Εισαγγελική έρευνα για τις "VIP ΜΕΘ"

ΜΕΘ Covid
ΜΕΘ Covid ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Στο "μικροσκόπιο" της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι καταγγελίες για διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για VIP πρόσωπα.

Οι καταγγελίες που έγιναν από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που παραμένουν κλειστές για την ενδεχόμενη νοσηλεία συγκεκριμένων ατόμων, προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Οι καταγγελίες πλέον θα ερευνηθούν στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσα ανοιχτής και σε εξέλιξη προκαταρκτικής έρευνας για τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εισαγγελικός λειτουργός που χειρίζεται ήδη την σχηματισθείσα δικογραφία θα ελέγξει αν οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, θα οδηγήσουν στην απόδοση ευθυνών για την αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

ADVERTISING

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΠΟΕΔΗΝ, «ενώ υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ, η κυβέρνηση δεν τις αξιοποιεί» και παράλληλα «είναι εκτός μάχης, κρατημένες για "VIP περιστατικά"». Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, χαρακτήρισε την καταγγελία «Fake news».

«Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν» ανέφερε ο Θ. Πλεύρης.

Το χρονικό των καταγγελιών

Την Τετάρτη (8/12) ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απάντησε στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκο ο οποίος έκανε λόγο για ΜΕΘ για VIP, συγκεκριμένα 47 στον αριθμό, την ώρα που καθημερινά σχεδόν, πάνω από 100 διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός εντατικής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NEWS 24/7, με βάση τα στοιχεία για 1300 ΜΕΘ, αφήνονται περιθώρια κάποιος να σκεφτεί ότι μπορεί και να υπάρχουν κενές ΜΕΘ ως "καβάτζες". Μάλιστα σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Πάνο Παπανικολάου, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν μονάδες οι οποίες διατηρούνται κενές ειδικά σε πανεπιστημιακές κλινικές και τις οποίες διαχειρίζονται καθηγητές που "τα πηγαίνουν καλά" με το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Τα νούμερα που αναφέρονται προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, στις 27 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υγείας κύριος Θάνος Πλεύρης μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ότι το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα στο ΕΣΥ είναι 1300 και ότι επιπρόσθετα έχει δεσμεύσει το Υπουργείο Υγείας και όλες τις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμη και αν ήτανε υπερβολή αυτό που ανέφερε ο υπουργός, "αυτό που οφείλει να κάνει το Υπουργείο Υγείας είναι να αναφέρει αναλυτικά ανά νοσοκομείο πόσες είναι οι κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το καθένα, όπως και πόσες κλίνες ΜΕΘ έχει δεσμεύσει από κάθε ιδιωτική κλινική", δήλωνε χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7 ο κ. Παπανικολάου.

"Η πραγματικότητα ποια είναι: στα νοσοκομεία του ΕΣΥ λειτουργούν περίπου 1000 κλίνες ΜΕΘ και οι οποίες είναι λιγότερες από τις εξοπλισμένες οι οποίες είναι 1092. Από τις τελευταίες πολλές δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, λειτουργούν περίπου 1000. Επίσης από τον ιδιωτικό τομέα η δέσμευση ΜΕΘ για περιστατικά μη covid είναι λιγότερες από 100" αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.

"Επίσης με βάση τα στοιχεία που έχω, νοσηλεύονται στο ΕΣΥ 595 με 600 ασθενείς με κορονοϊό σε ΜΕΘ κι άλλοι 500 περίπου σε κλίνες ΜΕΘ non covid, συνολικά δηλαδή 1100. Όμως στις 6 Δεκεμβρίου 2021 σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, είχαμε 714 άτομα διασωληνωμένους λόγω κορονοϊού. Την ίδια μέρα το μεσημέρι η επίσημη πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, αναφέρει εκτός ΜΕΘ 154 εκ των οποίων περίπου 120 πάσχουν από κορονοϊό. Με βάση δηλαδή τα στοιχεία εκείνα υπήρχε πληρότητα σε ΜΕΘ 120%, και γι' αυτό οι διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ".

Την ίδια στιγμή όμως, στο επίσημο site της Κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της επιδημίας, φαινόταν κάλυψη κατά 98%. Από αυτό συνάγεται ως συμπέρασμα, είναι ότι υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ οι οποίες ίσως και να φυλάγονται για "ειδικές περιπτώσεις".

ΠΟΕΔΗΝ: Θα καταθέσουμε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει οτι η Εκτελεστική της Επιτροπή συντάσσει με την Νομική της Σύμβουλο αναφορά την οποία θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

"Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορωνοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ" συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ. "Για ποιο λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά;" διερωτάται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: "Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα  που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων".

"Υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους  είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους".

"Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ δεν το επιτρέπουν".

"Θα πρέπει λοιπόν να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών" καταλήγει η ανακοίνωση.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΣΥ, Κορονοϊός, Covid-19, Θανάσης Πλεύρης
SHARE:

24Media Network