Δημήτρης Λιγνάδης: Η ώρα του εισαγγελέα – Το χρονικό της σύλληψης

Δημήτρης Λιγνάδης: Η ώρα του εισαγγελέα – Το χρονικό της σύλληψης
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΤ και του Εθνικού Θεάτρου για την ανάληψη κοινών δράσεων με στόχο τη διεθνή προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού πολιτιστικών εμπειριών.Στην υπογραφή παρέστησαν η πρόεδρος του ΕΟΤ Ατζελα Γκερέκου,ο πρόεδρος του Εθνικού Βασίλης Πουλαντζας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Λιγνάδης, Τρίτη 26 Μαϊου 2020 (EUROKINISSI) Eurokinissi

Οι μηνύσεις, οι μαρτυρίες και οι ενέργειες της Δικαιοσύνης, που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του σκηνοθέτη για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Σήμερα μετήχθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Τα απαραίτητα αντανακλαστικά είχε τελικά η ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία μέσα σε περίπου 2 ημέρες κατόρθωσε να συλλέξει επαρκή στοιχεία για να εκδόσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, τον οποίο μόλις την Πέμπτη η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη,  κατήγγειλε ότι την «εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη».

Το χρονικό της σύλληψης Λιγνάδη

Με την πρώτη μηνυτήρια αναφορά να υποβλήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, από τα μέσα της εβδομάδας και κυρίως από την Πέμπτη το βράδυ, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Όλα έδειχναν ότι ο «επικίνδυνος άνθρωπος» πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου σύντομα θα βρισκόταν ενώπιον των δικαστικών αρχών. Άλλωστε, παρόμοιες ενέργειες είχαν γίνει και κατά την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου και της αθλήτριας ιστιοπλοΐας, που κατήγγειλε το βιασμό της από τον προπονητή της σε ηλικία 11 ετών.

Συνολικά πέντε πρόσωπα -2 μηνυτές και 3 μάρτυρες- είναι εκείνα που έδωσαν τα απαραίτητα εργαλεία για τις εισαγγελικές αρχές έτσι ώστε να ασκήσουν ποινική δίωξη σε βάρος του σκηνοθέτη για το αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα του βιασμού κατά συρροή.

Ο κατηγορούμενος πλέον Δημ. Λιγνάδης, ο οποίος το Σάββατο το απόγευμα προσήλθε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ,  όπου και συνελήφθη, σήμερα οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα για την εκτέλεση του σε βάρος του εντάλματος και στη συνέχεια ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας, που χειρίζεται τη δικογραφία. Εκεί, αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία προκειμένου να λάβει γνώση της δικογραφίας και των κατηγοριών που του αποδίδονται, προτού απολογηθεί.

“Η Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη” ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη Νίκος Γεωργουλέας, λίγο μετά την σύλληψη του σκηνοθέτη. Eurokinissi

 

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης, Νικ. Γεωργουλέας, εξερχόμενος από τη ΓΑΔΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους μεταξύ άλλων:  “Στην παρούσα φάση, επειδή δεν έχω λάβει δικογραφία, δεν θέλω να κάνω τοποθέτηση. Αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Ο κ. Λιγνάδης είναι ένα άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής με οργανωμένη σκέψη, που έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεσή των αρχών. Ο πελάτης μου δεν θέλει να πει κάτι. Όλα αυτά που ακούγονται τα αρνείται. Θα έχει την ευκαιρία να ακουστεί και θα κρίνουν οι αρμόδιοι”.

Τρεις οι μαρτυρίες – φωτιά στην υπόθεση Λιγνάδη

Η Παρασκευή αποτέλεσε μία κομβική ημέρα για την έρευνα, αφού, οι εισαγγελικές αρχές συγκέντρωσαν τρεις πολύ σημαντικές μαρτυρίες, οι οποίες ελήφθησαν κάτω από άκρα μυστικότητα.

Καταλυτικό ρόλο φαίνεται πως είχε 40χρονη γυναίκα  η οποία θεωρείται μάρτυρας – κλειδί. Κι αυτό γιατί -κατά πληροφορίες- υποστήριξε στην κατάθεση της ότι η ίδια βρισκόταν στο στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη μέχρι και πριν περίπου μία 5ετία, ενώ φέρεται να ήταν σε θέση να καταθέσει λεπτομέρειες σχετικά με τις καταγγελίες κατά του Δημ. Λιγνάδη. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται να επιβεβαίωσε τους μηνυτές, λέγοντας ότι ο κατηγορούμενος πράγματι προσέγγιζε ανηλίκους.

Ωστόσο, αυτής της κατάθεσης, ακολούθησε ένας άνδρας, ο οποίος προτάθηκε ως μάρτυρας από τον από τον 25χρονο μηνυτή που κατήγγειλε ότι το 2010 υπήρξε θύμα βιασμού σε ηλικίας 14 ετών.  Πηγές αναφέρουν πως ο νεαρός άνδρας ήταν -μαζί με τον 25χρονο- μέλος παρέας αγοριών που βρέθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη, όπου ο τελευταίος τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες κι έπειτα τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης Eurokinissi

 

Υπενθυμίζεται ότι ο 25χρονος μηνυτής έχει αναφέρει στη μήνυση του ότι υπήρχαν και άλλα παιδιά, καταγγέλλοντας παράλληλα: “Ήμουν 14 χρόνων, πήγαινα στη Β’ Γυμνασίου. Μας πλησίασε λέγοντάς μας ότι ψάχνει νέα ταλέντα για το θέατρο. Μας είπε ότι είχε πολλές γνωριμίες και μπορούσε να βοηθήσει όποιον ήθελε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Μ’ έπαιρνε και πηγαίναμε σε συναυλίες πολύ γνωστών τραγουδιστών”.

Ο τρίτος μάρτυρας, στον οποίο επίσης βασίστηκαν οι αρχές για την άσκηση ποινικής δίωξης, προτάθηκε –όπως προκύπτει- από τον Βασίλη Κ.,  ο οποίος και σε τηλεοπτική του συνέντευξη έχει αναφερθεί στο περιεχόμενο της μήνυσης του, καταγγέλλοντας ότι υπήρξε κι αυτός θύμα σεξουαλικής βίας. Αν και τα αδικήματα που αφορούν στη δική του υπόθεση είναι παραγεγραμμένα, με χρόνο τέλεσης το 1995, κατονόμασε -όπως είχε κάνει και η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου- τον τρίτο μάρτυρα, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να κλητευθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι έπεσε κι αυτός θύμα βιασμού και μάλιστα την περίπου τελευταία 5ετία, περιγράφοντας ένα αδίκημα που δεν έχει κίνδυνο παραγραφής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα