Φωτιά στα Βίλια: Γιατί δεν εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση

Φωτιά στα Βίλια: Γιατί δεν εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση
intime

Δύσκολες ώρες στα Βίλια το απόγευμα της Τετάρτης με τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια της κωμόπολης και να καίγονται κτίσματα δίπλα από το δάσος. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το 112 όπως σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έκρινε πως η φωτιά που ξέσπασε μετά από αναζωπυρώσεις το μεσημέρι της Τετάρτης στα Βίλια, θα μπορούσε να οριοθετηθεί μέχρι το βράδυ, και πως δεν θα απειληθούν άμεσα, σπίτια στην περιοχή. Μάλιστα, άπαξ και δεν έγινε νωρίτερα, η εκκένωση θα ήταν πολύ δύσκολη να συμβεί σε δεύτερο χρόνο.

Η εικόνα που διατυπώθηκε από την κυβέρνηση, όπως μετέδωσε και το OPEN, ήταν πως η φωτιά μπορεί να οριοθετηθεί με τις υπάρχουσες δυνάμεις και γι΄αυτό δεν εκδόθηκε σήμα από το 112.

Από την άλλη, ο δήμαρχος Βιλίων Χρήστος Στάθης δήλωσε πως οι φλόγες βρίσκονται 30 μέτρα από τα σπίτια και έκανε έκκληση να πάνε όλα τα εναέρια μέσα στην περιοχή.

Οι φλόγες βρίσκονται δίπλα στα σπίτια, είπε ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο για διαχρονικές παθογένειες. “Καίγεται το πιο όμορφο χωριό της Αττικής, βλέπουμε μια ανικανότητα”, σημείωσε. Σημειώνεται, πως όπως μετέδωσαν οι τηλεοπτικές κάμερες, κάποια κτίσματα παραδόθηκαν στις φλόγες μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Δήμαρχος Μάνδρας: Η αλλαγή του ανέμου χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών

Για πολύ δύσκολες ώρες στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, έκανε λόγο ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης. Οι δυνάμεις του δήμου συμπράττουν μαζί με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός. Σε αυτό ακριβώς στάθηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στάθης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: “Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια”. Και πρόσθεσε: “Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη”.

Για πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώνεται στο να οριοθετηθεί η φωτιά μέχρι να βραδιάσει, πριν δηλαδή σταματήσουν να επιχειρούν οι εναέριες δυνάμεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα