Ινδία: Επικίνδυνο τοξικό νέφος έχει καλύψει το Νέο Δελχί

Στιγμιότυπο από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα στο Νέο Δελχί
Στιγμιότυπο από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα στο Νέο Δελχί ALTAF QADRI / ASSOCIATED PRESS

Τα επίπεδα της μόλυνσης του αέρα στην πρωτεύουσα της Ινδίας ξεπέρασαν κατά 14 φορές το επίπεδο ασφαλείας.

Ένα τοξικό νέφος που καλύπτει το Νέο Δελχί έπεισε πολλούς μαθητές στην ινδική πρωτεύουσα να παραμείνουν στα σπίτια τους αντί να επιστρέψουν στα σχολεία τους, τα οποία άνοιξαν εκ νέου σήμερα καθώς οι αρχές έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν όταν το πρώτο κύμα κορονοϊού έπληξε την Ινδία τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου.

Το Νέο Δελχί έχει τη χειρότερη ποιότητα αέρα σε σχέση με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες χωρών, αλλά ακόμη και σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα οι τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά άσχημες.

ADVERTISING

Tα επίπεδα της μόλυνσης του αέρα αυξήθηκαν εκεί ξεπερνώντας σήμερα το όριο ασφαλείας κατά περισσότερες από 14 φορές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αέρα (AQI).

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δείκτης ποιότητας του αέρα στη Νόιντα, μια περιοχή κοντά στο Νέο Δελχί, έφθασε την Δευτέρα (08/11) στο 718 σε μια κλίμακα που φθάνει έως το 500.

Για να θεωρηθεί ασφαλής ο αέρας, ο δείκτης θα πρέπει να είναι κάτω από 50. Σήμερα στο Νέο Δελχί ο δείκτης έφθανε στο 385, ενώ την περασμένη εβδομάδα στο 451.

Σε άλλα τμήματα της ινδικής πρωτεύουσας η ποιότητα του αέρα κυμαίνεται από 303 έως 626.

Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Ποιότητας του Αέρα για το Δελχί αξιολογεί το επίπεδο της μόλυνσης του αέρα στο Νέο Δελχί ως κακό, το οποίο είναι το τέταρτο από έξι πιθανά επίπεδα μόλυνσης.

Η ποιότητα του αέρα είναι πιθανόν να βελτιωθεί σταδιακά μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, αλλά αναμένεται να παραμείνει εντός της κατηγορίας "κακή έως πολύ κακή".

Ενώ κάποια σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα για τους μεγαλύτερους μαθητές, οι μαθητές κάτω των 14 ετών ξεκίνησαν σήμερα στο πλαίσιο ενός κλιμακωτού εκ νέου ανοίγματος.

Πολλά σχολεία ανέφεραν μικρή προσέλευση μαθητών κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα των μαθημάτων εξαιτίας των φόβων των γονέων για την κακή ποιότητα του αέρα και τους κινδύνους από τον κορονοϊό.

"Μετά την COVID, η μόλυνση έχει αναχθεί σε βασική απειλή για τη δημόσια υγεία, κυρίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους", δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Γονέων, ο Ασόκ Αγκαρουάλ, εκφράζοντας απόγνωση για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επιβολή μέτρων προς την βελτίωση του αέρα στο Νέο Δελχί.

Τα αερομεταφερόμενα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν καρδιοαγγειακές νόσους και νόσους του αναπνευστικού, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα.

Στην Ινδία ο τοξικός αέρας σκοτώνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους τον χρόνο.

Η σφοδρή επιδείνωση της ποιότητας του αέρα κατά την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε από την παραβίαση από αγρότες της απαγόρευσης του καψίματος καλαμιών σε αγροτικές πολιτείες που περικλείουν την πρωτεύουσα και από την αδιαφορία που επιδεικνύουν πολίτες για την απαγόρευση της χρήσης πυροτεχνημάτων για τον εορτασμό του Ντιβάλι, της ινδουϊστικής γιορτής των φώτων.

Με την έναρξη του φθινοπώρου η ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί, που θεωρείται μια από τις πιο βρώμικες πρωτεύουσες στον κόσμο, επιδεινώνεται.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι αγρότες καίνε καλάμια στα χωράφια τους γύρω από το Νέο Δελχί και στις γειτονικές πολιτείες και αυτός ο καιρός προκαλεί μόλυνση του αέρα στην πρωτεύουσα. Οι ίδιοι οι αγρότες υποστηρίζουν ότι αναγκάζονται να καίνε τα υπολείμματα των φυτών στα χωράφια τους καθώς δεν διαθέτουν τα μέσα για να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Σχεδόν το 80% των οικογενειών στην περιοχή του Δελχί, με πληθυσμό περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους, ανέφεραν προβλήματα όπως πονοκέφαλοι, δύσπνοιες και καταρροή εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα, σύμφωνα με μια έρευνα σε δείγμα 34.000 ερωτηθέντων που διενήργησε η ιδιωτική εταιρεία Local Circles.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ινδία, Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network