Ελεύθερη η τελευταία Γαλλίδα όμηρος, που είχε απαχθεί το 2016

H Σοφί Πετρονέν
H Σοφί Πετρονέν GLOMEX

Η Σοφί Πετρονέν ήταν η τελευταία Γαλλίδα υπήκοος που κρατείτο όμηρος. Την ευθύνη είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση "Ομάδα υποστήριξης του Ισλάμ και των μουσουλμάνων".

Αίσιο τέλος είχε η ομηρία της Σοφί Πετρονέν τέσσερα χρόνια μετά την απαγωγή της στο Μαλί. Η 75χρονη Γαλλίδα που εργαζόταν στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας απήχθη στις 24 Δεκεμβρίου 2016.

'Ήμουν βέβαιη πως θα επέστρεφα", δήλωσε κατά την άφιξή της στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Βιλακουμπλέ στη Γαλλία όπου την υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Μακρόν.

Πριν ξεκινήσει το ταξίδι επιστροφής στη Γαλλία συνάντησε τον γιο της στο Μπαμάκο. Η σκέψη της παραμένει στους ανθρώπους του Γκαό, στην έρημο Σαχάρα, εκεί όπου βρίσκεται το ορφανοτροφείο που διηύθυνε: «Έχω καθυσηχαστεί. Ο γιος μου είναι εδώ οπότε αισθάνομαι ότι όλα θα πάνε καλά. Πρέπει όμως να πάω στο Γκάο και να τους χαιρετίσω. Έχω δεσμευθεί κι όταν αναλαμβάνεις μια δέσμευση, πρέπει να την τηρείς αλλιώς χάνεται το νόημα της ύπαρξης μας πάνω στη γη».

Μαζί με την Πετρονέν, απελευθερώθηκαν και δυο Ιταλοί υπήκοοι, ένας ιερέας και ένας νεαρός άνδρας αλλά και ο Σουμαϊλά Σισέ, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στο Μαλί.

Σύμφωνα με το euronews, την ευθύνη για τις απαγωγές της Πετρονέν και του Σισέ είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση «Ομάδα υποστήριξης του Ισλάμ και των μουσουλμάνων».

Η Πετρονέν ήταν η τελευταία Γαλλίδα υπήκοος που κρατείτο όμηρος. Η απελευθέρωση των ομήρων είναι για το στρατιωτικό καθεστώς που ανέλαβε πρόσφατα την εξουσία στην αφρικανική χώρα ένας τρόπος να εδραιώσει την θέση του και να αποκτήσει γέφυρες επικοινωνίες με τη δύση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Μακρόν
SHARE: