθλητικού εξοπλισμού

-Ανθοπωλεία

-ΚΤΕΟ

-Κουρεία, κομμωτήρια

-Κέντρα αισθητικής

-Καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων

-Καταστήματα οπτικών και ακουστικών βαρηκοϊας.

 Ο υφυπουργός κάλεσε τις επιχειρήσεις να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας και τα ατομικά μέτρα προστασίας και υπενθύμισε οτι  για τυχόν παραβάσεις προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις.

Οι πολίτες θα μπορούν να καλούν στο 1520 προκειμένου να καταγγείλουν μη τήρηση των μέτρων ή φαινόμενα αισχροκέρδιας.

Ωράριο λειτουργίας

– Η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είνα στις 10:00.‬ Σημειώνεται, ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους δήμους που το απαρτίζουν.

– Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου‬, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή‬ από τις ‪7:00‬ έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις ‪7:00 έως τις 20:00‬.

– Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

– Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, 7:00‬ έως τις 22:00‬ καθημερινές και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00.

Όσες απο αυτού του είδους τις επιχειρήσεις διαθέτουν μασάζ,  και personal training ή pilates απαγορεύεται  η παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Τόνισε επίσης οτι σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων επιτρέπεται ενας πελάτης ανα  15 τμ. Σε ασανσέρ επιτρέπεται το 40% απο τα επιτρεπόμενα άτομα.

Τέλος, στα γραφεία πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.

Διευκρινίσεις για το πού θα πρέπει να φοράμε μάσκα

Μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε σχετικά με τις μάσκες και πού πρέπει να τις φοράμε, το Σάββατο, υπήρξε ανακοίνωση για το πότε θα είναι υποχρεωτική, ενώ σε σχετικές δηλώσεις προχώρησε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, το Σάββατο (02/05).

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η μάσκα από Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα:

-Μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί

-Στα ασανσέρ

-Στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

Επίσης η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα:

-Μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί

-Σούπερ μάρκερ, στα καταστήματα τροφίμων στον τομέα με τα μη τυποποιημένα τρόφιμα

-Σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα

-Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Σε όλους τους άλλους χώρους, υπάρχει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας, αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Κανόνες υγιεινής

Η διατήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών μεταξύ μας και η σωστή αντισηψία, αποτελούν τους κύριους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά από αύριο Δευτέρα 4 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις τελικές επίσημες οδηγίες για τα μέτρα δημόσιας υγείας, η υγιεινή των χεριών είναι το πρώτο μέτρο προστασίας, που αφορά όλους σε όλες τις συνθήκες. Αυτό περιλαμβάνει, ως γνωστόν, προσεχτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού.

Το δεύτερο αφορά την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των ατόμων. Σε γραφεία, σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, χώρους λατρείας, καταστήματα (όπως σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων), νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπούς ανοικτούς χώρους όλοι πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου. Στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων, ενώ στους ανελκυστήρες θα πρέπει να τηρείται 40% πληρότητα.

Ειδικοί κανόνες για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα καθοριστούν μετά τις 11 Μαΐου. , ενώ στον παρακάτω πίνακα προσδιορίζεται και ο αριθμός ατόμων ανά τ.μ. ανά κατηγορία χώρου και καταστημάτων.

Τι θα ισχύει με τα μέσα μεταφοράς

Όπως προαναφέραμε, στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Επίσης προβλέπεται ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση και αύξηση της συγχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο έλεγχος της χρήσης μασκών και ο περιορισμός του συνωστισμού στις εισόδους των σταθμών, αποτελούν αρμοδιότητα ελεγκτικού μηχανισμού που θα είναι επιφορτισμένος με αυτό το καθήκον.

Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών, θα διαμορφωθούν ως εξής:

– Στο μετρό και τον ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.

– Στο τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.

-Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000.

Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Επίσης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.).

Οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Επιτρέπεται η ατομική προσευχή

Με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (02/05) με ισχύ μέχρι και τις 16 Μαΐου 2020 παρατείνεται, με τις ήδη ισχύουσες προϋποθέσεις, η δυνατότητα τέλεσης λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων κ.λπ. στις εκκλησίες και γενικότερα στους χώρους λατρείας με την παρουσία μόνο θρησκευτικού λειτουργού και του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού και χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων, ενώ επιτρέπεται εκ νέου η ατομική προσευχή.

Με την ΚΥΑ ορίζονται, επίσης, οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για τη διασφάλιση των μέτρων προστασίας και πρόληψης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρχουν αντισηπτικά στην είσοδο για τους πιστούς που θα προσέλθουν για ατομική προσευχή, συστήνεται η χρήση μάσκας ενώ επιτρέπεται η παρουσία ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά. Διαβάστε όλη την ΚΥΑ για τις εκκλησίες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα