Πρόσφυγες: Σοβαρά προβλήματα στη σίτιση των αναγνωρισμένων

Πρόσφυγες: Σοβαρά προβλήματα στη σίτιση των αναγνωρισμένων
Πρόσφυγες AP

Μετά τη διακοπή των προγραμμάτων σίτισης στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, παρατηρούνται πολύ σοβαρά προβλήματα στα κατά τόπους καμπ.

Πολύ μεγάλα προβλήματά με τη σίτισή τους αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που εξακολουθούν να διαβιούν σε προσφυγικά καμπ χωρίς να έχουν όμως πρόσβαση στα “προνόμια” της οικονομικής και υλικής ενίσχυσης.

Είναι γνωστό ότι με το νέο νόμο οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, όσοι δηλαδή έχουν εξασφαλίσει άσυλο, παύουν να ενισχύονται χρηματικά και παύουν να σιτίζονται ενώ απαγορεύεται και η διαμονή τους στα καμπ.

Επειδή όμως στην πράξη αποδείχθηκε τρομερά δύσκολο για τους πρόσφυγες να βρουν διέξοδο (σπίτι και δουλειά δηλαδή), πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στα καμπ όπου τουλάχιστον βρίσκουν ένα κρεβάτι να κοιμηθούν.

Η σίτιση γίνεται πλέον με έξοδα των προσφύγων αλλά αυτό προφανώς ισχύει για όσους διαθέτουν χρήματα. Οι υπόλοιποι, τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη διακοπή της χορήγησης του full basket (καλάθι με τα απολύτως απαραίτητα τρόφιμα που αντιστοιχούσαν στις ανάγκες μίας εβδομάδας ανά πρόσφυγα) καλύπτονται από την… ιδιωτική πρωτοβουλία και τους αλληλέγγυους. Μία ομάδα Ισπανών αλληλέγγυων μαγειρεύει ας πούμε έξω από γνωστό καμπ. Εξω από ένα άλλο τη δουλειά αυτή ανέλαβε μία τοπική επίχειρηση και πάει λέγοντας.

Ο πληθυσμός των ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από τη διακοπή της χρηματοδότησης και της σίτισης υπολογίζεται στους 7000, νούμερο όπου όπως αντιλαμβάνεται κανείς είναι πολύ μεγάλο.Εννοείται ότι μέσα στους 7000 υπάρχουν και παιδιά.

Η κυβέρνηση πάντως εμμένει στην πολιτική της, κλείνει καμπ ενώ σε άλλα (τέσσερα συγκεκριμένα) έδωσε εντολή για ανέγερση…τείχους γύρω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Με δεδομένο όμως ότι δεν υπάρχει μέριμνα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, ούτε καν για την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας, προκύπτουν ερωτήματα για το ακριβώς θα γίνει αν η κατάσταση χειροτερεύσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ή μήνες.

Η λύση του να αφήνονται άνθρωποι να πεινούν, εν έτει 2021, σε ελληνικό έδαφος σαφώς και δεν είναι ρεαλιστική.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα