Κορονοϊός: Μικρός παραμένει ο αριθμός των τεστ

Κορονοϊός: Μικρός παραμένει ο αριθμός των τεστ
Λήψη δείγματος για έλεγχο κρουσμάτων στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. AP

Τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και το Κυβερνητικό Παρατηρητήριο για τον κορονοϊό, δείχνουν μόλις 5000 τεστ τη μέρα. Προβληματισμός από χιλιάδες πιθανά μη εξεταζόμενα δείγματα.

Για δεκάδες χιλιάδες δειγματοληψίες σε τουρίστες από την 1η Ιουλίου κάνουν λόγω πηγές από τις υγειονομικές αρχές, όμως την ίδια στιγμή τόσο τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ όσο και Κυβερνητικό Παρατηρητήριο για τον κορονοϊό, αναφέρουν ότι την τελευταία εβδομάδα ελέγχθηκαν κατά μέσο όρο 5000 τεστ ημερησίως σε όλη την Ελλάδα. Έτσι η εικόνα για τα εισαγόμενα κρούσματα είναι λιγότερο ξεκάθαρη, αν και το μικρό ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων διασφαλίζει ότι δεν έχουμε αθρόες εισαγωγές κρουσμάτων και ότι ακόμη η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 16 Ιουλίου είχαν διενεργηθεί 72.896 έλεγχοι δειγμάτων για κορονοϊό. Από αυτά περίπου 21.000 αφορούν σε ελέγχους σε επιβάτες πτήσεων. Ειδικότερα με βάση την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ η οποία δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Πέμπτη, από την εκδήλωση της επιδημίας μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 398.347 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6099 (1.5%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

“Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 43568 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 90 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό”, επισημαίνει χαρακτηριστικά η έκθεση. Συνεπάγεται ότι τα τεστ για τα οποία υπάρχει αποτέλεσμα μετά και το άνοιγμα των πτήσεων και δη τον Ιούλιο δεν ξεπερνούν τα 2-2.500 τη μέρα στην καλύτερη περίπτωση.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από την 9η Έκθεση του Παρατηρητηρίου για τον Covid-19 για το διάστημα 8-15 Ιουλίου, όπου συνολικά στον πληθυσμό ο αριθμός των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο.

Συμπεραίνεται λοιπόν ότι ο αριθμός των τεστ παρά τη δυναμική που διαθέτει η χώρα να κάνει ελέγχους είναι σχετικά χαμηλός και δεν θα είναι περίεργο αν κάποια στιγμή ανακοινωθεί και ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων.

Πάντως η κατάσταση δείχνει προς το παρόν καλή και όπως αναφέρει και η έκθεση του Παρατηρητηρίου αν και σημειώνεται αύξηση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1 (στο 0,4). Η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας και το γεγονός ότι συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, δείχνει ότι συνολικά η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα