Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί ανατολικά και νότια- Επιχείρηση διάσωσης από το Αζοφστάλ

Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί ανατολικά και νότια- Επιχείρηση διάσωσης από το Αζοφστάλ
Βομβαρδισμοί κοντά στο Κίεβο AP

Στην ανατολική και νότια Ουκρανία έχουν στραφεί οι ρωσικές δυνάμεις, με βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις. Δραματική παραμένει η κατάσταση στο Αζοφστάλ, με το Κίεβο να προαναγγέλλει επιχείρηση διάσωσης.

Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι βομβαρδισμοί και οι πυραυλικές επιθέσεις στο ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας, εκεί που έχουν στραφεί πλέον οι ρωσικές δυνάμεις.

Η Ρωσία φαίνεται να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία, καθώς η Οδησσός και το Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές.

Η κατάσταση στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραμένει δραματική, με το Κίεβο να προαναγγέλλει επιχείρηση διάσωσης των μαχητών και των αμάχων που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις, όπως έχει καταγγελθεί, δεν τους επιτρέπουν να απομακρυνθούν.

Πυραυλική επίθεση στο Κίεβο

Πυραυλική επίθεση δέχθηκε το Κίεβο την Πέμπτη, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει σήμερα ότι δυνάμεις του έπληξαν με πυραύλους και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις εταιρείας κατασκευής διαστημικών πυραυλικών συστημάτων στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η εν λόγω επίθεση έγινε ενώ βρισκόταν εκεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας να την καταδικάζει “με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο”.

“Η συμπεριφορά της ρωσικής πλευράς είναι περιφρονητική προς τον άνθρωπο. Είναι προφανές και μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ότι ο Πούτιν και το καθεστώς του δεν έχουν κανενός είδους σεβασμό για το διεθνές δίκαιο“, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.

Πυραυλική επίθεση στο Κίεβο AP

“Σοκαρίστηκα όταν με ενημέρωσαν ότι δύο πύραυλοι χτύπησαν την πόλη όπου βρισκόμουν. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βρούμε λύση για να σταματήσει ο πόλεμος”, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Επιχείρηση διάσωσης από το Αζοφστάλ προανήγγειλε το Κίεβο

Με την ελπίδα να απομακρύνει μαχητές και αμάχους που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, η Ουκρανία προανήγγειλε επιχείρηση διάσωσης από το Αζοφστάλ.

“Σήμερα προγραμματίζεται επιχείρηση για να απομακρύνουμε τους αμάχους από το εργοστάσιο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Μετά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι διεξάγονται εντατικές συνομιλίες για να καταστεί δυνατή η εκκένωση της χαλυβουργίας, την οποία σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την Μαριούπολη.

Η Ρωσία απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την Αζοφστάλ

Η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν προτίθεται να τους επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ο κ. Πεσκόφ επέμεινε στο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για αυτό.

“Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι στη Μαριούπολη διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο”

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, περίπου 100.000 κάτοικοι σε όλη την πόλη διατρέχουν “θανάσιμο κίνδυνο”, τόσο λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, όσο και των ανθυγιεινών συνθηκών.

Το δημοτικό συμβούλιο περιγράφει επίσης ως “καταστροφική” την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων που αντιμετωπίζει η πόλη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα