Δύο μικρά παιδιά από το Τατζικιστάν παλεύουν με την φυματίωση και βγαίνουν νικητές

Δύο μικρά παιδιά από το Τατζικιστάν παλεύουν με την φυματίωση και βγαίνουν νικητές
Δύο μικρά παιδιά από το Τατζικιστάν παλεύουν με την φυματίωση και βγαίνουν νικητές Jasa Riegerová/MSF

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης την περασμένη Πέμπτη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αφηγούνται την ιστορία δύο μικρών παιδιών από το Τατζικιστάν που διαγνώστηκαν με τη νόσο, ξεκίνησαν τη θεραπεία τους, πάλεψαν με το στίγμα, αλλά σύντομα θα είναι και πάλι υγιή και ευτυχισμένα.

Η εξάχρονη Bibisoleha θέλει να γίνει καθηγήτρια ξένων γλωσσών. Ο οκτάχρονος Zainidin ονειρεύεται να γίνει αστυνομικός, στρατιώτης ή πιλότος. Τα δύο αυτά παιδιά, όμως, θα πρέπει να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Ένα από αυτά είναι η φυματίωση, για την οποία και οι δύο υποβάλλονται σε θεραπεία.

«Θέλω τα παιδιά μου να είναι υγιή», λέει η μητέρα τους, Surayo, ήσυχα και με δάκρυα στα μάτια μπροστά σε ένα σπίτι στο δυτικό Τατζικιστάν, όπου ζει με τα παιδιά και τους γονείς της. Παρά τις προφυλάξεις της, τα παιδιά της μολύνθηκαν από τον πατέρα της.

Δύο μικρά παιδιά από το Τατζικιστάν παλεύουν με την φυματίωση και βγαίνουν νικητές Jasa Riegerová/MSF

 

«Ήξερα ότι ο πατέρας μου ήταν άρρωστος και επειδή γνώριζα ότι η ασθένεια είναι μεταδοτική άφησα τα παιδιά μου στο σπίτι του συζύγου μου. Φοβόμουν ότι μπορεί να μολυνθούν. Μετά από τρεις μήνες, έφερα τα παιδιά μου στο σπίτι των γονιών μου, όπου ζω. Μετά ήρθαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και έκαναν ακτινογραφίες και άλλες εξετάσεις. Όταν μου είπαν ότι τα παιδιά μου είχαν την ασθένεια, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν άρρωστα», λέει.

Δύο μικρά παιδιά από το Τατζικιστάν παλεύουν με την φυματίωση και βγαίνουν νικητές Jasa Riegerová/MSF

 

Ο Zainidin και η Bibisoleha ξεκίνησαν θεραπεία ταυτόχρονα, τον Ιανουάριο του 2021, παίρνοντας πέντε χάπια την ημέρα για 11 μήνες. Αυτή η ποσότητα φαρμάκων δεν θα ήταν απλή ακόμη και για ενήλικες. Ευτυχώς, η μητέρα τους ήξερε πόσο σημαντικό ήταν να τους ενθαρρύνει να ακολουθήσουν τη θεραπεία. Τα παιδιά σύντομα θα θεραπευτούν πλήρως και θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή.

Δύο μικρά παιδιά από το Τατζικιστάν παλεύουν με την φυματίωση και βγαίνουν νικητές Jasa Riegerová/MSF

 

«Όταν τα παιδιά άρχισαν να παίρνουν την αγωγή, παρατήρησα ότι το χρώμα στα μάγουλά τους άλλαξε. Συνειδητοποίησα ότι τα φάρμακα τους βοηθούσαν. Ο οργανισμός του τα δέχτηκε καλά παρόλο που φοβόμουν τις παρενέργειες. Τις κρύες μέρες τους έδινα όλα τα φάρμακά τους το πρωί, για να μην τα ξεχάσουν. Το καλοκαίρι παίρνουν ένα χάπι το πρωί και τα υπόλοιπα τέσσερα το βράδυ επειδή κάνει πολύ ζέστη το πρωί», λέει η Surayo.

Κάποιες φορές ο Zainidin και η Bibisoleha αρνούνται να πάρουν τα χάπια τους, αλλά η Surayo ξέρει πάντα πώς να τα παρακινήσει.

Δύο μικρά παιδιά από το Τατζικιστάν παλεύουν με την φυματίωση και βγαίνουν νικητές Jasa Riegerová/MSF

 

«Μερικές φορές γκρινιάζουν, οπότε τους δίνω κάτι για να τους παρακινήσω – ένα κέρμα ή φαγητό. Τους λέω επίσης ότι θα τους πάω βόλτα σε μια μεγάλη αγορά μόλις ολοκληρώσουν τη θεραπεία. Δεν χρειάζεται να τους υποσχεθώ πολλά, ακόμα και τα μικρά πράγματα κάνουν τα παιδιά μου ευτυχισμένα.»

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βοήθησε την οικογένεια της Surayo από το ξεκίνημα της θεραπείας. Τους επισκέπτονται κάθε τρεις εβδομάδες, φέρνοντας φαγητό και παιχνίδια για τα παιδιά. Είναι μέρος ενός μοναδικού προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που επιτρέπει στα μη μολυσματικά παιδιά και τις οικογένειες με φυματίωση να υποβάλλονται σε θεραπεία στο σπίτι τους αντί σε κάποιο νοσοκομείο.

Δύο μικρά παιδιά από το Τατζικιστάν παλεύουν με την φυματίωση και βγαίνουν νικητές Jasa Riegerová/MSF

 

«Το οικογενειακό θεραπευτικό πρόγραμμα άμεσης παρατήρησης (το πρόγραμμα F-DOT) είναι πραγματικά υπέροχο επειδή ορίζουμε έναν φροντιστή πρωτοβάθμιας υγείας που μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε σχετικά με τη θεραπεία της φυματίωσης, τις παρενέργειες των φαρμάκων και πώς να αντιμετωπίσει και να παρακινήσει τα παιδιά του», εξηγεί η Tanya Morshed, υπεύθυνη ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Dushanbe του Τατζικιστάν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ελέγχει την ιατρική κατάσταση κάθε μέλους της οικογένειας και συζητάνε για τη μάχη που δίνουν. Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και η προαγωγή υγείας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η φυματίωση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή ολόκληρων οικογενειών.

Η φυματίωση εξακολουθεί να περιβάλλεται από πολλούς μύθους και οι άνθρωποι συχνά φοβούνται αυτούς που έχουν μολυνθεί, αποφεύγοντάς τους από φόβο πιθανής μόλυνσης. Τα παιδιά χάνουν φίλους και παλεύουν όχι μόνο με τη φυματίωση αλλά και με τη μοναξιά και το στίγμα. Ευτυχώς, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει στο Τατζικιστάν.

«Στην αρχή, όταν οι γείτονές μας έμαθαν ότι τα παιδιά μου είχαν φυματίωση, δεν άφηναν τα παιδιά τους να παίξουν με τα δικά μου. Τους είπαν να μην έρχονται εδώ. Αλλά τώρα καταλαβαίνουν ότι τα παιδιά μου δεν είναι μολυσματικά και μπορούν να παίξουν μαζί τους».

Τα παιδιά της Surayo έχουν σχεδόν τελειώσει τη θεραπεία τους και σύντομα θα είναι τόσο υγιή όσο ήταν πριν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοήθησαν την Surayo να βρει και να εγγραφεί σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για υπολογιστές. Τώρα κάνει κανονικά μαθήματα και ελπίζει να βρει δουλειά σύντομα. Όταν την ρωτάμε για τα όνειρά της ξεσπά σε δάκρυα. Θέλει να ζήσει με τα παιδιά της και αυτά να είναι υγιή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας του Τατζικιστάν, προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν γύρω από την φυματίωση. Από το 2011, εγκαινίασαν ένα πρόγραμμα επικεντρωμένο στην παιδιατρική φυματίωση. Ξεκίνησαν με την ιχνηλάτηση επαφών σε οικογένειες και τη διάγνωση παιδιών που ήρθαν σε επαφή με κάποιον που είχε προσβληθεί από φυματίωση. Μέσω του οικογενειακού θεραπευτικού προγράμματος άμεσης παρατήρησης που στην ουσία μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της θεραπείας στο σπίτια και στις οικογένειες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν μηνιαίους ιατρικούς ελέγχους, αλλά και φαρμακευτική αγωγή, τροφή και ψυχολογική υποστήριξη, που βοηθά τα παιδιά και τις οικογένειές τους να υπομείνουν τη θεραπεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα