Δάκρυα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα παιδιά της Συρίας

Δάκρυα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα παιδιά της Συρίας

Λύγισαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν Σύροι γιατροί τους έδειξαν ένα βίντεο με τις αποτυχημένες τους προσπάθειές τους να επαναφέρουν στη ζωή τρία μικρά παιδιά, ενός, δύο και τριών ετών, μετά από επίθεση με χημικά τον περασμένο Μάρτιο στη Συρία

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δάκρυσαν όταν Σύροι γιατροί τούς πρόβαλαν ένα βίντεο με τις αποτυχημένες τους προσπάθειες να επαναφέρουν στη ζωή τρία παιδιά, μετά από επίθεση με αέριο χλωρίου τον περασμένο Μάρτιο στη Συρία.

Η προβολή του βίντεο έγινε κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης και προκάλεσε νέες εκκλήσεις να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.

Τα παιδιά, ηλικίας ενός, δύο και τριών ετών, οι γονείς τους και η γιαγιά τους σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της 16ης Μαρτίου στο χωριό Σαρμίν της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, δήλωσε ο δρ Μοχάμεντ Τενάρι, διευθυντής ενός νοσοκομείου εκστρατείας, όπου είχε μεταφερθεί η οικογένεια.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία διαψεύδουν ότι χρησιμοποιούν βόμβες-βαρέλια με αέριο χλωρίου, τις οποίες ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) καταγγέλλει ότι ρίχνουν από ελικόπτερα.

Οι συριακές αεροπορικές δυνάμεις είναι η μοναδική εμπλεκόμενη πλευρά στον εμφύλιο που διαθέτει ελικόπτερα.

Ο Τενάρι, ο δρ Ζάχερ Σαλούλ, πρόεδρος του συρο-αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, και ο Κουσάι Ζακάρια, ένας επιζήσας επίθεσης με αέριο σαρίν στην Γκούτα, κοντά στη Δαμασκό, τον Αύγουστο του 2013, ενημέρωσαν το ΣΑ του ΟΗΕ κατά την ανεπίσημη χθεσινή σύσκεψη που διοργανώθηκε κεκλεισμένων των θυρών και έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

"Δεν υπήρχε άνθρωπος μέσα στην αίθουσα που να μη δάκρυσε"

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ περιέγραψε την χθεσινή ως μία "υπερβολικά ασυνήθιστη και πολύ φορτισμένη συναισθηματικά συνάντηση" και πρόσθεσε ότι "δεν υπήρχε άνθρωπος μέσα στην αίθουσα που να μη δάκρυσε".

Μάλιστα, αρκετοί άλλοι από τους παρευρεθέντες είπαν ότι πολλοί άνθρωποι έκλαιγαν.

"Οι άνθρωποι που ευθύνονται γι αυτές τις επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν", είπε αργότερα στους δημοσιογράφους η Πάουερ.

"Αν δεν κάνουμε κάτι γι αυτό, τότε κάποιοι άλλοι θα θεωρήσουν ότι μπορούν να διαπράξουν κάτι τέτοιο ατιμωρητί", είπε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Νέας Ζηλανδίας στον ΟΗΕ Τζιμ ΜακΛέι.

Το βέτο της Ρωσίας και η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραπεμφθούν οι εμπλεκόμενοι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Τον περασμένο χρόνο, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εμπλεκόμενους στον εμφύλιο της Συρίας, που μετράει τον πέμπτο χρόνο, για πιθανή δίωξή τους για εγκλήματα πολέμου κι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η σύμμαχος της Συρίας Ρωσία, υποστηριζόμενη από την Κίνα, είχε ασκήσει βέτο επί της πρότασης.

Η επίθεση στο Σαρμίν πραγματοποιήθηκε δέκα μέρες μετά την καταδίκη από το 15μελές Συμβούλιο της χρήσης του αερίου χλωρίου ως όπλο στη Συρία και την απειλή για ανάληψη δράσης αν γινόταν εκ νέου χρήση.

Το χλώριο δεν είναι μία απαγορευμένη ουσία, αλλά η χρήση του ως όπλου απαγορεύεται από τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1997 και στην οποία προσχώρησε η Συρία το 2013.

Επιτροπή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) ερευνά την επίθεση στο Σαρμίν αλλά δεν είναι επιφορτισμένη με την επίρριψη ευθυνών.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι πρέπει να προκύψουν ισχυρές αποδείξεις που να παραπέμπουν σε υπεύθυνους επιθέσεων με χημικά προτού το ΣΑ αναλάβει δράση.

Δάκρυα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα παιδιά της Συρίας

Θανατηφόρες επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία

Μάρτιος 2015: Καταγγέλλεται επίθεση με αέριο χλώριο σε τέσσερα χωριά της επαρχίας Ιντλίμπ, περιλαμβανομένου του Σαρμίν. Έξι νεκροί είναι ο απολογισμός, ενώ 206 άνθρωποι επηρεάστηκαν.

Απρίλιος-Μάιος 2014: Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων κατέληξε πως χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα αέριο χλώριο σε επιθέσεις σε τρία χωριά στο Ιντλίμπ. Δεκατρείς άνθρωποι πέθαναν.

21 Αυγούστου 2013: σημειώθηκαν επιθέσεις με αέριο σαρίν σε δύο προάστια της Δαμασκού. Μεταξύ 200 και 1.400 οι νεκροί.

19 Μαρτίου 2013: Επιθέσεις μα έριο σαρίν στο Χαλέπι. Δεκαεννέα νεκροί.

(Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network