Άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 11,1 χιλιοστά την τελευταία 20ετία

Άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 11,1 χιλιοστά την τελευταία 20ετία

Οι επιστημονικές εκτιμήσεις είναι ότι η στάθμη θα ανέβει κατά 18 εκατοστά έως ένα μέτρο μέχρι το τέλος του 21ού αιώνα.

Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας κατά τα τελευταία 20 χρόνια έχει προκαλέσει συνολική αύξηση στη στάθμη των θαλασσών κατά 11,1 χιλιοστά, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική εκτίμηση-ορόσημο.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες συνέκριναν τις διαφορετικές μεθόδους μέτρησης και βρήκαν ένα κοινό έδαφος στο οποίο συμφώνησαν. Παραμένει ένας βαθμός αβεβαιότητας ύψους 3,8 χιλιοστών, συνεπώς στην πραγματικότητα η στάθμη των υδάτων παγκοσμίως μπορεί να έχει ανέβει από 7,3 έως 14,9 χιλιοστά.

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω σε αυτό το θέμα και η οποία θεωρείται ότι συμβιβάζει τις περίπου 30 διαφορετικές εκτιμήσεις για τη μέση ετήσια άνοδο της στάθμης που έχουν υπάρξει έως τώρα και οι οποίες κυμαίνονταν από άνοδο 0,2 έως 1,9 χιλιοστών το χρόνο. Η νέα οριστική εκτίμηση είναι ότι η στάθμη, αποκλειστικά λόγω των λιωμένων πάγων που χύθηκαν στους ωκεανούς, ανέβηκε κατά 0,59 χιλιοστά ετησίως. Συνολικά, μεταξύ 1992-2011, η στάθμη των θαλασσών ανέβαινε με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 3,3 χιλιοστών.

Επιπλέον, οι 47 επιστήμονες από 26 ερευνητικά ινστιτούτα συμπέραναν, με τη βοήθεια δορυφορικών παρατηρήσεων, ότι σήμερα οι πάγοι τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο λιώνουν κατά μέσο όρο με υπερτριπλάσια ταχύτητα σε σχέση με πριν από μια εικοσαετία. Συγκεκριμένα, η Γροιλανδία και η Ανταρκτική, καθώς λιώνουν διαχρονικά, αυξάνουν την τελευταία πενταετία κατά 0,95 χιλιοστά ετησίως κατά μέσο όρο τη στάθμη των θαλασσών έναντι μέσης ετήσιας ανόδου 0,27 χιλιοστών στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Ιδίως η Γροιλανδία χάνει πια πάγους με ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το 1992. Συνολικά, η Ανταρκτική και η Γροιλανδία εκτιμάται ότι έχουν χάσει πάνω από 4.200 γιγατόνους (δισεκατομμύρια τόνους) πάγου κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι οποίοι χύθηκαν στις θάλασσες, ωθώντας προς τα πάνω τη στάθμη τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή 'Αντριου Σέφερντ του βρετανικού πανεπιστημίου του Λιντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το «Nature», συνδύασαν στοιχεία που παρείχαν πάνω από 20 πολικές ερευνητικές ομάδες, με δεδομένα από δέκα ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς δορυφόρους με τη βοήθεια λέιζερ και ραντάρ.

Η νέα εκτίμηση δείχνει ότι το λιώσιμο των πολικών πάγων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. έχει συμβάλει τουλάχιστον κατά το ένα πέμπτο στη συνολική άνοδο των θαλασσών μετά το 1992, παράλληλα με άλλους φυσικούς παράγοντες, όπως το "φούσκωμα" των υδάτων λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας τους και το λιώσιμο των υπόλοιπων πάγων πέραν των πολικών.

Μεταξύ των ετών 1992-2011 έχουν αυξηθεί μεν οι πάγοι της Ανατολικής Ανταρκτικής λόγω αυξημένης χιονόπτωσης, αλλά αντίθετα έχουν μειωθεί οι πάγοι της Δυτικής Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας , σε βαθμό που υπεραντισταθμίζει σαφώς τα "κέρδη" της Ανατολικής Ανταρκτικής.

Οι νέες εκτιμήσεις σε γενικές γραμμές συμφωνούν με τις επίσημες εκτιμήσεις της Διακρατικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή από το 2007 και αναμένεται να συμπεριληφθούν στη νέα έκθεση της Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθεί το 2013.

Πάντως οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι οι εκτιμήσεις τους για την έως τώρα κατάσταση δεν μπορούν να προδιαγράψουν και τις μελλοντικές εξελίξεις, όσον αφορά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη στάθμη των ωκεανών. Οι έως τώρα επιστημονικές εκτιμήσεις είναι ότι η στάθμη θα ανέβει κατά 18 εκατοστά έως ένα μέτρο μέχρι το τέλος του 21ού αιώνα.

SHARE:

24Media Network