Δίκη Χρυσής Αυγής: "Ο Λαγός είχε πυγμή για αυτό είπα 'ο άντρακλάς μου δέρνει'"

Ο Ιωάννης Λαγός
Ο Ιωάννης Λαγός EUROKINISSI

Η πρώην αρραβωνιαστικιά του ευρωβουλευτή Ιω. Λαγού, Νικόλ Μπενέκη, απολογήθηκε στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της επαγγελματικό μέλος και όχι οπαδό.

«Πρόβα τζενεράλε» για τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των βουλευτών της Χρυσής Αυγής έγινε στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση. Η Νικόλ Μπενέκη, πρώην αρραβωνιαστικιά του ευρωβουλευτή Ιω. Λαγού, κατά την απολογία της, περιέγραψε ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, εξηγώντας πως οι ομιλίες «δεν προέτρεπαν σε βία», ενώ οι διανομές τροφίμων και ρούχων όχι μόνο δεν αφορούσαν μόνο τους Έλληνες, αλλά ήταν ελεύθερες για όλους, καταλήγοντας δε τη φράση: «Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, σε όλους δώσαμε...».

Όπως ισχυρίστηκε, η ίδια απλά εκφωνούσε τις ομιλίες που της έγραφε ο Ιω. Λαγός, γιατί «ήταν εντολή του ανώτερου μου», ενώ συνόδευε τον τότε σύντροφό της σε διάφορες εκδηλώσεις «όπως έκαναν όλες οι σύντροφοι και σύζυγοι των βουλευτών». Παράλληλα, δήλωσε ότι μόνο σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ψήφισε Χρυσή Αυγή και χαρακτήρισε τον εαυτό της επαγγελματικό μέλος και όχι οπαδό.

Η κατηγορούμενη αρνήθηκε ότι υπήρξε «μέτωπο γυναικών», λέγοντας: «Δεν υπήρξε ποτέ σαν θεσμικό όργανο, ήταν ένας όρος που είχε χρησιμοποιηθεί από τον κ. Μιχαλολιάκο για να δώσουν έμφαση ότι δεν ήταν ένα φαλλοκρατικό ανδροκρατούμενο κόμμα. Ήθελαν να δείξουν ότι υπήρχαν και γυναίκες, εγώ δεν είχα ακούσει να χρησιμοποιείται κάπου ως όργανο».

"Ο άντρακλάς μου δέρνει"

Το δικαστήριο απασχόλησαν ιδιαίτερα τα μηνύματα που αντάλλαξαν ο Ιω. Λαγός και η Νικόλ Μπενέκη κατά το επίδικο διάστημα. Για το sms «μπράβο λατρεία πάντα χάνω τα καλά», που ακολούθησε την επίθεση κατά του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο», η κατηγορούμενη είπε πως ήταν το γεγονός ότι ο Ιω. Λαγός πήγε με άλλα άτομα στο Αστυνομικό Τμήμα «και κατάφερε να ελευθερώσει» όσους είχαν προσαχθεί.

Κατηγορούμενη: «Είχε την πυγμή να τους βγάλει έξω. Θα χαιρόμουν να τον δω να εκτελεί τα χρέη βουλευτή. Αυτό εννοούσα.»

Πρόεδρος: «Για το "ο άντρακλας μου δέρνει", δεν θα ρωτήσω καν. Ας ρωτήσει κάποιος άλλος...»

(...)

Εισαγγελέας: «Πείτε τι εννοούσατε.»

Κατηγορούμενη: «Ο Έλληνας και η Ελληνίδα έχει ιδιαίτερη νοοτροπία και συχνά λέει αντίστοιχες εκφράσεις. Στα πλαίσια του μεταφορικού το είπα. Φυσικά δεν το εννοούσα όπως ακούγεται. Το είπα με αφορμή το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα, ότι έφυγε νικητής. Αλίμονο αν το έλεγα κυριολεκτικά.»

Όσο για τις φωτογραφίες της ίδιας με όπλα, η κατηγορούμενη υποστήριξε πως πρόκειται για το υπηρεσιακό όπλο του αδελφού της και την καραμπίνα του, τα οποία διαθέτει νόμιμα γιατί είναι αστυνομικός. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η φωτογραφίες βγήκαν «για πλάκα».

Πρόεδρος: «Είναι λογικό; Να δώσει ένας αστυνομικός το υπηρεσιακό του όπλο στην αδελφή του;»

Κατηγορούμενη: «Όλος ο κόσμος το κάνει αυτό... Η αδελφή του είμαι. Ήταν πλάκα, έστω μία επιπολαιότητα...»

Πρόεδρος: «Αυτό για έναν αστυνομικό, δεν είναι πλάκα.»

Να σημειωθεί πως η σύζυγος του Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, δεν προσήλθε να απολογηθεί για το πλημμέλημα της ψευδορκίας. Μέσω του συνηγόρου της, υπέβαλε αυτοτελή ισχυρισμό για την εξάλειψη του αξιοποίνου λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα, καθώς καταργήθηκε η επίμαχη πράξη, δηλώντας πως αν το αίτημα απορριφθεί, εκείνη θα προσέλθει να απολογηθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή, Δίκη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ελεύθερος ο Χρ. Στεργιόπουλος για τη δολοφονία Λουκμάν

Δίκη Χρυσής Αυγής: Προκαλεί ο πυρηνάρχης Πειραιά ανήμερα της δολοφονίας Φύσσα

Χρυσή Αυγή: Ένοχοι Παναγιώταρος - Μπαρμπαρούσης

Χρυσή Αυγή: 4+1 καταδίκες της ηγεσίας

SHARE: