Αργολίδα: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο – Εκκενώθηκε το χωριό Γκάτζια

Αργολίδα: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο – Εκκενώθηκε το χωριό Γκάτζια
Νυχτερινή εικόνα από πυρκαγιά σε δασική έκταση Eurokinissi

Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες στο Αραχναίο, με τους δυνατούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής. Εκκενώθηκε το χωριό Γκάτζια.

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην τοπική κοινότητα Αραχναίο, του δήμου Ναυπλιέων, στην Αργολίδα, ωστόσο η εικόνα είναι καλύτερη.

Στο σημείο επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, ενώ συνδράμουν υδροφόρες Ο.Τ.Α. Επίσης, μέχρι τη δύση του ήλιου επιχειρούσαν 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Οι άνεμοι πνέουν με ένταση 5-6 μποφόρ. Οι αρχές λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής, προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση του χωριού Γκάτζια του Δήμου Επιδαύρου. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στην περιοχή Μετόχι.

Φωτιά στο Αραχναίο Αργολίδας Eurokinissi

Για την εκκένωση οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν από τις τοπικές αρχές και μέσω μηνύματος του 112. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γκάτζια Επιδαύρου, απομακρυνθείτε άμεσα προς Μετόχι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε δύσβατο και ορεινό σημείο, έχοντας απομακρυνθεί από την κοινότητα Γκάτζια, που απειλήθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής.

Πυρκαγιά στην είσοδο του ορεινού χωριού Αραχναίο του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ

anagnostis.org

Τα ελικόπτερα βρήκαν άδεια δεξαμενή πυρόσβεσης

Από τη θάλασσα αναγκάζονται να ανεφοδιάζονται νερό τις πρώτες κρίσιμες στιγμές τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, προκειμένου να κατασβήσουν τη φωτιά που μαίνεται στο Αραχναίο, σύμφωνα με το anagnostis.org. Η δεξαμενή πυρόσβεσης που βρίσκεται στο φυλάκιο του Αμαριανού είναι άδεια από νερό, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής.

anagnostis.org

Όπως δήλωσε στο NEWS 24/7, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δικαίος “η δεξαμενή αυτή κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στον Δήμο λίγο μετά το 2008 για την πυρασφάλεια του Αμαριανού επειδή υπάρχουν ελαιώνες. Τα τελευταία χρόνια όμως, ο Δήμος την έχει παρατήσει. Μιλάμε για μία δεξαμενή 1.200 κυβικών. Τα πυροσβεστικά οχήματα και τα ελικόπτερα θα μπορούσαν να πάρουν νερό από αυτή τη δεξαμενή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη φωτιά, αντί να πηγαίνουν στο Ναύπλιο. Είναι πολύ κοντά στη φωτιά αυτή η δεξαμενή. Θα μπορούσε να βοηθήσει για την κατάσβεση της φωτιάς. Αδιαφόρησαν και αυτά είναι τα χάλια σήμερα”.

Πυρκαγιά και στη Χαλκίδα

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στη Χαλκίδα, πίσω από τη ΔΕΗ, και καίει δασική έκταση.

Στο σημείο έχουν μεταβεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς η φωτιά καίει δασική έκταση κοντά σε σπίτια. Ειδικότερα, επιχειρούν 51 πυροσβέστες με 1 πεζοπόρο τμήμα, 22 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα

Στην περιοχή, όπου έχει λίγη βλάστηση και απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από κατοικημένη περιοχή, πνέουν ισχυροί άνεμοι.

«Έχουμε αποφύγει τα δύσκολα. Είναι θέμα χρόνου οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, όπως επίσης μηχανήματα και υδροφόρα που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια και τους δήμους να ελέγξουν την κατάσταση» αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και μάλιστα συμπεραίνει «ήδη έχουμε αποφύγει τα δύσκολα με την ενεργοποίηση που είχαμε».

Όπως αναφέρουν στο eviathema.gr μελισσοκόμοι που είχαν τοποθετημένα μελίσσια στο συγκεκριμένο σημείο, κάηκαν ολοσχερώς μαζί με μια αρκετά μεγάλη έκταση γης.

Επίσης, πριν από λίγο εντοπίστηκαν καπνοί σε δασική περιοχή στο Γοργοπόταμο της Λαμίας. Πρόκειται για φωτιά μικρής έκτασης και ήδη έκαναν ρίψεις νερού τα 2 PZL που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Λαμίας, ενώ κατευθύνονται πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σε ύφεση τα μέτωπα σε Σαλαμίνα και Ζάκυνθο – Φωτιά και στη Χαλκίδα

Σε ύφεση βρίσκεται, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στον Αγιο Νικόλαο, στη Σαλαμίνα.

Στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αφού υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Νικόλαος, σημαίνοντας συναγερμό στην πυροσβεστική, με επίγειες και εναέριες δυνάμεις να επιχειρούν στο σημείο.

Μάλιστα, η φωτιά εκδηλώθηκε πλησίον κατοικημένης περιοχής, κοντά σε σπίτια, με τους δυνατούς ανέμους να προκαλούν ανησυχία για την πορεία της.

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Νερατζούλες στη Ζάκυνθο, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη του νησιού.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Έρικσον και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ. Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Πρόλαβαν την πυρκαγιά κοντά σε Μονή στη Λαμία

Παράλληλα, επικίνδυνη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Κυριακής, κοντά στη Μονή Γοργοϋπηκόου στο Γοργοπόταμο.

Όπως αναφέρει το Lamiareport, η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση με 5 οχήματα και 10 πυροσβέστες, ενώ καθοριστική ήταν η επέμβαση των PZL που σηκώθηκαν από το αεροδρόμιο Λαμίας και επιχείρησαν ρίψεις τρεις φορές.

Στο σημείο βρέθηκε για το συντονισμό της πυρκαγιάς ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Φθιώτιδας Πύραρχος Ανδρέας Μωράτης, ενώ σημαντική βοήθεια στα πυροσβεστικά οχήματα πρόσφεραν οι υδροφόρες του Δήμου Λαμιέων.

Η πυρκαγιά πρόλαβε να κάψει μόλις τρία στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, πριν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

49 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Συνολικά 49 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο, σε όλη την Ελλάδα.

Για την κατάσβεσή τους, επιχείρησαν συνολικά 919 πυροσβέστες με 352 οχήματα, 26 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα