“Αυτοκτονικός καπιταλισμός”: Η προειδοποίηση του προέδρου της Κολομβίας για την ανθρωπότητα

Διαβάζεται σε 4'
“Αυτοκτονικός καπιταλισμός”: Η προειδοποίηση του προέδρου της Κολομβίας για την ανθρωπότητα
AP Photo Ivan Valencia

Ο πρόεδρος της Κολομβίας προειδοποίησε για τον “αυτοκτονικό” καπιταλισμό που απειλεί την ανθρωπότητα, μιλώντας στην παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική κρίση.

Για τον “αυτοκτονικό” καπιταλισμό που απειλεί να οδηγήσει στην καταστροφή της ανθρωπότητας και του πλανήτη προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, τονίζοντας ότι το σημερινό οικονομικό μοντέλο, το οποίο βασίζεται στην εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων, οδηγεί σε πολέμους, φασισμό και ίσως ακόμα και στην εξαφάνιση της ζωής.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική κρίση, ο Πέτρο κατηγόρησε τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων για την αντίστασή τους στη μετάβαση σε πράσινες πηγές ενέργειας, λέγοντας ότι «αυτός ο παρωχημένος τρόπος ενέργειας οδηγεί στο θάνατο» και τίθεται το ερώτημα αν ο καπιταλισμός μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα μοντέλο ενέργειας χωρίς ορυκτά καύσιμα.

Ο Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος δεν μπορεί να επανεκλεγεί λόγω του Συντάγματος, ανέφερε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε έναν επικίνδυνο δρόμο: «Κατευθυνόμαστε προς τη βαρβαρότητα, και η βαρβαρότητα είναι το προοίμιο ή η ίδια η ουσία του φασισμού».

Στη συνέχεια, όπως μεταδίδει ο Guardian, τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα για την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Η διεθνής διάσκεψη για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα

Η Κολομβία φιλοξενεί τη διεθνή διάσκεψη για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων και ειδικών από 57 χώρες.

Στη διάσκεψη που ξεκίνησε την Τρίτη, συζητήθηκαν στρατηγικές και δράσεις για την απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων και την ανάπτυξη καθαρών πηγών ενέργειας.

Οι χώρες της διάσκεψης αναφέρθηκαν στη δημιουργία οδικών χαρτών για τη σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ η Κολομβία και η Γαλλία παρουσίασαν τα σχέδιά τους για το μέλλον.

Από την ομιλία του Γκουστάβο Πέδρο AP Photo Ivan Valencia

Μια κεντρική συζήτηση στην διάσκεψη αφορούσε το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών και πώς αυτό επηρεάζει την ικανότητά τους να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως αναφέρθηκε από οικονομολόγους και ειδικούς, πολλές χώρες του παγκόσμιου νότου πιέζονται να αυξήσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο.

Η Σουζάνα Μουχαμάντ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Κολομβίας, εξήγησε ότι οι χώρες που έχουν προβλήματα με τα χρέη τους αδυνατούν να πληρώσουν για βασικά αγαθά όπως φάρμακα και τεχνολογία χωρίς τα έσοδα από τα ορυκτά καύσιμα.

Η ανάγκη για διαγραφή χρεών και οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Πολλοί εκπρόσωποι από τις αναπτυσσόμενες χώρες ζήτησαν τη διαγραφή χρεών, καθώς θεωρούν ότι τα χρέη που πληρώνουν οι χώρες τους δεν έχουν ωφελήσει τους λαούς τους και έχουν προκαλέσει ζημιά στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Η Λίντι Νάκπιλ, συντονίστρια της Κίνησης Ασιατικών Λαών για το Χρέος και την Ανάπτυξη, δήλωσε: «Τα χρέη που πληρώνουν οι λαοί μας από έργα ορυκτών καυσίμων δεν τους ωφέλησαν και στην πραγματικότητα τους βλάπτουν, ενώ επιβαρύνουν τον πλανήτη».

Η διάσκεψη στη Σάντα Μάρτα δεν είχε ως στόχο να παράγει νέες χρηματοδοτικές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά να ενθαρρύνει τη συζήτηση για χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να προωθήσουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτές οι συζητήσεις στη Σάντα Μάρτα ενδέχεται να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για σημαντικές χρηματοδοτικές μεταρρυθμίσεις και μια πιο βιώσιμη, πράσινη οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα