Lockdown: “Κόκκινη” η Αττική- Την Παρασκευή τα νέα μέτρα

Lockdown: “Κόκκινη” η Αττική- Την Παρασκευή τα νέα  μέτρα
Κορονοϊός στην Αθήνα AP

Η ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εξετάζοντας τα τελευταία στοιχεία αναβάθμισε την επικινδυνότητα εξάπλωσης του κορονοϊού σε όλη την Αττική, πλην των νησιών. Τα μέτρα που εξετάζονται

Σε μία σύσκεψη η οποία κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, οι επιδημιολόγοι οι οποίοι αποτελούν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ενέταξαν το σύνολο των τομέων της Περιφέρειας Αττικής -εκτός των νησιών- μεταξύ των “κόκκινων” περιοχών της χώρας, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου. Το γεγονός αυτό φέρνει ένα νέο lockdown στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη υποεπιτροπή ολοκλήρωσε τη δουλειά της και αύριο το σύνολο των εμπειρογνωμόνων θα αποφασίσουν από κοινού την εισήγηση σχετικά με τα μέτρα. Επειδή η περιοχή της Αττικής αποτελεί την πλέον πυκνοκατοικημένη της χώρας, τα όποια μέτρα ληφθούν θα έχουν αντίκτυπο στο σύνολο της χώρα. Κρισιμότερο δε είναι το τι θα γίνει με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι αυτά, όμως συνήθως όταν μια περιοχή αλλάζει επίπεδο με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους και εντάσσεται στις χειρότερες, τότε το λιανεμπόριο παύει να λειτουργεί ενώ περιορίζεται περαιτέρω και η κυκλοφορία το βράδυ.

Όμως όλα αυτά θα διευκρινιστούν το πρωί της Παρασκευής στη σύσκεψη της Επιτροπής στο σύνολό της.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών και κυρίως η επίπτωση της κινητικότητας στην επιδημία λόγω του ανοίγματος του λιανεμπορίου. Με βάση αυτά τα στοιχεία η πορεία της επιδημίας στην Αττική δείχνει να είναι ανοδική, χωρίς βεβαίως να σημειώνει τη ραγδαία “εκθετική” αύξηση.

Όμως η τάση που υπάρχει είναι πολύ σύντομα να βρεθεί ο νομός σε δύσκολη κατάσταση και να πιεστεί εκ νέου το ΕΣΥ.

Όσον αφορά στα μέτρα, εκτιμάται πως η εισήγηση της επιτροπής είναι Γυμνάσια και Λύκεια να μην ανοίξουν όμως η Κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να τηρήσει τη δέσμευσή της για άνοιγμα τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Επίσης και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ τα οποία αναμένονταν την 1/2 δεν φαίνεται να ανοίξουν ενώ θα ανασταλεί και η λειτουργία των κομμωτηρίων. Για το ωράριο δεν είναι σαφές αν η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 6 το απόγευμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει το μέχρι 9. Για το λιανεμπόριο δε, υπάρχουν σκέψεις για να επανέλθει το click away ή να εφαρμοστεί το click in shop.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα